Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Cum tratăm angina pectorală?

Mai mulţi cititori ai publicaţiei noastre ne-au adresat întrebări referitoare la modul cum poate fi tratată angina pectorală. O primă întrebare ar fi următoarea: Dacă un pacient are angină înseamnă că are şi infarct miocardic? Răspunzând la această întrebare, doresc să subliniez faptul că dacă un pacient este diagnosticat cu angină nu înseamnă neapărat şi un infarct miocardic, dar există, totuşi, riscul să se producă acesta. Infarctul miocardic se produce de obicei când fluxul de sânge spre o parte a muşchiului inimii este întrerupt brusc şi definitiv, de cele mai multe ori prin apariţia unui cheag de sânge care se depune în interiorul vasului. Dacă acest cheag, prin tratament nu se dizolvă, acea parte a muşchiului inimii irigată de vasul blocat moare. Ca atare, putem spune că apariţia anginei pectorale este un semnal de alarmă. Nu toate formele de angină sunt la fel. Există două tipuri, şi anume, stabilă şi instabilă. Angina stabilă desemnează o situaţie care nu se modifică o lungă perioadă de timp. Există episoade de angină la efort, care se menţin constante mai mult timp şi cedează la repaus sau la nitroglicerină. Doresc să subliniez că la un pacient cu angină stabilă pot exista grade variate ale efortului fizic la care apare durerea, atât în timpul unei zile, cât şi de la o zi la alta. Celălalt tip de angină, numită instabilă, este de o gravitate mai mare şi, ca atare, pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. Aceasta se poate manifesta în mai multe feluri şi, ca atare, prezentarea la medic este foarte necesară. În toate cazurile există un risc mare de a face un infarct miocardic acut, tulburări grave ale ritmului cardiac sau chiar moarte subită.
Ce trebuie să facem când suntem diagnosticaţi cu angină pectorală? În primul rând trebuie respectat întocmai tratamentul prescris de medic şi apoi înlăturaţi toţi factorii de risc, respectiv, renunţarea la fumat, dieta fără grăsimi, scăderea în geutate etc. De asemenea, este bine ca pacientul respectiv să aibă la îndemână un flacon cu nitroglicerină tablete sau un spray cu nitroglicerină pentru a putea acţiona rapid în caz de nevoie. Nu ezitaţi să le folosiţi fiindcă acestea nu produc dependenţă şi au un efect rapid. Aş mai dori să subliniez că tableta de nitroglicerină se plasează sub limbă şi, pentru a acţiona rapid, nu trebuie înghiţită. Veţi observa că efectul începe să apară cam în două minute. Dacă durerea nu cedează în decurs de cinci minute, puteţi să mai luaţi o tabletă. În caz cu totul deosebit, dacă după trei tablete luate la interval de 5 minute angina nu se linişteşte este necesar să apelaţi urgent la Salvare.
Aş concluziona, spunând că nu orice durere toracică este periculoasă, totuşi, este bine să solicitaţi ajutorul medicului. De asemenea, cu cât acumulaţi mai mulţi factori de risc cardiovascular, cu atât creşte probabilitatea ca durerea toracică să fie de origine cardiacă. Cel mai important este să urmaţi tratamentul prescris şi să vă prezentaţi periodic la controalele medicale.
Dr. Dănuţ Cocoi, doctor în ştiinţe medicale
Medic primar cardiolog

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5