Elevi și profesori de la Școala Gimnazială "Avram Iancu" din Bistrița, într-o nouă experiență prin proiectul Erasmus+ ”Think Global, Act Local!”

Între 9 și 12 octombrie 2023, s-a derulat mobilitatea din Macedonia de Nord în cadrul proiectului Erasmus+ ”Think Global, Act Local!”. Școala parteneră, din orașul Probishtip, a organizat o sumedenie de activități care s-au concentrat pe strategii de învățare în aer liber, incluziune socială, multiculturalism, comunicare și sustenabilitate educațională.

Prima zi a debutat cu prezentările oficiale ale tuturor țărilor participante la proiect: România, Turcia, Macedonia de Nord, Franța și Italia. A urmat turul școlii din Probishtip: spațiu generos, cabinete individuale în funcție de disciplina predată, table digitale. Spre după-amiază, o scurtă vizită în orașul învecinat Kratovo a dezvăluit tuturor un mediu urban încărcat de istorie, cochet și primitor.

Cea de-a doua zi a fost de neegalat. Vizita în capitala Macedoniei, Skopje, a reprezentat un inedit mix cultural între Orient și Occident, vechi și nou. Activitățile propuse au avut ca scop final promovarea multiculturalismului și implicit a incluziunii sociale. Ziua de miercuri a avut ca prim obiectiv toleranța așa încât gazdele au organizat o deplasare către localitatea Lesnovo pentru a vizita Mânăstirea ”Sf. Gavriil” dar și peșterile din mediul înconjurător—o vie dovadă a moștenirii culturale bogate. Tot atunci, elevii implicați în proiect au demonstrat empatie și grijă față de natură, curățând rondourile lăcașului de cult local și plantând alte flori. 

Nu în cele din urmă, ziua de joi a echivalat cu un tribut adus memoriei colective; așadar, participanții Erasmus au omagiat victimele celui de-al Doilea Război Mondial la monumentul dedicat acestora din Probishtip iar, ulterior, activitățile acestei mobilități a proiectului s-au încheiat la școală cu sarcini de lucru centrate pe competența de muncă în echipă și cooperare dintre elevi.

Mobilitatea din Macedonia a reafirmat importanța colaborării pentru a atinge un țel comun-o societate interculturală, plurilingvistă, incluzivă și atentă la nevoile indivizilor săi, sub deviza dezvoltării sustenabile și a unui stil de viață sănătos. E suficient să proiectăm global și să acționăm local, împreună! Elevii de azi, tinerii viitorului!

 

Prof. Roxana Onit 

              

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5