Doar una din zece şcoli are asigurată paza

Unul dintre subiectele principale ale şedinţei cu directorii de şcoli, care a avut loc ieri dimineaţă, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), a fost paza şi securitatea în unităţile de învăţământ. În contextul creşterii numărului de cazuri legate de violenţa sau absenteismul în rândul elevilor, conducerea ISJ BN l-a invitat, la şedinţa cu directorii, pe adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), comisar-şef Liviu Olariu, pentru a discuta şi analiza factorii care au dus la escaladarea acestor fenomene.

Potrivit lui Liviu Olariu, doar 10% dintre cele 295 de şcoli, aflate în evidenţa poliţiei, au asigurată paza unităţii de învăţământ, dar nici acestea nu oferă condiţii de securitate pe toată durata zilei. Adjunctul IPJ BN le-a cerut directorilor de şcoli să ia mult mai în serios această problemă şi, în eventualitatea în care nu au posibilitatea de a angaja un paznic, să ia în considerare o investiţie într-un sistem de alarmă şi de supraveghere video. La rândul său, şeful ISJ BN, Mihai Mureşan, a declarat că a primit o adresă de la Poliţie, cu rezultatele unei acţiuni de verificare a modului în care se asigură paza unităţilor de învăţământ pe timpul nopţii, în municipiul Bistriţa. Acţiunea a avut loc în data de 15/16 ianuarie şi singura unitate de învăţământ unde nu au existat probleme a fost Grupul şcolar sanitar Bistriţa. La restul şcolilor, porţile erau ferecate, iar paznicii nu se vedeau în zonă sau, dacă erau, nu purtau semne distinctive, conform regulamentelor în vigoare.

O altă problemă dezbătută la şedinţa cu directorii de ieri a fost cea legată de deficienţele constatate, în şcoli, de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (ISU BN), în ceea ce priveşte organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, planurilor de evacuare şi de alarmare în caz de incendiu.

Pe lista şcolilor cu probleme au fost menţionate Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Colegiul tehnic „Infoel” Bistriţa, Liceul cu Program Sportiv, Liceul de arte plastice „Corneliu Baba”, Liceul de muzică, Grupul şcolar forestier, Şcolile Generale nr. 4 şi 5 din Bistriţa, dar şi alte unităţi din Beclean şi Năsăud. Directorii acestor şcoli au obligaţia ca, până în data de 15 februarie, să transmită către ISJ BN măsurile luate, pentru remedierea deficienţelor, în caz contrar riscând să fie amendaţi de ISU BN.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5