Doar 19 elevi romi au optat pentru locurile speciale în licee şi şcoli profesionale

Un număr de 19 elevi de etnie romă, absolvenţi de clasa a VIII-a, şi-au depus dosarele în vederea repartizării pe locurile speciale din licee şi şcoli profesionale. Aceştia au avut la dispoziţie nu mai puţin de 158 locuri în învăţământul liceal de stat de pe raza judeţului şi 56 de locuri în şcolile profesionale, în fapt, câte două locuri pentru fiecare clasă a IX-a.

Astăzi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean a avut loc şedinţa publică de repartizare, în fapt prima etapă, coordonată de inspectorului şcolar adjunct, Zoltan Deak şi de inspectorul pentru minorităţi, Balazs Denes, la eveniment fiind prezent şi inspectorul şcolar de specialitate Speranţa Unciu. La eveniment au fost prezent şi consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud.

         „Vă felicit că aţi absolvit cls. a VIII-a şi că sunteţi mândri de ceea ce sunteţi şi aţi depus dosarul pentru aceste locuri speciale, ceea ce este o şansă pentru voi. Vă provoc să profitaţi de această şansă, pentru că puteţi opta pentru locul dorit înainta de repartiţia computerizată. Vă doresc succes în activitatea viitoare”, le-a transmis  inspectorul şcolar adjunct, Deak Zoltan. 

         În context, Emil Neia Lăcătuş a menţionat că Partida Romilor a derulat o campanie „SOS – copiii romi”, prin care a încercat să popularizeze această repartizare specială a absolvenţilor romi, ajungând în foarte multe comunităţi. „Am întâlnit şi copii romi care nu au vrut să-şi arate identitatea, nu au vrut să meargă pe aceste locuri, ci să îi repartiuzeze calculatorul. Am un motto pe care îl tot repet în comunităţile rome. Educaţia este calea de succes. Investiţi în copilul dumneavoastră! Fiţi aproape de copiii dumneavoastră şi trimiteţi-i la şcoală, să nu renunţe, pentru că am avut cazuri când s-au înscris la liceu şi au renunţat din clasa a IX-a. Dacă nu sunt capabili de liceu, trimiteţi-i la o şcoală profesională, să înveţe o meserie”, le-a spus părinţilor şi viitorilor liceeni, Neia Lăcătuş.    

Repartiţia s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, iar elevii care nu au susţinut Evaluarea Naţională (a fost cazul unui singur absolvent) nu s-au putut înscrie la liceu, ci doar la şcoala profesională. Prima medie de admitere i-a aparţinut Alexandrei Legradi de la Şcoala Gimnazilă Grigore Silaşi din Beclean, care cu 8,32 a optat pentru CN Petru Rareş din Beclean, la profilul Ştiinţe ale naturii. Paula German de la Şcoala Gimnazială Şieu, cu 7,20 a optat pentru Filologie la CN Liviu Rebreanu Bistriţa. Andreea Lorena Moldovan de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu Bistriţa va merge la Filologie, la CNLR, iar Ionela Man de la Ilva Mică a optat pentru profilul Pedagogic de la CN George Coşbuc Năsăud.

Foarte mulţi absolvenţi de ciclu gimnazial de etnie romă vor rămâne la liceele din proximitatea localităţilor de domiciliu şi astfel nu au accesat locurile speciale. Oportunitatea a fost pentru cei ce-şi doresc să vină la un liceu din Bistriţa şi care, în condiţii normale, nu ar fi avut o şansă la şcoli de renume.

 

Comentarii

18/04/18 18:18
gheorghe vasile

De ce exista aceste locuri pentru tigani? romanii au locuri la licee si facultati in India,Bangladesh,Sri Lanka sau Pakistan?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5