Boxul feminin, sport olimpic

Două sportive selecţionate la Lotul Naţional al României de senioare

Interviu cu antrenorul emerit, prof. Dumitru Nicolae Zăpârţan, director al SAM Budacu de Sus

R: -D-le Zăpârţan, care au fost ultimele rezultate pe care le-aţi obţinut cu sportivii bistriţeni.

N.Z.: -Ultima competiţie la care am participat a fost finala Cupei României la tineret şi senioare, unde am obţinut un număr de 8 medalii. Am avut şase sportive în finală, ceea ce spune totul despre valoarea şi forţa boxului bistriţean.

R.: - Şase sportive în finală este un rezultat deosebit de valoros, cum aţi obţinut o asemenea performanţă?

N.Z.: - Într-adevăr, să ai şase sportive în finală este o mare performanţă mai ales în box deoarece se ştie că un meci pierdut înseamnă eliminarea din competiţie fără să mai punem în calcul: adversarii, cântarul şi mai ales arbitrajul.

R.: - Apropo de arbitri, am înţeles că aveţi de multe ori mari probleme, ce s-a întâmplat la această finală?

N.Z.: -Sigur, în cariera mea am fost de multe ori dezavantajat de arbitri, dar la această finală a fost ceva incredibil. Am avut trei meciuri în care în ring a fost o singură sportivă şi cu toate acestea unii arbitri au văzut cu totul şi cu totul altceva.

R.: -Ce aţi putut face împotriva celor care v-au dezavantajat?

N.Z.: - Prea multe nu se pot face, dar pe lângă cuvintele dulci pe care le-am adresat am făcut şi o contestaţie la Federaţia Română de Box în care am cerut suspendarea pe viaţă a arbitrilor care au greşit intenţionat mai ales că de faţă a fost şi preşedintele Comisiei centrale a arbitrilor, antrenorul federal şi unii membri ai Biroului federal care mi-au cerut chiar ei să fac această contestaţie, văzând modul tendenţios al acestor aşa-zişi arbitri.

R.: - Cu toate acestea am fost, spre bucuria iubitorilor acestui sport, că aveţi selecţionate în Lotul Naţional al României (senioare) două sportive, care sunt acestea?

N.Z.: - Da, este adevărat, cele două sportive convocate la Lotul Naţional de Senioare al României sunt deja prezente în lot, ele sunt Rus Cătuna Elena şi Nati Carmen. Sunt mulţumit sufleteşte că s-a făcut dreptate, iar aceste sportive plus Turc Ana-Maria, care este campioana României la tineret merită pe deplin încrederea pe care le-am acordat-o şi au dovedit pentru a nu ştiu câta oară că sunt cele mai bune sportive ale României.

R.: - Vreţi să spuneţi că nu întotdeauna sunt chemate lalot cele mai bune sportive?

N.Z.: - Ca la orice sport, sunt interese din partea unor cluburi mari ca unii dintre sportivi să fie chemaţi la loturi, indiferent dacă au sau nu valoare, de a fi selecţionaţi, iar influenţele unora sunt destul de mari încât să-şi poată atinge scopurile. Eu, însă, mă bucur că de această dată a fost aleasă valoarea şi nu deciziile unora, iar în viitorul apropiat sper să mai avem selecţionată încă o sportivă, care cred eu că este şi acum numărul unu în România, dar trebuie să avem răbdare deoarece Lotul României are 11 sportive, iar noi avem deja două.

R.: - Cum a primit noua conducere a sportului bistriţean această veste?

N.Z.: - Bine, chiar foarte bine şi mi se pare normal ca un conducător de club să aprecieze şi să stimuleze pe aceşti sportivi care au ajuns în loturile naţionale de seniori, mai ales că din Bistriţa doar foarte puţini sportivi seniori au fost selecţionaţi la lot.

R.: - D-le antrenor emerit, opt medalii la o finală, două sportive în lotul naţional de senioare, sunteţi din nou pe val, care este secretul acestor rezultate foarte bune.

N.Z.: - Succesul este în primul rând al sportivilor, este munca lor, ei au meritul cel mai mare, apoi al celor care m-au înţeles şi m-au sprijinit în toate demersurile mele şi de aceea aş vrea să le mulţumesc d-lor Adrian Moldovan, Marius Bachner, Rus Maria, Raul Zanca, preşedintelui Consiliului Judeţean BN, Liviu Rus, d-lui primar Ovidiu Creţu, d-lui viceprimar George Avram şi nu în ultimul rând instructorilor de box Alin Balmoş, Stelian Lăcătuş, Teodor Câmpan, a foştilor sportivi care sunt alături de mine Paul Andreica, Alexandru Burz, Tibi Dan Băbuţan, Marian Marinel, Emil Păcurar, Adrian Moldovan, Vasile Rognean, Gicu Ciui.

R.: - Având în vedere faptul că sunteţi şi dvs. cadru didactic, director la o şcoală mare din judeţ vă ajută acest fapt în relaţiile cu profesorii şi directorii de la şcolile unde învaţă aceşti elevi?

N.Z.: - Nu ştiu dacă acest lucru mă avantajează, dar este cert un lucru că am relaţii de prietenie şi o foarte bună colaborare cu toţi directorii şi profesorii de sport. Cred că este o mândrie ca un elev dintr-o şcoală pe care o conduci să aibă rezultate mari în competiţiile naţionale şi internaţionale, iar pentru sportivii care reprezintă România întotdeauna se fac prea puţine lucruri. Aş vrea să le mulţumesc d-nelor şi d-lor directori: Aurora Petrean, Beba Simona, Rus Ioan, Dorel Bidică, Bogdan Spiridonică, d-lui inspector general prof. Vasile Marc pentru tot ceea ce fac pentru ca un elev să poată practica cu succes un sport şi să-şi finalizeze şi cursurile.

R.: - Domnule antrenor emerit Nicolae Dumitru Zăpârţan, felicitări pentru aceste rezultate şi vă doresc mult succes în continuare.

N.Z.: - Vă mulţumesc şi îi salut pe această cale pe toţi iubitorii sportului şi mai ales ai boxului.

Comentarii

07/12/09 17:20
Vizitator crist...

sper ca v-mai aduceti aminte de mine.vroiam doar sa va felicit p-tr rezultatele obtinute.sper ca boxul... o arta si la un bun nivel.tin sa-l felicit si pe George Avram p-tr colaborarea si implicarea lui in boxul bistrian.va salut de undevaaa... departe.cu stima si respect Cristi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5