Dr. Cornelia Vlaşin, şef Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud: Noi suntem deschişi oricăror donaţii, dacă sunt valoroase. Documentele, odată intrate la Arhive, rămân pe veci acolo

 

Rep.: - Doamna director, cine poate veni să doneze la dumneavoastră? Ce obiecte se primesc? Sunt evaluate aceste donaţii?

         Dr. Cornelia Vlaşin: - Noi suntem deschişi oricăror donaţii, nu avem sume de bani pe care să le oferim donatorilor, deci totul este pro-bono din partea donatorilor. Cumva, obiectele, documentele sau cărţile trec prin filtrul nostru astfel că documentele cu impact sau cărţile respective, dacă sunt valoroase, sunt primite la Arhivele Naţionale. Pe lângă documente se pot dona şi obiecte care să ateste activitatea persoanei respective sau să ateste un eveniment al oraşului sau al comunităţii pentru că şi aceste obiecte dau valoare documentului. Adică, dacă ai, pe lângă o diplomă de înnobilare, cum era înainte, şi o medalie normal că întăreşti valoarea documentului. În ultima perioadă am primit astfel de donaţii, cele mai importante donaţii de obiecte le-am primit atunci când am organizat expoziţia dedicată la 30 de ani de la Revoluţia Română, când au venit foarte multe documente care să dea imaginea societăţii româneşti din perioada comunistă. Am primit de la aparate electrocasnice, la sticlele de lapte din perioada respectivă şi n documente. A fost una dintre cele mai frumoase expoziţii ale noastre cu impact la nivelul publicului tânăr. Pentru noi a fost o bucurie când am văzut copiii, tinerii că vin la Arhive să viziteze expoziţia, dar şi încântarea lor când au descoperit cum trăiau părinţii lor. Cel mai folosit a fost telefonul, au tot încercat să învârtă numerele să vadă cum se suna înainte. Acest lucru ne-a demonstra, încă o dată, cât de important este, pe lângă un document, şi păstrarea unui obiect.

         Rep.: - Foarte multă lume vine spre dumneavoastră pentru că este singurul loc unde nu se casează obiectele, ca de exemplu la muzeu. Din câte ştiu, arhivele au o lege specială prin care nu  se pot casa documentele.

         Dr. Cornelia Vlaşin: - Da, aşa este. Documentele, odată intrate la Arhive, rămân pe veci acolo, iar omul ştie acest lucru. În ultima perioadă, am primit foarte multe donaţii. Printre donatori aş vrea să-l menţionez pe domnul Andrei Moldovan, pe domnul Gelu Buta, de asemenea, nepoata lui Solomon Haliţă a venit cu o donaţie importantă către arhive, domnul Szilagyi a venit tot cu o donaţie importantă. Cea mai importantă apreciere la adresa instituţiei noastre a fost când ei ne-au spus: „Voi sunteţi instituţia care mie îmi garantează că astfel de obiecte sau astfel de documente nu se vor pierde, nu se vor rătăci şi vor rămâne aici, pentru că au văzut ceea ce am făcut noi cu celelalte colecţii private, cum le-am pus în valoare, cum le-am valorificat, ce grijă avem de fiecare document pe care noi îl păstrăm la Arhivele Naţionale. Acest lucru ne-a bucurat foarte mult, Chiar astăzi am primit o donaţie temporară – să zicem – spre custodie temporară, un tablou semnat de Regina Maria, care poate fi admirat la Arhivele Naţionale alături de documentele care rămân în fondurile noastre, dar este un lucru important. Mai avem câteva promisiuni că vor veni către Arhive donaţii private de secol XIX, de secolul XVIII, ceea ce este un lucru important.

         Rep.: - Foarte frumos. Eu am crescut, pot spune, la „umbra” domnului Moldovan care m-a învăţat foarte multe lucruri legate de literatură şi ştiu că  în ultima perioadă a vieţii a colaborat cu dumneavoastră, v-a sunat, a fost şi acea expoziţie de reviste rare, ediţii Princeps, iar aceste documente au ajuns la dumneavoastră. Spunea că este singurul loc care îi garantează că vor rămâne şi în continuare spre eternitate. Câteva cuvinte despre Colecţia Andrei Moldovan.

         Dr. Cornelia Vlaşin: - Domnia sa a venit spre instituţia noastră, noi i-am acordat absolut tot sprijinul pentru că domnul Andrei Moldovan a avut piese de valoare, la fel ca cele care se găsesc la Muzeul de la Chiuza care sunt în proprietatea Arhivelor Naţionale, dar lăsate în custodia Muzeului de la Chiuza.  Practic, toate manuscrisele lucrărilor domniei sale sunt depuse la Arhivele Naţionale. Avem corespondenţa domniei sale cu domnul Gheran care este depusă la Arhivele Naţionale, avem volume şi o parte din biblioteca domniei sale cu piese unele unicat. Noi le-am inventariat, le-am pus la punct, cine vrea să poate să vină să le studieze, să cerceteze aceste minunăţii la Arhivele Naţionale. Corespondenţa se va da doar în format electronic, pentru că a fost una dintre dorinţele domniei sale. Noi vom respecta exact la literă orice dorinţă a unui donator. Încercăm, la fel, să organizăm, undeva în decembrie, o expoziţie a donatorilor axată mai mult pe donaţia Andrei Moldovan ca să arătăm publicului şi celor care sunt pasionaţi, cât de important este să donezi ceea ce ai strâns tu o viaţă către o instituţie. Este un lucru extraordinar să pui la dispoziţia unei instituţii ceea ce ai adunat tu pentru a fi apoi valorificată şi astfel a bucura şi pe alţii care nu au posibilitatea de a achiziţiona astfel de minunăţii. Pentru acest lucru îi mulţumesc şi aprind de fiecare dată o lumânare pentru sufletul domniei sale.

         Rep.: - Andrei Moldovan era un colecţionar împătimit de reviste rare, reviste din anii 1800 şi ceva, de cărţi rare şi, prin tot ceea ce a adunat, avea, la un moment dat, piese unice din ţară, ceea ce cu atât mai mult dă valoare acestei colecţii. La dumneavoastră se găsesc acum şi acele colecţii de folclor, toate fişele adunate în 40 de ani. Sunt culegeri de folclor. Aşadar, interpreţii de folclor pot veni să se inspire din aceste culegeri de folclor şi să-şi facă cântece frumoase pentru că sunt mii de versuri acolo. L-am ajutat şi eu la editarea celor trei volume, m-a pus să-i pun fişele în ordine. La un moment dat eu m-am încurcat dar el mi-a spus că este foarte logic, A3, B4... Avea un sistem foarte bine pus la punct. Promitem să-i continuăm proiectele şi, iată, doamna director, ne-aţi dat o veste extraordinară – va fi şi o expoziţie.

 

 


 

Comentarii

19/05/21 13:14
Toni

Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud sub conducerea doamnei Dr. Cornelia Vlașin, şi-a deschis faţa către publicul iubitor de cultură prin manifestările expozitionale cu caracter temporar organizate in ultimii ani la sediul institutiei. Având in vedere că pe lângă fondul documentar arhivistic extrem de bogat si valoros institutia dispune si de obiecte sau colectii acestea ar fi bine să-şi găsească locul in expozitii permanente. Un loc potrivit pentru astfel de expozitii permanente ar putea fi vechea clădire a bibliotecii judetene aflată pe Strada Gării nr.2 (vis-a-vis de sediul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud). Aici si-ar putea găsi locul si întreaga colecție a profesorului Andrei Moldovan, scriitor critic și istoric literar, un remarcabil intelectual si un autentic om de cultură donată Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, constând în manuscrisele operei sale, corespondența, ediții priceps, cu autograf de autor, reviste literare (unele numere fiind unicat în România).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5