Elevi și profesori ai Colegiului Național "Petru Rareș "Beclean în mobilitate în Turcia printr-un proiect de parteneriat internațional Erasmus+

În perioada 18-22 octombrie 2021, elevi și profesori de la Colegiul Național "Petru Rareș "Beclean au participat la prima mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ "EUtourism", cu nr de referință 2019-1-ES01-KA229-064134_2,  organizată de liceul partener Akcakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi din Turcia, provincia Kocaeli, tema întâlnirii fiind " Gastronomy and games".

România a fost reprezentată de profesorii Diana Zinveliu, Corina Rus și Dora Florean și de elevii Bătinaș Melisa Roxana, Denes Amalia-Raluca, Lechintan Carina-Diana, Munteanu Lorena Damaris, Pop Georgiana-Veronica-Andreea, Pop Tudor-Mihai care, timp de 5 zile, au trăit o experiență de neuitat alături de elevi și profesori din țările partenere: Spania, Croația, Turcia, Italia.

În prima zi, elevii s-au familiarizat cu școala și cu regiunea Kartepe, programul având la bază o serie de activități  de ice-breaking și workshop-uri de cunoaștere a tradițiilor și obiceiurilor țării-gazdă, de exemplu, au văzut și învățat cum se face Pismaniye, desertul turcesc tradițional, foarte vechi, similar cu vata pe băț.

Următoarele două zile au continuat cu workshop-uri de prezentare și punere în practică a jocurilor tradiționale fiecărei țări participante, dar și cu o activitate de plantare de copaci în curtea școlii, prilej pentru elevii români  de a interacționa cu elevii străini, de a se cunoaște și a lega prietenii. Momentele de socializare s-au împletit cu cele de geografie locală, prin turul ghidat al Parcului Natural Ormanya, aflat la câțiva km de Izmit sau peisajul de vis din Kerpe, la malul Mării Negre.

Ziua a patra a fost dedicată Târgului de Gastronomie unde elevii, reprezentanți ai fiecărei țări, s-au întrecut în prezentarea și prepararea unuia dintre produsele culinare specifice țării lor. Elevii din România au câștigat premiul I și au fost felicitați pentru gustul și savoarea mâncării preparate, motiv de mândrie și bucurie nespusă pentru noi.

În ultima zi, gazdele le-au pregătit elevilor și profesorilor o vizită culturală în Istanbul, leagănul civilizației turcești. Printre cele mai reprezentative obiective vizitate amintim Hagia Sophia, Moscheea Albastră sau Obeliscul lui Theodosius.

Turcia ne-a oferit deci o experiență de neuitat, plină de activități și momente inedite, de prietenii și amintiri pentru o viață. Am înțeles că aceste vizite internaționale creează oportunități de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației și reprezintă, totodată, un bun prilej de învățare, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Prof. Dora Florean, Colegiul Național "Petru Rareș "Beclean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5