Din nou la Monor, cu drag, la cea de a 18-a ediție a Zilelor comunei!

               Comuna Monor este pusă pe harta țării, de și prin, mai multe repere ale viețuirii omenești în general și ale viețuirii unei comunități rurale în special! Un muzeu oglindind viața și opera renumitului om de cultură Gelu Frudui, un muzeu memorial  amintind de opera unică a scriitorului Paul Tanco, un adevărat complex cultural, perlă a Memoriei ortodoxiei la Gledin, o școală modernă ’’în toate cele’’ cum se spune, un cămin cultural, adevărat Palat al Culturii prin înfățișare și prin...activitatea sa rodnică! Și alături de toate acestea vrednicii monoreni și gledinari trudesc cu folos, câștigând un renume în întreaga țară, prin multele lor  ferme de vite și de oi și cu deosebire cu fala lor binemeritată numită Carmolact Monor, o bijuterie de întreprindere care, respectându-se, respectă și cinstește oamenii prin produsele sale de o calitate românească i-re-pro-șa-bi-lă!

              Toate acestea fiind spuse, vom mai adăuga, așa ca un cronicar...vetust, ancorat în cele creștinești, tradiționale și, în a lui credință îndărătnică dătătoare de speranțe, că Monorul mai este unic și prin biserica sa, o adevărată Catedrală, fără egal în Transilvania, prin măreție, pictură, eleganță și bun gust arhitectural! Ceea ce trebuie spus și subliniat pentru luarea aminte a altora, este că truda grea și cu folos a fostului preot, părintele Marius Avram, pe altarul de jertfă numit refacerea picturii și ridicarea la o demnitate nouă a vechii biserici, este continuată cu folos, în chip minunat de către actualul Păstor al Monorului, preabunul Părinte Iuliu Ceușan, originar(Doamne cum le rânduiești TU!) din Fânațele Ocniței. Cu o voință și cu o dăruire ieșite din comun, părintele Iuliu și distinsa doamnă preoteasă  Camelia, se dăruiesc monorenilor total, zidindu-se în viețuirea lor creștină cu pagini memorabile, de mare folos pentru comunitate!!

               Iar acestea toate fiind zise(închipuindu-mă mare...cronicar!!!) voi mai consemna, pentru istorie, încântat, că iată a avut loc ediția a VIII-a a Zilelor Monorului o adevărată bijuterie...folclorică! Primarul Ion Cira, vicele George Moțoc și Consiliul local au gândit și au pus pe...câmpul de bătaie o întreagă armată de artiști adevărați în frunte cu Ansamblurile profesioniste’’Mureșul’’ din Tg. Mureș și ’’Dor românesc’’ din Bistrița. Alături de ei, în prezentarea semnată de Mariana Harosa, în prima parte a regalului folcloric, s-au prezentat cu cântece minunate, publicului numeros, solistii Paula Hrișcu, Anuța Iuga și Ionel Dejan. Deschiderea maratonului folcloric a fost asigurată de prestigiosul Ansamblu folcloric ’’Baltagul’’ cu soliștii Laura Țîra(onorabilă debutantă), Andrei Moțoc (o voce minunată, incredibilă) și Petruța Creța Vânca de acum consacrată ca imagine cântecului  Monorului de azi! Apoi spicele de grâu din ’’Cununa grâului’’ Ocnița au prezentat cântece și dansuri minunate! Solistele Elisa Horga(debut scenic), Daria Dorgo ( un talent care-și așteaptă...șlefuitoarea!), de acum consacrata Mădălina Oltean (un model de ambiție, talent și dăruire pentru cântecul adevărat) și Teodora Florea – noua perlă a Ocniței și, în devenire firească, a cântecului popular autentic românesc din Câmpia Transilvană!

            Acum, deși cronicarii sunt obiectivi (cel puțin așa erau cândva!!) eu am să fiu subiectiv și o sa vă vorbesc despre o singură iubire și despre două flori din sufletul meu! O floare curată pe care o port in inimă, în suflet și în gând numită Cornelia Ardelean Archiudean și cealaltă floare curată, pe care am zidit-o demult, în sufletul meu însetat de comori și în fondul meu principal de sentimente, numită...Sava Negrean Brudașcu! Amândouă s-au prezentat monorenilor cu tezaurele lor încrustate cu fir de aur ale rostirii  prin cântec adevărat, cântec plăcut și încurajator, cântec menit să te scoată la liman din vâltoarea vremii și a vremurilor, cântec menit a se întâlni cu sufletul omului obișnuit, însetat nu de nebunii, ci de lucrurile simple, creștinești, care fac viața mai suportabilă, mai plăcută, mai cu cu sens și mai de dorit, cântece care te alină la greu și te domolesc când este cazul, din avântul neroditor al trăirii...

      La Monor ziua a fost minunată pentru că a început sub adierea Cuvântului, părintele Iuliu Ceușan fiind binecuvîntat de Bunul Dumnezeu cu har roditor,  a continuat  apoi sub binecuvântarea cântecului și jocului adevărat, românesc și s-a încununat cu bucuria și liniștea așezată în sufletele sătenilor! Așa ar trebui – cred eu în oprimismul și naivitatea mea - să arate Zilele oricărei comune! Agitația, zgomotul care te încântă și apoi te îndobitocește, cântecul care strigă fără să spună nimic, nebunia unora care își cântă indecent toate umorile închipuite de ei ca fiind...plăcerea publicului, AU LIPSIT CU DESĂVÂRȘIRE  la ediția a XVIII a Zilelor Monorului! Cinste lui Ion Cira, cinste tuturor celor care(de la Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Cultură) au imaginat și au pus în lucrare manifestarea aceasta!

         Nu voi încheia fără să sublineaz că de obicei penibilul moment...politic a lipsit azi, el fiind înlocuit cu o elegantă prezență fizică și prin Cuvânt a prefectului județului, distinsa doamnă Mica Oprea, a președintelui Consiliului Județean eficientul și neobositul OM Emil Radu Moldovan, a proaspătului doctor în sociologie la o prestigioasa  universitate de profil bucureșteană, deputatul Bogdan Ivan, a vrednicului primar liberal al municipiului Bistrița Ioan Turc, dar și a primarului din Dorna Candreni alături de directorul Ocolului silvic Vatra Dornei, parteneri economici tradițional ai Comunei Monor!

       Zilele Monorului ediția a XVIII–a oază de normalitate, de bucurie bine temperată, de liniște, de recreere și de satisfacție pentru sutele de monoreni și gledinari!

Ce vom mai spune oare? Dar atât, vorba Poetului:

Viitorul și trecutul sunt a filei două fețe

Vede-n ele începutul cine știe să le-nvețe...

 

Doamne nu uita de noi, vorba lui Ilie Roiban din Monorul de legendă!

Cronicar voluntar

Colonel din rezerva activă Florentin Archiudean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5