Elevi și profesori ai Colegiului Național "George Coșbuc" Năsăud, în Italia, în cadrul unui proiect de acreditare Erasmus+

Săptămâna 14-21 octombrie 2023 a reprezentat pentru un grup de elevi și profesori ai Colegiului Național George Coșbuc din Năsăud oportunitatea de a organiza în Italia, în localitatea Mandello del Lario, prima mobilitate pe termen scurt pentru elevi ca parte a proiectului de acreditare Erasmus + 2003-1-R001-KA121-SCH-000128853. Grupul a fost constituit din doi profesori însoțitori, prof. Burduhos Corina Liana, coordonatorul proiectului și Harapașcu Sofia, profesor de Limba română, respectiv elevi din ciclul gimnazial, clasele VI-VIII: Ana U., Mălina R., Luana B., Carina P., Vlad H., Antonio R.
Școala noastră a fost găzduită și sprijinită în derularea activităților propuse de către unitatea de invățământ din Italia Instittuto Comprensivo Statale A. Volta, prin directorul școlii profesor Massimiliano Craia, precum și experți în probleme de mediu din grupul PIME pentru a desfășura activități cu elevii instituției. De asemenea, remarcăm implicarea profesorilor de Limba engleză și Educație artistico-plastică, cei care au pregătit și organizat activități comune, au asigurat integrarea grupului de elevi în comunitatea școlară și locală.
Activitățile derulate în cadrul mobilității din Italia au avut ca obiective prioritare dezvoltarea valorilor europene și a eticii muncii, respectiv sustenabilitate educațională. Pe întreg parcursul săptămânii cele două școli partenere au desfășurat activități comune, cu implicarea elevilor români și italieni, care au vizat drepturile europene ale omului, grijă față de mediu și resursele naturale, nevoia de a păstra mediul curat pentru generațiile următoare, respectiv implementarea unor soluții viabile.
Săptămâna a debutat cu prezentarea unui material PowerPoint de către elevii noștri pentru a transmite școlii partenere valorile trecutului, personalitățile care au marcat un moment important în istoria școlii, activitatea recentă a școlii, structurarea și organizarea școlii noastre, activitatea care și-a propus apropierea elevilor, dezbaterea valorilor comune ale celor două școli. Unul dintre obiectivele proiectului are în vedere dezvoltarea comunicării interculturale prin stabilirea unor legături cu alți studenți străini, dezvoltarea competențelor multiligvistice. În altă ordine de idei, elevii au dezbătut drepturile omului publicate în Carta Internațională a Drepturilor Omului, au realizat o secvență de activitate comună pe aplicația Kahoot pentru a asigura un feedback interactiv informațiilor discutate și analizate.
La rândul său, școala gazdă a organizat diverse activități dedicate nevoii de a proteja mediul, atât prin activități artistice, dar și prin dezvoltarea unor conținuturi specifice materiilor predate(Educație ecologică, Limba italiană, Geografie, Istorie, Limba engleză). În vederea sprijinirii plurilingvismului, activitățile s-au desfășurat în limba engleză și limba italiană. Nu putem să nu remarcăm grija constantă a partenerilor implicați în proiectul Erasmus + față de responsabilizarea elevilor prin implicarea în activități de conștientizare și susținere a unui mediu natural, echilibrat și sănătos.
De asemenea, conunicarea și interrelaționarea elevilor s-a realizat prin asistențe la ore la clase diferite, organizarea unor activități artistice, implicarea tuturor elevilor în activități de reciclare și reutilizare a plasticului, a hârtiei pentru a obține obiecte folosite pentru înfrumusețarea spațiului școlar. În plus, activitățile școlare au fost completate de activități derulate prin implicarea unor organizații de mediu locale, care sprijină grija față de mediu, de resursele naturale epuizabile, folosirea conșientă a apei, respectiv atrag atenția asupra efectelor negative ale încălzirii globale. Participarea la această activitate a reprezentat pentru profesorii și elevii școlii noastre oprotunitatea de a observa folosirea unor metode moderne, interactive, a unor resurse educaționale variate, a unei coloborări fructuoase între școală și comunitate.
Un alt aspect important și interactiv al acestor intâlniri a fost posibilitatea de a comunica, de a dezbate subiecte comune, de a învăța să ne exprimăm ideile în limba engleză și limba italiană. Elevii noștri au vizionat un film în limba engleză, au discutat temele de interes ale filmului, au dezbătut semnificațiile mesajului artistic, respectiv nevoia de a sesiza importanța grijii față de mediul înconjurător, au reflectat asupra modului în care va arăta Pământul peste sute de ani și modul în care omenirea va evolua. Aceste activități comune au fost reale secvențe de învățare, exersare a competențelor lingvistice, de conștientizare și de implicare.
Săptămâna petrecută în Italia a reprezentat posibilitatea dezvoltării profesionale pentru profesorii implicați, a dezvoltării personale și educaționale pentru elevi, oportunitatea de a organiza activități într-un mediu prietenos și primitor, cunoscând oameni și mentalități diferite.
Mulțumim tuturor celor implicați în activitățile mai sus amintite,
Prof. Burduhos Corina Prof. Harapașcu Sofia

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5