Echiparea laboratorului de microbiologie - condiții impuse și soluții de la Amex-Lab

Orice spațiu profesional de tipul laboratoarelor de microbiologie trebuie să corespundă cu anumite norme și condiții de funcționare, să dispună de dotările ce se impun și să beneficieze de verificările periodice care le pot garanta rezultatele precise necesare pentru a putea valida diversele studii și cercetări efectuate în cadrul lor.

Respectarea echipării, precum și a compartimentării unui astfel de laborator este cea care îi poate dicta eficiența, respectiv care îi poate asigura acreditarea pe analize microbiologice. Asta va presupune desigur o investiție, cu atât mai costisitoare cu cât aparatura achiziționată este mai performantă. Desigur, avantajele în acest caz vor amortiza investiția realizată, venind și cu marele avantaj că vor fi respectate circuitele impuse de normele legale care sunt în vigoare.

Este foarte importantă siguranța într-un astfel de mediu, dar mai ales acuratețea rezultatelor obținute. Un laborator în care se pot realiza monitorizări ale analizelor fizico-chimice, precum și audite diverse care să nu constate vreo neconformitate este ideal. Achizițiile responsabile pot genera astfel de rezultate, precum și standardele la care fiecare aparatură, respectiv echipament este exploatat.

În ceea ce privește calitatea articolelor diverse de laborator, beneficiază de siguranța că au ales bine cei care au ca furnizor Amex-Lab, un nume cunoscut pe această nișă pentru diversitatea și calitatea produselor ce îi alcătuiesc portofoliul.

Laboratorul de microbiologie și aparatura nelipsită din cadrul său

Dirijarea activității desfășurate într-un astfel de laborator trebuie să vizeze un circuit care începe de la primirea de probe biologice și până la rezultatele acestora. Orice presupune risc de contaminare a acestora trebuie eliminat, dar și acțiunea personalului trebuie să fie responsabilă.

Iată care este aparatura specifică laboratorului microbiologic și scopul acesteia.

Autoclavul constituie aparatura destinată sterilizării de obiecte diverse prin căldură umedă. Acestea vor avea dimensiuni specifice nevoilor și un grad avantajos de automatizare. Un astfel de echipament trebuie manevrat de personal calificat.

Etuva este necesară, având rolul de a steriliza sticlăria de laborator, prin utilizarea căldurii uscate.

Filtrele sterilizante se vor folosi pentru a steriliza acele lichide care nu pot fi supuse unor temperaturi mari pentru că nu le suportă.

Frigiderul este o necesitate întrucât menține temperatura de 4 grade C necesară a produselor biologice care se utilizează pentru a realiza examene microbiologice, precum și a vaccinurilor, antibioticelor, culturi microbiene etc.

Congelatorul cu CO2 solid, respectiv azot lichid constituie de asemenea o nevoie în laboratorul microbiologic. Menține valoarea de -78 grade C și este folosit pentru a conserva tulpinile. Există și congelatoare care înregistrează cel mult -12 grade C, dedicate serurilor.

Centrifuga se utilizează pentru a separa particule prin sedimentare rapidă. Acestea trebuie să fie de 300- turații/min pentru a putea sedimenta eficient elementele celulare a culturilor, respectiv bacteriile.

Balanțele constituie de asemenea aparatură indispensabilă în laboratoarele microbiologice, putând fi de precizie diferită: tehnice - pentru cantitățile până în 10 kg, farmaceutice - pentru cel puțin 0.01 g, analitice - pentru cantități infime.

Termostatele au rolul de a menține temperaturi constante, încălzirea lor fiind electrică. Varianta preferată a acestora este cea cu CO2, pentru izolarea bacteriilor.

Alte aparaturi și echipamente necesare în laboratoarele microbiologice sunt calculatoarele necesare pentru a înregistra și stoca datele rezultate în urma investigațiilor, vasul bain-Marie, analizatorul ELISA în linie completă, liofilizatorul, lămpile bactericide cu UV, creioanele de scris speciale etc.

Pentru a-și putea desfășura activitatea în cadrul laboratoarelor microbiologice în condiții de siguranță deplină, laboranții trebuie să respecte o serie de măsuri obligatorii. Aceștia vor purta întotdeauna material de protecție (masca specifică, halatul și mănușile). Organizarea spațiului - a aparaturii și materialelor specifice - va fi mereu strategică, astfel încât să nu fie necesare mișcările inutile.

Riscul de accidente sau defecțiuni va fi redus prin notarea tuturor celor utilizate și folosirea unui caiet de lucru în acest sens. Etichetarea soluțiilor este obligatorie.

Fiecare pas realizat privind materialul infectant va fi realizat printr-o manipulare responsabilă a acestuia, respectând cu sfințenie normele de asepsie.

Neapărat vor exista recipiente pentru depozitarea materialelor infecțioase după ce tehnicile de lucru diverse au fost încheiate. După fiecare operațiune desigur, se vor folosi dezinfectanți pentru a curăța suprafața mesei de lucru.

Fiecare pas și normă de respectat privind utilizarea aparaturii și echipamentelor din laboratoare se regăsește în cadrul îndreptarelor specifice aplicate lucrărilor practice din cadrul spațiilor microbiologice. Dacă de respectarea acestora se preocupă fiecare laborant în parte, de achiziționarea aparaturii profesionale corespunzătoare va răspunde administrația în cauză. Amex-lab.ro este la dispoziția celor interesați cu un portofoliu complex de produse, incluzând aparatura pentru laboratoarele microbiologice, dar și sticlăria și consumabilele specifice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5