Veşti proaste de la Guvern

Din 2011, concediul maternal se reduce la un an

*valoarea indemnizaţiei rămâne între 600 şi 3400 lei

*pentru dosarele în derulare, regula nu se schimbă

După discuţii pe mai multe variante propuse de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de grupurile parlamentare ale UDMR şi ale minorităţilor, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică prevederile legale privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor.

Noile reglementări se vor aplica începând din anul 2011, astfel încât pentru copiii născuţi după 1 ianuarie 2011 se va beneficia de concediu pentru îngrijirea copiilor de până la un an şi de o indemnizaţie cu o valoare cuprinsă între 600 şi 3400 lei. După expirarea anului în care părintele beneficiază de acest tip de concediu, există posibilitatea de a solicita concediu fără plată în intervalul de până la 24 de luni de la naşterea copilului. De asemenea, statul va acorda părintelui o primă de reîntoarcere la muncă de 500 de lei oricând, în intervalul de 24 de luni.

Pentru concediile şi indemnizaţiile aflate în derulare, prevederile rămân neschimbate, şi anume se menţine concediul pentru îngrijirea copiilor de doi ani şi indemnizaţia cu o valoare cuprinsă între 600 şi 3400 lei. „Niciun beneficiar actual al indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi ani nu va fi afectat. În consecinţă, cele 198.000 de indemnizaţii în plată rămân neschimbate”, a anunţat premierul Emil Boc.

Executivul ar urma să dezvolte în anul 2011 un program, în parteneriat cu administraţiile locale, în vederea construcţiei de creşe, şi va contribui la adoptarea legislaţiei cu privire la bone şi la perfecţionarea legislaţiei referitoare la tichetele de creşă. Primul-ministru a menţionat că, acolo unde este posibil, anumite spitale vor fi transformate în creşe.

În Bistriţa-Năsăud, la sfârşitul lunii noiembrie, erau în plată 3320 d eindemnizaţii de creştere a copilului de până la doi ani, precizează Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud.

Sănătatea îi costă pe revoluţionari şi o parte a pensionarilor

De la 1 ianuarie 2011. pensionarii cu venituri peste 740 lei şi cea mai mare parte din categoria revoluţionarilor, cu excepţia revoluţionarilor răniţi şi a celor răniţi reţinuţi, vor plăti contribuţie la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, în valoare de 5,5%. În cazul pensionarilor cu pensii mai mari de 740 de lei, contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate se va aplica întregii sume. Impactul bugetar al acestei măsuri care afectează aproximativ 2 milioane de persoane se ridică la 1,4 miliarde de lei.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, susţine că măsura luată este dificilă, dar necesară în contextul în care în anul 1997 existau 6 categorii de persoane exceptate de la plata contribuţiilor la asigurările de sănătate, iar în prezent există 13 astfel de categorii. „Am ajuns ca la nivelul anului 2010 numărul total al persoanelor scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate să fie 10.732.616, din 21.500.000 de persoane, cât numără populaţia României în prezent. Practic, avem doar 6.729.264 plătitori de asigurări, din care aproximativ 5.000.000 de salariaţi”, a afirmat Cseke Attila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că „în anul 2009, la FNUASS au fost colectate 14,6 miliarde de lei în condiţiile în care consumul de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a fost de 17,2 miliarde de lei”.

Cseke Attila a declarat că principiul de la care s-a pornit în momentul luării deciziei extinderii numărului de contribuabili este acela că „Sănătatea costă”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5