Două antologii importante

În  ultimii doi ani, cu prilejul Zilelor Revistei de Cultură „Nord Literar” s-au editat  suplimente sub formă de carte, în care s-au regăsit texte publicate de-a lungul timpului în paginile revistei. 
În acest an, au văzut lumina tiparului două antologii: „Pe muchia poemului” - un volum consistent de critică, aparținând Deliei Muntean - și „Orfeu la Nord Literar” – cuprinzând versurile a 50 de poeți români și străini, care au fost publicați de-a lungul anilor la rubrica „Orfeu”.
„...scriind, m-am simțit privită și acompaniată pe un drum anume eu însămi. Fiecare carte (cum broderia exegetică pe marginea acesteia) m-a muncit în felul său. M-a judecat, mi-a probat hotarele. M-a așezat în primejdie, apoi m-a luat în brațe. Mi-a fost leac și pustiire, m-a chemat și m-a izgonit. Mi-a oferit din ea însăși, m-a transformat în felul ei. Este ceea ce îmi propun să dau mai departe: și anume, împăcând justețea analizei cu seducția, știința cu arta, să însoțesc cititorul prin meandrele textului (chiar și atunci când părea că ne rătăcim, ocolul s-a dovedit fertil în cele din urmă), să-i aduc în lumină sufletul cărții” – mărturisește Delia Muntean în „Cuvântul de însoțire” al cărții. 
Delia Muntean „propune o interpretare altfel, departe de tonul excesiv impersonal, de sobrietatea academică alunecată deseori în criptomania teoretică și prețiozitatea care fac din critică un act interpretativ pentru sine și pentru ghetoul literar” – apreciază Horia Bădescu.
„Examenul critic e unul evaluator din punctul de vedere al locului pe care poezia celor abordați îl ocupă în ierarhia scrisului contemporan, și a ingeniozității cu care se face cântărirea gradului de poeticitate pe care în avem în față. Diversitatea registrelor lirice, efortul de găsire a modernității și post-modernității e cât se poate de vizibil în definirea profilului critic al celui abordat." – consideră Mircea Popa
În prefața volumului „Orfeu la Nord Literar”, Gheorghe Pârja explicitează gestul redacției de a realiza această antologie: „Cei cincizeci de poeți antologați sunt tocmai ecoul unor generații sau al unor promoții care au dat tonul valorii prin timp. Fără numele lor, poezia ultimei jumătăți de veac ar fi mai săracă. Am dorit să mutăm în Maramureș, grație acestui spațiu magic, o reședință a poemului care nu se predă. Pe lângă poeții care trăiesc în țară, am deschis pagina confraților basarabeni (Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu), poetului Ilie T. Zegrea din Cernăuți, lui Adam Puslojić – din Valea Timocului, unor poeți din P.A. Voivodina (Vasile Barbu, Nicu Ciobanu), din Macedonia (Vanghea Mihanj Steryu), precum și din alte spații culturale (Adrian Grauenfels – Israel). Așa ne-am unit. Prin Limba Română. Sumarul de acum stă mărturie. Această antologie s-a întocmit în vara anului 2024, de către Colegiul de redacție al revistei: Dana Buzura-Gagniuc – manager, Gheorghe Pârja – redactor-șef, Delia Muntean și Raluca Hășmășan – redactori. Da, „Orfeu”, ochiul magic al «Nord(ului) Literar»”.
 
Nord Literar

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5