„Diaspora Feldrihană", în sărbătoare de suflet românesc, sub semnul Centenarului Marii Uniri, la a V-a ediţie

O sărbătoare de suflet şi simţire românească pentru sufletul şi inimile frumoşilor şi harnicilor locuitori ai marii şi frumoasei comune Feldru, români neaoşi plecaţi la muncă peste graniţele României, care alcătuiesc o diasporă respectată şi apreciată, oameni cu suflet mare şi cu dor nestins de meleagurile natale, de vatra strămoşească, cu multă şi deosebită înţelegere, dar şi dor şi apreciere faţă de cei dragi de acasă – fraţi, surori, copii, părinţi, rude, vecini etc. – au revenit şi s-au reîntâlnit la Feldru pentru a sărbători sub emblema cunoscută „Diaspora Feldrihană" – Zilele comunei Feldru, sub semnul unui eveniment istoric important – Centenarul Marii Uniri, fiind la a V-a ediţie, în anul 2018, mult aşteptată şi dorită de diaspora.

Acest eveniment de mare profunzime românească, de un românism desăvârşit, de pe Valea Someşului, de unitate naţională a tuturor românilor din Feldru şi cei plecaţi în afara graniţelor României, a fost organizat, din suflet pentru sufletul de români şi feldrihani, de către patriotul şi inimosul Dionisie Frim Galben, care lucrează în Irlanda, la Dublin, având ca parteneri vrednici români, iubitori de ţară şi neam – Zamfir Galbin, Ilie Galbin, Vasile Roş, Vasile Mihăilă, Simi Scridon, Marius Oniţu, Ioan Runcan şi Gabi Rus, care s-au implicat în buna şi optima desfăşurare a activităţilor diasporei.

Deosebitele activităţi din 15 august au debutat la bustul lui Vasile Naşcu, printr-un înălţător şi emoţionant ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoţi catolici, preoţi ortodocşi şi de alte confesiuni, care s-au rugat pentru sănătatea, prosperitatea şi dragostea faţă de ţară, faţă de rudele rămase acasă, eternitatea românilor şi a credinţei în aceste vremuri, iar bunul Dumnezeu să ocrotească Diaspora Feldrihană.

Au exprimat gândurile şi opiniile privind rolul şi importanţa diasporei pentru societate, inclusiv pentru Primăria şi oficialităţile din Feldru, cât şi în întreaga Românie, pentru unitate şi toleranţă, soborul de preoţi prezent, inclusiv pastorul catolic din Londra – John, prezent la eveniment, Zamfir Galbin şi Dionisie Frim Galben.

Au fost arborate, la statuia lui Vasile Naşcu, drapelul României şi a statelor membre ale UE.

S-au derulat multiple activităţi dedicate acestui eveniment: „Crosul Someşului", la care au participat numeroase persoane, mai ales copii din diasporă, care au fost răsplătiţi cu Diplome de merit şi medalii simbolice.

Un atractiv şi dinamic Campionat de fotbal în sală, desfăşurat în sala de sport din Feldru, a antrenat în întrecere şapte echipe participante din Feldru, câştigătoare fiind echipa „Extratereştrii", care au primit cupa, diplome şi medalii simbolice la această întrecere.

La frumoasa, cunoscuta şi apreciata pensiune „La Dani" s-a derulat un atractiv campionat de şah, câştigătorii fiind răsplătiţi cu premii simbolice.

Atmosfera a fost întreţinută printr-un superb recital de muzică populară autentică românească de către consacrata solistă de muzică populară Maria Varvari şi jurnalistul Ioan Lazăr, care au interpretat şi în duet piese de succes din muzica populară, dar şi creaţii proprii, sub emblema „Cântă valea, cântă lazul", care este la a treia ediţie.

De menţionat faptul că edilul comunei Feldru, primarul Grigore Ţiolan, a apreciat activitatea lui Dionisie Frim Galben făcută cu diaspora, în cadrul Zilelor comunei Feldru, care este benefică şi necesară pentru unitatea românilor, iar Dionisie Frim Galben a precizat că Feldru este vatra strămoşească, România este mama şi face parte din marea familie a UE, unde toţi trebuie să fim uniţi, prieteni şi români adevăraţi.

O mare sărbătoare şi acvtivitate de unitate şi simţire românească pentru Diaspora feldrihană şi pentru cei din frumoasa comună Feldru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5