Dosarul de urmărire al poetului Alexandru Cristian Miloş, de către fosta Securitate, în cartea „Dosar Poetul” ! Colegii scriitori, printre "turnători"

O insolită apariţie editorială este cartea de curând apărută la Editura Karuna: CNSAS – „Dosar Poetul”.
Într-o ţinută grafică deosebită, format A4, 300 de pagini, cartea, pentru cititorii de „documente strict-secrete” înainte de 1989, azi desecretizat, după cum se precizează pe coperta 4, volumul este Dosarul de urmărire informativă, al fostei Securităţi comuniste, al poetului Alexandru Cristian Miloş, între anii 1979-1989, obţinut de la CNSAS – Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din Bucureşti şi publicat integral, fără comentarii, întru întregirea biografiei scriitorului. Cartea a apărut cu sprijinul Complexului Muzeal BN, a Bibliotecii Judeţene, a Centrului Judeţean pentru Cultură B-N şi a Centrului Cultural Municipal din Bistriţa.
Cartea beneficiază şi de o postfaţă semnată de cunoscutul scriitor Romulus Rusan, director al Fundaţiei Academice Civică din Bucureşti şi al Muzeului Memorial Sighet, pe care îl reproducem: „O carte document alcătuită de unul din poeţii pe care „epoca de aur” i-a transformat în „obiective”, rescriindu-le biografia în limba de lemn de Securităţii. Paradoxal, notele informative, rapoartele, sintezele şi sarcinile de serviciu reconstituie, totuşi, realitatea, cu condiţia să fie citite pe dos. Adevărul pus pe hârtie era „manifestare duşmănoasă”, curajul era „manifestare ostilă sub acoperire literară”, participarea la discuţii – „tentativă de influenţare”, dorinţa de a publica în străinătate – „intenţie de evaziune”. Motivul acestei vigilenţe – „poeziile deformează realitatea din zilele noastre”.
Sufocat de stupizenia urmăritorilor, poetului nu-i rămânea decât să renunţe la scris şi să-şi caute o ocupaţie mai puţin suspectă. Ceea ce Alexandru Cristian Milos nu numai că nu a făcut, dar a continuat să-şi enerveze copoii (căpitani, colonei, cenzori şi simpli turnători necalificaţi) prin încăpăţânarea de a rămâne el însuşi. Această carte, intitulată cu numele de cod din dosarul de urmărire – „Poetul” – este o reconstituire incontestabilă a „rezistenţei prin cultură”, noţiune contestată azi, dar pe care, iată, Miloş şi alţi scriitori de ieri au ştiut să o opună ca pe un zid transparent cenzurii şi dictaturii. Cei ce o vor citi – tineri sau mai puţin tineri – vor putea afla cum îşi duceau viaţa cei ce îşi respectau talentul, punându-l deasupra dogmelor oficiale.
Cartea poate fi consultată de cititori în sălile de lectură ale bibliotecilor judeţene şi universitare din ţară, inclusiv la Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc” din Bistriţa.

Comentarii

21/10/14 14:52
Vizitator

Romulus Rusan este sotul poetei Ana Blandiana. Ca scriitor si publicist a scris ma multe carti de proză scurtă , eseuri de călătorie, reportaj ,interviuri ,critică de film , eseuri.
Ana Blandiana şi Romulus Rusan sustin că egoismul şi lipsa de solidaritate sunt păcatele noastre majore, care au adus societatea în pragul dezintegrării.

22/10/14 09:24
cititor în stele

Din câte ţin eu minte viaţa lui Cristian Miloş nu s-a schimbat cu nimic. E la fel ca Înainte. Adică, bate străzile şi întinde mâna. N-a riscat nici măcar să-şi înfrunte, zilnic, şeful de serviciu; pentru că nu a avut niciodată vreunul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5