Elevii de la CN "Andrei Mureșanu" au învățat ce înseamnă "Antreprenoriatul de succes în economia circulară"

inspector școlar pentru proiecte educaționale, prof. dr. Doina Macarie

Proiectul Erasmus+ KA 210-VET „ANTREPRENORIAT DE SUCCES ÎN ECONOMIA CIRCULARĂ” a finalizat cu succes o primă activitate dintre cele propuse, care a avut loc în perioada 14.11.2022 - 07.11.2022. Echipa de proiect este alcătuită din prof. prof. Todoran Anca, responsabil de proiect, prof. Mureșan Maria, economist Decsei Andreea Eniko, prof. Buboly Monica, prof. Macarie Doina, prof. Neamțiu Eugen.  

Obiectivele pe care și le propune acest proiect, așa cum menționează prof. Anca Todoran, presupun rezultatul analizei realizate în școală, identificând nevoile reale ale elevilo, dar și prin parteneriate între instituții de învățământ și organizații implicate, GRANADA ES MEDIO AMBIENTE S.L. Spania, în vederea stimulării inițiativelor antreprenoriale.

Grupul țintă al proiectului este format din elevi din clasele a X-a și a XI-a, din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, profil servicii, calificarea profesională tehnician în activităţi economice.

Pentru elevii noștri programul de formare digitală este extrem de important și va fi corelat cu programul de formare și dezvoltare a competențelor antreprenoriale în domeniul economiei circulare, susține prof. Maria Mureșan, responsabil cu activitățile de formare din cadrul proiectului. Rezultatele așteptate presupun clarificări asupra domeniului antreprenorial, împărtășirea experiențelor în domeniul antreprenoriatului de către elevii participanți la programul de formare, elaborarea unui pliant în format digital cu ideile de afaceri considerate a fi de succes de către partenerul din Spania în ceea ce privește economia circulară din mediul rural, cunoașterea unor aspecte practice pentru succesul demarării afacerii.

Cursul alcătuit din cinci module susținut de doamna prof. Maria Mureșan, responsabil cu formarea profesională, cuprinde informații variate despre economia circulară, ceea ce trebuie să știe fiecare participant.  

Astfel, în cadrul orelor alocate parcurgerii cursului, cei 50 de elevi și-au însușit noțiuni introductive în economia circulară, concepte de afaceri cu economie circulară, ce este nou în gândirea circulară, stimularea economiei circulare, reciclarea și reutilizarea, dar și activități de prevenire a acumulării de deșeuri, extinderea ciclului de viață al produsului, eco design sau servitizare. S-au transmis teme precum exploatarea economiei circulare, valoarea afacerii în economia circulară, economia verde a spiritului antreprenorial și a economiei circulare. Elevii au avut ocazia de a învăța cum se elaborează un  planul de afaceri în domeniul economiei circulare, conținutului planului de afaceri, etapele întocmirii planului, prezentarea lui, pe baza unei bibliografii selectată din lucrările de specialitate.

Certificatele de absolvire au fost înmânate de către inspectorul școlar general, prof. Mircea Cristian Nicula, care i-a felicitat pe absolvenți și i-a încurajat să valorifice conceptele și noțiunile învățate. Cuvinte de apreciere a avut și inspectorul școlar pentru proiecte educaționale din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, prof. dr. Doina Macarie, care a amintit că programul Erasmus+ este menit să ofere oportunități de învățare în contexte variate și diferite de cele consacrate.

În plus, în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pe lângă diseminarea rezultatelor învățării, s-au cântat colinde și s-au făcut urări, mai ales că ne aflăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă. 

  

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5