DSVSA Bistriţa-Năsăud: Solicitaţi controlul trichineloscopic la porcii sacrificaţi

„Proprietarii de porcine să solicite efectuarea examenului trichinescopic la porcii sacrificaţi în gospodărie pentru consum propriu şi, de asemenea, iar consumatorii să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar”, recomandă dr. Romulus Biţă, director executiv la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud. Aceasta este cea mai la îndemână modalitate de a preveni posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de liberă practica de la circumscripţiile din localitatea de care aparţin, precum şi la Circumscripţtiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din localităţile Bistriţa, Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi, dar şi la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean. Aceste unităţi funcţionează zilnic, între orele 8-18, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 8-12.

Examinarea trichineloscopică se face contra cost, şi anume 7 lei prin metoda examinării directe şi 14 lei prin metoda digestiei artificiale în cadrul LSVSA şi CSVSA şi circa 15 lei la medicii veterinari de libera practică, în funcţie de tariful stabilit de către aceştia. „Reamintim proprietarilor că aceştia au obligaţia ca, odată cu proba adusă la examinare, să predea medicilor veterinari crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţionala de Date”, precizează sursa citată.

Proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis vor fi despăgubiţi la valoarea preţului de piaţă a animalului. Până la această dată, în cursul anul 2011, in judeţulnostru, au fost diagnosticaţi doi porci crescuţi în gospodăriile populaţiei, infestaţi cu Trichinella Spiralis.

DSVSA Bistriţa-Năsăud, prin controalele oficiale efectuate în unităţile înregistrate/autorizate sanitar veterinar care comercializează carne şi produse din carne, asigură consumatorii că aceasta provine din abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă şi nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor.

De altfel, numai în primele 10 luni, DSVSA BN a aplicat amenzi de peste 1,5 milioane lei, dintre care sancţiuni de 400.000 lei pentru comercializarea şi transportul animalelor neidentificate şi neînregistrate. Şi ân perioada următoare, inspectorii vor efectua controale, de la abatoare până în pieţe, la unităţi de producţie, de depozitare sau comercializare, ajungându-se până în restauranmte şi pensiuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5