„Eminescienii” de la „Andrei Mureșanu”

Ionela-Silvia Nușfelean

Azi, 15 iunie, când se împlinesc 132 ani de la adormirea poetului Mihai Eminescu, cei mai prompți și efervescenți prieteni ai Poetului au fost elevii clasei a II-a A de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, coordonați de doamna învățătoare Aurora Rad.
După prima oră de limba și literatura română, evident, oră de lectură și recitare din poezia Luceafărului, au făcut un mic pelerinaj liric la bustul lui Mihai Eminescu din piața bistrițeană care-i poartă numele. Am asistat la, cred, cel mai solemn moment de depunere a unui aranjament floral și de așezare a unei candele. Fiecare a murmurat o rugăciune. Au recitat împreună, după care s-au lăsat antrenați într-un mic atelier de creație. Elevii au primit câte un creion stelar, personalizat, și un suport de hârtie pentru a inaugura creionul inspirator, printr-un un gând/ vers pentru Eminescu. Și trecătorii mai lirici poposeau alături, s-au lăsat insuflați de entuziasmul copiilor ori zăboveau nostalgici.
Cele scrise de copii, în atmosfera dimineții, sunt pasaje demne de citate: „Mihai Eminescu, ești în sufletul meu! Gând bun! – David, „Dragă rege literar, mare înger păzitor, de poezii creator!” – Raluca P., „Păsările cântă pentru Mihai Eminescu, încercând să-l reînvie!” – Darius, „Un înger minunat! Ne-a lăsat poezii de neuitat!” – Ilinca, „Ai fost un poet de încredere și ai scris cele mai multe poezii!” – Răzvan, „Ești un scriitor inegalabil și așa vei rămâne mereu!” – Sebi, „Eminescu, Eminescu, ce frumoase poezii! Când le citesc, le pun la suflet!” – Denisa, „Tu, triumfător, în statuie zaci, ca un patriot, Luceafărule, nu te-am uitat!” – Luca, „Somnoroase păsărele pe la Eminescu se adună!” – Mihai, „Luceafărul pe sus plutește și veghează poezii!” – Diana, „Tu ești lumină pentru noi, iar noi – stelele pentru tine!” – Adelina, „Mihai Eminescu – un înger al poeziilor române!” – Maria, „Ești un poet care are tot timpul inima deschisă!” – Lucas, „Ai luminat în lume ca luceafărul în noapte!” – Silvia, „Doamne-ajută-l pe Mihai Eminescu!” – Mălina, „Poet național și universal, inima mea se gândește la tine!” – Raul, „Eminescu trăiește în inimile noastre!” – Albert, „Poetul a scris poezii extraordinare!” – Veronica, „Tu ești soare, noi suntem nori albi din văzduh!” – Alesia, „Tu, Luceafăr al poeziei, nu ești mort în inimile noastre!” – Tudor, „Mihai Eminescu, niciun alt poet nu poate fi ca tine. Tu, om minunat, ai fost și încă ești în sufletele oamenilor!” – Mara, „Ești singurul poet care a scris cele mai frumoase poezii!” – Raluca, „Mihai Eminescu ești Luceafărul, ești viu de 132 ani. Nu ești mort!” – Florin.
Apreciez în mod deosebit dăruirea/ responsabilitatea acestor mici „eminescieni” și a îndrumătoarei lor. Unul dintre copii, David, a fost aplaudat la scenă deschisă, fiind și sărbătoritul zilei. Poate va ajunge și el poet! Eminescu privea cu împăcare. De sufletul lui Mihai, s-au oferit bomboane copiilor și trecătorilor. Nu mă îndoiesc că, la momente necesare, toți cei implicați în comemorarea poetului vor fi inspirați.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5