Sub patronajul Primăriei Bistriţa,

“Echopractica” elevilor bistriţeni

Sâmbătă, 11 aprilie 2009, fiind prezent în judeţ şi municipiu ministrul Mediului – Nicolae Nemirschi - a desfăşurat o scurtă întâlnire cu şefii instituţiilor din municipiu, invitată fiind şi mass-media, cu ocazia campaniei de plantare de arbori în municipiul Bistriţa, etapa a doua din programul dedicat “Lunii Pădurii”.

A făcut precizări privind programul “Casa Verde” care se va aplica în prima instanţă la instituţiile din judeţ şi municipiu, a apreciat zona judeţului ca fiind o zonă curată şi oameni cu sufletul curat, va dezvolta în zonă valorificarea biomasei pentru producerea de energie şi programul “Rabla” va încerca să fie aplicat şi la persoanele juridice, după o discuţie, în prealabil, cu ministrul Finanţelor.

Deoarece vremea nu a permis plantarea de arbori în municipiul Bistriţa, s-au desfăşurat cu succes două acţiuni de ecologizare în pădurea Schullerwald şi Sigmir, înscrise în programul “Luna Curăţeniei”, la care Primăria a mobilizat un număr mare de elevi, voluntari, inclusiv mass-media.

Din partea ziarului “Răsunetul” au răspuns “prezent” dl. Vasile Tămaş, directorul ziarului, redactor fotoreporter Ioan Lazăr, Max Marec, Claudiu Moldoveanu şi Marius Bidian, care au constatat şi s-au implicat alături de cercetaşii de la toate şcolile în acţiunea de ecologizare a pădurii Sigmir.

Derulată de către municipalitate în perioada 15 martie – 16 aprilie 2009, la aceste acţiuni au participat aproximativ 250 de voluntari de la organizaţiile de tineret ale PSD, PD-L, PE, Cercetaşii Bistriţeni, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Bistriţa-Năsăud, Fundaţia Bistriţa Medievală, Consiliul Local al Tinerilor, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, CN “Liviu Rebreanu”, CN “Andrei Mureşanu”, Liceul de Muzică, Liceul de Arte Plastice, Gr.Şc. Forestier, Şc.Gen. Nr. 1 şi Şc.Gen. Nr. 2.

De menţionat că în cadrul “Luna Curăţeniei”, cercetaşii au fost activi şi exemplu de urmat, activitatea derulată la sfârşitul săptămânii venind în completarea acţiunii de plantare a puieţilor de arbori din data de 4 aprilie 2009, la care au participat aproximativ 100 de voluntari, care au plantat 1000 de puieţi de frasin şi paltin pe Valea Ghinzii.

Aceste evenimente fac parte dintr-un calendar de acţiuni de voluntariat propuse de Primăria Bistriţa şi care au drept scop sensibilizarea cetăţenilor, în special a celor tineri, cu privire la rolul esenţial al pădurii în păstrarea echilibrului ecologic, dar şi importanţa păstrării unui mediu curat.

De remarcat faptul că municipalitatea şi-a propus antrenarea bistriţenilor în cât mai multe acţiuni de voluntariat în scopul educării acestora cu privire la importanţa implicării cetăţeneşti în dezvoltarea comunităţii.

Acţiunea din cele două păduri a avut ca ţintă curăţirea totală de deşeuri şi gunoaie din ambele locaţii, voluntarii adunând peste 7 remorci de gunoaie, fiind utilizaţi în acest scop în jur de 350 de saci din plastic. Sperăm să fie de bun augur, şi “învăţătură de minte” pentru cei care poluează pădurea şi sugerăm Consiliului Local să instituie amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă normele ecologice de mediu, să fie urmăriţi permanent, iar amenzile să fie încasate efectiv.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5