Elevii de la Infoel Bistriţa în excursie la Cracovia şi Auschwitz

Amintiri de neuitat pentru 50 de elevi ai Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa care au participat, în cadrul Programului ,,Şcoala Altfel" la o excursie de studiu în Polonia, organizată de profesorii Daniela Piciu şi Marius Pop. Astfel, pentru aceşti elevi, ,,Şcoala Altfel" a însemnat întâlnirea cu oraşul Cracovia, capitala culturală a Poloniei, dar şi cu atrocităţile celui de-al Doilea Război Mondial, ilustrate în lagărele concentrare şi exterminare de la Auschwitz.

În prima seară petrecută în oraşul de pe Vistula, elevii şi profesorii însoţitori s-au familiarizat cu Piaţa Centrală a Cracoviei (Rynek Główny), cea mai mare piaţă medievală a Europei (sec. al XIII-lea), aflată, încă din anul 1978, în Patrimoniul Mondial al UNESCO, pe laturile căreia abundă case istorice, palate şi biserici (Hala Postăvarilor, Bazilica ,,Sfanta Maria, Turnul Primăriei) şi unde caleştile, frumos împodobite, aşteaptă turiştii dornici de o plimbare.
Vizitarea complexul arhitectural Wawel şi turul oraşului Cracovia, cu ghid vorbitor de limba engleză, au constituit activităţile din cea de-a doua zi a excursiei. În cadrul complexului Wawel, elevii au descoperit frumoasa Catedrală Wawel (Wawelska, în limba poloneză), locul unde au fost încoronaţi toţi regii Poloniei şi unde fostul suveran pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, şi-a început cariera de preot, statuia acestuia fiind prezentă în curtea interioară a lăcaşului de cult.
În catedrală îşi dorm somnul de veci oameni importanţi ai statului polonez (regi, poeţi, eroi), printre care, fostul preşedinte Lech Kaczynski, decedat în accidentul aviatic de la Smolensk (Rusia) în anul 2010. Lângă catedrală se află Castelul Wawel, fostă reşedinţă a regilor polonezi, astăzi transformat în muzeu, ce adăposteşte o bogată colecţie de artă (sculpturi în lemn, picturi, mobilier de epocă, colecţie de tapiţerii flamande, bijuterii, arme etc).
Turul oraşului Cracovia începe inevitabil în ,,inima" oraşului, Piaţa Centrală, în sunetele de goarnă care se aud din turnul Bazilicii ,,Sfânta Maria", la fiecare ceas, încă din secolul al XIV-lea, când legenda spune că prinţesa maghiară Jawiga a sosit la Cracovia pentru a se căsători cu Ladislaw Jagello, rege polon al vremii.
Vizita prin oraş continuă cu Poarta Sfântului Florian (una dintre cele două porţi ale vechii cetate medievale), Collegium Maius (una dintre cele mai vechi clădiri ce aparţin Academiei din Cracovia), cartierul evreiesc Kazimierz, Podul lacătelor de pe Vistula, fosta fabrică a lui Oskar Schindler (afaceristul care a scăpat de la moarte mai mulţi evrei şi care-şi doarme somnul de veci la Ierusalim), şi se încheie la ghetoul din Cracovia unde au fost adunaţi evreii din oraş înainte de a fi duşi la Auschiwitz şi unde s-a filmat celebrul film ,,Lista lui Schindler", care a câştigat mai multe premii Oscar.
Întâlnirea cu lagărele de la Auschwitz (aflate lângă oraşul polonez Oświęcim, la 60 km vest de Cracovia), a fost cea mai impresionantă experienţă pentru toţi participanţii la excursie. Oricât ai fi citit, oricâte fotografii ai fi văzut cu ororile petrecute în aceste locuri, doar realitatea de la faţa locului e cea care îţi arată adevărata faţă a iadului trăit de semenii noştri în urmă cu niciun secol, în una dintre ţările europene, unde toleranţa ar fi trebuit să fie, la ea acasă.
Vizita noastră a început la lagărul de la Auschwitz I şi a continuat cu lagărul Auschwitz II, cunoscut sub numele de Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr de exterminare nazist, unde şi-au pierdut viaţa peste un milion de oameni, în majoritate evrei. În lagărul de la Auschwitz I, emoţionează, pe lângă atmosfera de ansamblu a locului, camerele cu paturile deţinuţilor, obiecte ce au aparţinut acestora (încălţăminte, haine, valize, vase, tricotaje făcute din părul evreilor etc), dar şi camerele de gazare şi crematoriul unde îşi găseau sfârşitul cei ucişi de gazul Zyklon B (Ciclon B, în lb. engleză).
La Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II), calea ferată ce aducea deţinuţii direct în lagăr, ruinele barăcilor în care erau chinuiţi aceştia şi ale celor trei crematorii care ardeau trupurile umane, spun şi acum povestea ororilor cumplite de care au fost în stare naziştii şi pe care puterile lumii nu le-au prevenit. Părăsim lagărele de la Auschwitz pe frig şi pe o ploaie deasă, dar nimeni nu-şi permite să se plângă, cu gândul la chinurile pe care le-au îndurat, pe nedrept, cei închişi în lagărele morţii.
După vizita la Auschwitz, am făcut un popas la Mănăstirea Jasna Gora, centrul spiritual al Poloniei, unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din Europa, care adăposteşte Icoana Fecioarei Maria făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Madona Neagră de la Częstochowa sau Fecioara de la Częstochowa
Excursia s-a încheiat, impresiile vor rămâne mult timp de acum înainte. Frumuseţea Cracoviei şi imaginea morţii de la Auschwitz, ne vor însoţi, pretutindeni, ca un fior, peste ani, îndemnându-ne la toleranţa şi înţelepciune.

Text: Rusu Cristina
Foto: Rusu Cristina, Iosif Uilăcan, Paul Hunyadi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5