Două proiecte de mobilitate, cu finanţare europeană, la Beclean. Nicolae Moldovan: Aceste proiecte vor transforma total oraşul nostru!

Primăria Beclean are în desfăşurare două proiecte de mobilitate urbană, cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Cele două proiecte au debutat în iunie, respectiv decembrie 2018 şi au ca dată de finalizare 30 iunie 2021, respectiv, 30 aprilie 2022.

         „Aceste proiecte vor transforma total localitatea Beclean şi, de ce nu, şi judeţul Bistriţa-Năsăud, fiindcă tot judeţul tranzitează oraşul Beclean, iar aceste proiecte vor facilita într-un fel sau altul traversarea oraşului, inclusiv din punct de vedere vizual, urbanistic. Proiectul de mobilitate „Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” a fost primul proiect de mobilitate din România. Au fost semnate trei proiecte în aceeaşi dată, pentru Dej, Turda şi Beclean, dar ca accesare de fonduri europene a fost primul al nostru. Am fost cumva pionieri în acest program de mobilitate, apoi au venit oraşele mari, municipiile. Pentru că s-au mai găsit sume, pentru a extinde acest proiect, am putut accesa şi proiectul de mobilitate II – „Etapa II Extinderea”. Acest lucru ne dă garanţia că se va transforma total din punct de vedere al transportului public urban, pe care nu l-am avut. Primăria Beclean este pionier şi în această activitate”, a declarat primarul Nicolae Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate celor două proiecte de mobilitate.

         Edilul Becleanului a menţionat că pentru a putea accesa aceste finanţări a fost nevoie să fie înfiinţat un serviciu de transport public local, investiţia să prevadă piste de biciclete, amenajări de trotuare pe toate străzile. „Am reuşit să cuprindem şi infrastructura pe zona care cuprinde transportul public. Aşa am găsit culoarele şi cele patru trasee pentru cele opt autobuze electrice încât să cuprindă practic tot oraşul Beclean. Nu va exista nicio stradă cadastrată din Beclean care să nu fie prinsă în proiect. Astăzi se finalizează zona Podirei, rând pe rând vor fi făcute celelalte”, a menţionat primarul Nicolae Moldovan.

         Potrivit acestuia, transportul public va asigura accesul călătorilor din orice loc al oraşului, inclusiv pentru turişti, astfel că persoanele se vor putea caza şi în alte locuri din oraş fără a-şi pune problema accesului spre Complexul balnear. Prin proiect vor fi semaforizate intersecţiile oraşului, urmând să fie amplasate 31 de semafoare care vor gestiona atât circulaţia pietonilor, a bicicletelor, a autobuzelor electrice, dar şi al celorlalte maşini. Pistele de biciclete iluminate separat, amenajarea unui depou (cu 8 garaje, spălătorie pentru autobuze, atelier mecanic, staţii de încărcare etc.), amenajarea de zone pietonale, reabilitarea Autogării, spaţii verzi, perdele de arbori şi arbuşti, mobilier stradal, construirea unui pod peste Someş sunt alte activităţi care incluse în cele două proiecte.

         Lucrările la cele două proiecte sunt în grafic, chiar devansate pe anumite zone. La finalul implementării celor două proiecte de mobilitate, la Beclean vor fi angajate nu mai puţin de 40 de persoane, de la administrator, contabil, 20 de şoferi.

         Iată descrierea celor două proiecte şi a activităţilor incluse!

Primul proiect - “Drumul Gării din Beclean. Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean”este un proiect în valoare de 5 milioane de euro și se află în execuție. Se lucrează la toată infrastructura prevăzută în proiect (asfaltări de străzi, amenajarea pistelor de bicicletă, rețeaua de iluminat public a pistelor de bicicletă, achiziții de autobuze electrice, biciclete, stații de autobuz și stații de încărcare).

 

Pe scurt, proiectul prevede reducerea emisiilor de carbon în zona urbană a Becleanului. La această dată, toată infrastructură rutieră aferentă este construită, reabilitată sau modernizată și se fac achiziții specifice prin proiect:

 • S-au achiziționat primele 5 autobuze electrice;
 • Se construiește un depou/autobază pentru transportul public urban;
 • Realizarea a 31 de stații de transport public și a trei sisteme de e-ticketing;
 • Există o stație/punct de reîncărcare a autovehiculelor alimentate electric achiziționate și instalate prin proiect;
 • Construire de piste de biciclete cu 3 sisteme de închiriere de biciclete (bike-sharing);
 • Amenajarea a 3 stații de reîncărcare electrică rapidă instalate în puncte cheie din oraș pentru automobilele electrice sau hibride;
 • Achiziționarea a 50 de biciclete normale sau electrice;
 • Crearea unei zone pietonale, inclusiv modernizarea și extinderea celor existente.

 

Al doilea proiect – “Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean. Etapa a doua – Extinderea”este un proiect în valoare de cinci milioane de euro și lucrările se află în execuție.

Proiectul prevede:

 • Amenajarea de alei de traseu pentru transportul în comun; 
 • Reabilitarea de trotuare; 
 • Amenajare de piste de biciclete adiacente străzilor modernizate prin proiect, dar și piste de biciclete independente iluminate cu led; 
 • Extinderea zonelor pietonale; 
 • Achiziționarea a 3 autobuze electrice;
 • Construirea a 20 de stații de transport public;
 • Amenajarea unui depou/autobază pentru autobuzele achiziționate; 
 • 3 sisteme de e-ticketing; 
 • 3 sisteme de închiriere de biciclete (bike-sharing);
 • Un sistem de reducere/interzicere a circulației autoturismelor în anumite zone;
 • Construirea unui pod peste Someș la Beclenuț, care înlocuiește fosta punte suspendată;
 • Asfaltare alei cartierul Podirei 
 • Asfaltare străzi (toate străzile din oraș vor fi asfaltate)
 • Semaforizare inteligentă
 • Monitorizare video smart a traficului din oraș 

 

În completarea celor două proiecte am reușit să accesăm și un al treilea proiect de dezvoltare a mobilității urbane - etapa a treia, “Becleanul - oraș inteligent” -un proiect de 7,8 milioane de euro.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5