Doar un sfert din fermierii bistriţeni şi-au cerut subvenţiile. De astăzi, cerererile de plată pot fi depuse şi pe suport de hârtie

Începând de astăzi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va prelua toate cererile de plată ale fermierilor, inclusiv pe suport de hârtie, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, informează directorul executiv adjunct Florin Căpraru de la APIA BN. Cererile astfel depuse vor fi prelucrate de către angajații APIA în perioada următoare, iar fermierii își vor putea exercita dreptul de a solicita subvențiile.

Așadar, fermierii vor putea să se prezinte la centrele judeţene ale APIA în cazul în care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, sau la centrele locale ale APIA dacă solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol.La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte documentele care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor.

Raportat la numărul cererilor depuse anul trecut în judeţul nostru, şi anume 37.000, până în prezent au fost înregistrate cererile a circa 95oo fermieri, reprezentând 25% din total. Între timp, fermierii bistriţeni şi de peste tot din ţară aşteaptă modificările legislative, în special eliminarea obligativităţii ca utilizatorul de păşuni şi fânețe să aibă şi calitatea de crescător de animale.

De altfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea art.2 din OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar 18/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultura în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura.

Pe lângă „completarea definiţiei” utilizatorului de păşuni şi fânețe, şi cu fermierii care nu dețin animale, dar desfăşoară activități agricole specifice acestei categorii de folosinţă, Mai mult, ar urma să fie inclusă o prevedere referitoare la posibilitatea depunerii întârziate a cererilor unice de plată şi după data de 15 iunie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5