Dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii: În lumea internaţională, îmi voi continua activitatea. Nu voi mai candida pentru funcţia de manager în 2020

 2019 a fost un an bun, cu împliniri pe toate planurile

 

   Rep.: - Cum a fost pentru Dorel Cosma anul 2019?

          Dorel Cosma: - Îl pot considera un an bun, un an cu împliniri. Am avut multe satisfacţii, şi profesionale, şi în viaţa de familie. M-am bucurat să închidem anul cu rezultate bune, chiar dacă l-am început cu emoţii. Anul 2019 a fost un an cu multe semne de întrebare, nu ştiam cum ne vom descurca în multe domenii, dar le-am dus la capăt. Tot ceea ce ne-am propus am realizat, profesional. În domeniul familiei am avut câteva momente plăcute, am reuşit să trecem peste unele momente mai grele şi ne-am permis şi câteva zile de concediu, deşi în aceşti 15 ani de activitate foarte rar am reuşit să vorbesc şi de concediu, dar am avut şi câteva astfel de momente împreună cu familia. Pentru că, întotdeauna concediile cele mai frumoase sunt cele pe care le faci cu cei dragi, şi nu pot lipsi copiii. Eu îi apreciz foarte mult pe cei care reuşesc să-şi facă concediile cu copiii, chiar dacă există diferenţe de opinii la generaţii, dar când apar nepoţeii, ei realizează acel liant de care ai nevoie şi concediile devin din ce în ce mai dulci şi mai frumoase. Au mai venit doi nepoţei, deosebit de dulci şi de frumoşi, care au fost creştinaţi aici, la Bistriţa, chiar dacă locuiesc departe de România.

          Rep.: - Cum priviţi, cultural, spre 2020? S-a conturat deja programul de la Palat?

          Dorel Cosma: - Avem conturat un program, chiar am avut o discuţie cu şefa noastră contabilă pentru a face un proiect în vederea susţinerii în Consiliul Local. Sigur că, peste tot sunt probleme, se zvonesc tot felul de gânduri mai sumbre, mai întunecate. Vom vedea ce va fi la apariţia bugetului la nivel municipal şi pe urmă defalcat pe fiecare instituţie în parte. Noi încercăm să ne desfăşurăm activitatea la nivelul anului precedent, să prindem un buget la fel ca anul trecut, poate puţin mai mic, astfel încât marile manifestări să se desfăşoare, iar publicul să fie mulţumit. Dacă nu se poate, ne vom acomoda, aşa cum am făcut-o şi în 2019, când am început timid, cu emoţii, dar pe urmă anul s-a încheiat bine.

 

În lumea internaţională, îmi voi continua activitatea. Nu voi mai candida pentru funcţia de manager în 2020

          Rep.: - Ne găseşte  anul 2021 împreună, la Palat?

          Dorel Cosma: - Nu, nu este un secret. Este foarte bine ca fiecare să ştie momentul când trebuie să predea ştafeta, iar eu cred că am ajuns la acest moment, mai ales într-o viaţa care înseamnă scena. Nu trebuie să aştepţi momentul când trebuie să vină cineva să te ia de mână să urci pe scenă pentru că nu mai rezişti şi ţi-au slăbit genunchii. Eu cred că e nevoie şi de forţe noi, proaspete. Aşa cum spuneam că „Nunta Zamfirei” a ajuns la capăt şi şi-a atins scopul, cred că şi eu, la rândul meu mi-am făcut datoria, atât cât am considerat şi cât am putut să dau din tot ce am ştiut şi am învăţat. Dacă se va dori, voi fi în continuare alături de cei care vor veni cu efort nou, tineri, la fel cum sunt convins că vor face şi câţiva dintre colegii mei, cu care în acest an ne vom încheia socotelile la sistemul bugetar. Însă acest lucru nu înseamnă că nu vom fi prezenţi acolo unde vom fi solicitaţi, la Palat şi sigur, în lumea internaţională, unde îmi voi continua activitatea.

          Rep.: - Aţi fost ales pentru încă un mandat în fruntea IGF, şi sunt convins că bistriţenii se vor bucura, pentru că vor fi creionate câteva evenimente la nivel internaţional şi aici. Se vehiculează un nou nume sau deocamdată nu ştim?

          Dorel Cosma: - Nu ştiu, deocamdată. Eu am contractul de management până la începutul lunii decembrie. Până atunci va avea loc prezentarea raportului final, dar indiferent de rezultatul raportului, nu voi mai candida, nici dacă mi se va cere.

          Rep.: - Ce vă propuneţi, personal, în acest an?

          Dorel Cosma: - Îmi primul rând îmi doresc ca cele câteva mari manifestări pe care le-am propus să le ducem la capăt, să le continuăm şi să întâlnesc publicul cu aceeaşi bucurie la scenă cum i-am întâlnit şi în aceşti ani. Îmi doresc să am puterea şi sănătatea ca toate aceste proiecte  să prindă viaţă. Îmi doresc ca în familia mea să fie în continuare bine şi să fie alături de mine, aşa cum a fost şi în aceşti ani. De asemenea, la proiectele internaţionale la care voi fi prezent în foarte multe locuri, după cum am fost anunţat şi invitat deja, să pot vorbi la fel de frumos despre tot ce înseamnă oraşul meu drag, Bistriţa, despre instituţia pe care o conduc şi despre frumuseţea actului cultural care se întâmplă în oraşul nostru.

 

Am marcat frumuseţea şi varietatea culturii româneşti

          Rep: - Ieri a avut loc recitalul de poezie Mihai Eminescu, lansarea de carte, dar şi un concert susţinut de o orchestră din Cluj.

          Dorel Cosma: - Am dorit ca la această manifestare să nu fie un anumit gen de muzică rock sau exagerată. Am vrut o muzică care să placă fiecărui spectator, iar din concertul de o oră şi 15 minute să iasă fiecare cel puţin cu o melodie pe care s-o fredoneze la final. Au fost piese cover care au fost prezentate de această trupă cu zece membri. De asemenea, am realizat şi o expoziţie de literatură, care a mai fost prezentată în cadrul Zilelor Teatrului, dar fiind vorba de Ziua Culturii am crezut că este binevenit ca spectatorii noştri să vadă o serie de scriitori din ţară şi din afară, care ne-au vizitat şi care au contribuit la mersul culturii române. Nu a fost de neglijat nici Muzeul Iluziilor, chiar dacă ne facem şi noi multe iluzii, dat fiind faptul că un astfel de muzeu a fost pentru prima dată la Bistriţa, la demisolul instituţiei noastre. De asemenea, am avut un vernisaj cu întregul colectiv al Palatului Culturii. Au fost câteva acţiuni frumoase care au marcat varietatea şi frumuseţea culturii româneşti.

          Rep.: - Un mesaj pentru toţi artiştii, dar şi pentru spectatorii care într-adevăr iubesc cultura şi pot să spun că bistriţenii sunt iubitori de cultură.

          Dorel Cosma: - Absolut. În primul rând, „La mulţi ani!” tuturor artiştilor, tuturor oamenilor de cultură şi arte din municipiul nostru, tuturor celor care ne-au trecut pragul în acest început de an şi în anul care tocmai s-a încheiat. Le doresc cât mai multă posibilitate creatoare  pentru tot ceea ce înseamnă 2020, să ne putem întâlni la scenă cu aceeaşi bogăţie sufletească pe care de atâtea ori a dovedit-o poporul nostru, să o dovedim mai departe spre cei care ne aşteaptă cu drag şi care sunt publicul nostru minunat, care ne-a înconjurat cu aplauze, şi sunt convins că merită şi eu un sincer şi un călduros „La mulţi ani!”.

          Rep.: - Vă mulţumesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5