E vremea colindelor și pentru astriștii năsăudeni

În ziua de 30 Nov. 2015, de ziua Sf. Apostol Andrei, se sărbătorește și ziua Sf. Andrei Șaguna, mitropolitul Ardealului, primul președinte al ASTREI – Asociațiunea pentru Literatura Română și Cultura poporului Român, fondată la 4-7 Nov. 1861 la Sibiu.
Ziua următoare – 1 Decembrie, este Ziua Națională a României, dar și Ziua Națională a Astrei, evenimente pe care Cercul Astra oraș Năsăud – președ. Floarea Pleș, le-a întâmpinat cu drag, într-un mod original, organizând o întâlnire de suflet, cu astriștii năsăudeni și invitații lor, având și sprijinul Despărțământului Astra – președ. Ioan Seni.
În prima parte a zilei s-a săvârșit în Catedrala din Năsăud un Te-Deum în memoria astriștilor năsăudeni și a astriștilor de pretutindeni, trecuți în lumea umbrelor – la cele veșnice, slujbă impresionantă, realizată de către preoții Florin Rusu și Lucian Greabu, secondați fiind de corul bisericii și de solista Filip Ana.
Începând cu ora 1200 s-a continuat programul, întâlnirea fiind găzduită de Muzeul Grăniceresc, dir. dr. Lucian Vaida, care a pus la dispoziție sala de conferințe, devenită neîncăpătoare. Întâlnirea s-a desfășurat sub genericul „E vremea colindelor” în colaborare cu Liga Scriitorilor Români Filiala Năsăud - președinte Mititean Ioan.
La întâlnire au participat reprezentanți ai administrației locale, primarul Mircea Romocea și câțiva consilieri, prezența lor a dat un plus de valoare evenimentului, apreciind munca investită de către astriști – în mod voluntar, o muncă serioasă, prin care orașul Năsăud se face cunoscut ca un oraș al Culturii, cu semnificațiile lui istorice, științifice și tradiționale.
Printre invitați au fost prezenți și colaboratorii Cercului Astra: Asociația „Cultul Eroilor” din Bistrița-Năsăud, reprezentată de col.(r.) Măgerușan Vasile și col.(r) Cordovan Ioan, Clubul Copiilor din Năsăud, reprezentat de dir, Buia Dorina și prof. Gonda Maria, Casa de Cultură orășenească, manager Silviu Rus și nu în ultimul rând au participat preoții ortodocși: dr. Celsie George, Rusu florin și Greabu Lucian, sunt astriști, prezența lor reprezentând drept reper de credință creștin, de iubire, împăcare și liniște sufletească.
Au mai fost invitați președinții Cercurilor Asta de la Nepos – Mircea Daroși, de la Rebrișoara – Catarig Leon și de la Salva – Ana Filip.
Derularea programului
- O scurtă informare privind cele mai importante realizări ale Cercului Astra oraș Năsăud pe perioada 01.01. - 30.11.2015, economist Florea Pleș – președinta Cercului Astra oraș Năsăud;
- Despre Andrei Șaguna, ca președinte al Astrei Centrale, despre Ziua Națională a Astrei și legătura cu Ziua Marii Uniri 1918, prof. Seni Ioan, președintele Despărțământului Astra;
- Semnificația Colindelor, pr. dr. Celsie George;
- Modul de colaborare a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, cu Astra Năsăudeană, scriitor Mititean Ioan, președintele Ligii Năsăudene.
Programul cultural, literar-artistic, realizat numai de către astriști, care sunt dotați de Dumnezeu cu talent și cu har în ale culturii.
Colindele, excepțional interpretate de astriștii care fac parte din Corurile celor două biserici: Catedrală (Parohia nr.1) și Parohia nr.2, corul „DEISIS” și „LAUDAȚIO”, a dirijat astristul Dumitru Buhai.
Apoi, colindele interpretate de astriștii din secțiune de Tineret ai Cercului: Alexandra Bindea și Teodora Vasilichi, au fost minunate. La fel solistele Horobeț Cornelia și Filip Ana, au fost formidabile, au antrenat la colind toată sala.
Printre colinde, s-au recitat versuri de către astriștii care scriu poezie, unii fiind poeți consacrați: Daroși Mircea, Rodica Fercana, apoi Bichigean Lucian, Berceni Romulus, Lăpușneanu Ioana, Mureșan Valeriu, Catarig Leon, Ghioc Ștefan, Rațiu Ecaterina și Pleș Floarea care a încheiat cu poezia „Astra și înțelesul ei”.
Apoi, toți cei prezenți au colindat, au cântat „La mulți ani !” și s-a închinat un pahar cu vin în cinstea sărbătorilor ce vor urma: Crăciunul și Anul Nou !

Floarea Pleș,
Președinta Cercului Astra oraș Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5