Elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Ilva Mare, într-o experienţă Erasmus+ în Polonia

             În săptămâna 13-17 martie, Școala Gimnazială Ilva Mare alături de școala parteneră din Turcia a participat la a doua mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS + "Together for a Better World”. Această întâlnire a avut loc la Szkola Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Jablonicy, Polonia.

            Din delegația acestei mobilități au făcut parte trei  cadre didactice - director, prof. Pop Dana, coordonator al proiectului; prof. înv. primar, Moldovan Gabriela și Rus Florica, ca prof. însoțitori - alături de elevii Farcaș Dănuța, Gălan Andrei, Kalinin Raluca, Lupșan Ancuța și Lupșan Cristina.

           Gazdele au pregătit o frumoasă ceremonie de deschidere urmată de un scurt moment artistic.

           Elevii școlilor au susținut o prezentare despre energia regenerabilă din țările lor, apoi au luat parte la un atelier  unde au creat clădiri celebre din lume  realizate cu   materiale  reciclabile.

           A doua zi am vizitat Compania Rzeszow ML System, care produce panouri fotovoltaice, apoi am descoperit care sunt etapele de tratare și purificare a apei pentru întregul  oraș Rzeszow în MPWIK local.

          În următoarea zi am vizitat fabrica de procesare a fructelor și legumelor, Vortumnus din Sko Iyszyn, după care am mers la muzeul  Parcului Național Magurski din Krempna, iar după amiază la Stadnina Huculska din Regietow am descoperit un mijloc de transport care nu consumă energie electrică, trăsura cu cai. La finalul acestei zile, elevii s-au bucurat de o cină festivă.

          A patra zi am observat îndeaproape cum se obține energia regenerabilă prin metode alternative într-un parc de eoliene  din Rymanow și într-o hidrocentrală din localitatea  Solina.

           În ultima zi, în cadrul workshop-ului ,,Plantele noastre plămâni verzi”  elevii și-au dat seama de  importanța plantelor în viața de zi cu zi, urmat de plantarea copacului Erasmus de către fiecare participant, în curtea școlii. Elevii au prezentat tema săptămânii care s-a finalizat cu premierea celei mai reușite imagini care surprinde o modalitate de producere a  energiei  regenerabile.

 Ziua s-a încheiat cu festivitatea de închidere a mobilității, urmată de o cină festivă.

             În cadrul acestor activități elevii  au  comparat impactul diferitelor surse de energie asupra mediului și au conștientizat avantajele utilizării resurselor din natură în calitate de sursă a energiei regenerabile.

 De asemenea, și-au dezvoltat competențele de limba engleză, capacitatea de adaptare și integrare în medii social-culturale diferite, promovarea și îmbunătățirea unor atitudini și valori precum motivația și determinarea pentru  implicarea în acțiuni de protejare a mediului precum și disponibilitatea pentru lucru în echipă.

În concluzie, suntem de părere că acest proiect transnațional a avut rezultatul scontat, elevii dezvoltându-se din mai multe puncte de vedere.

Director prof. POP Dana

Prof. Moldovan Gabriela

Prof. Rus Florica

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5