Dialog despre Cetatea Ciceului cu Valentin Mureşan, primarul comunei Ciceu Mihăieşti

Rep.: - Domnule primar, an de an, pe meleagurile încărcate de istorie ale Cetăţii Ciceului vin turişti care doresc să cunoască cât mai multe date despre bravii noştri înaintaşi. Anul acesta, aţi inaugurat şi un muzeu care poartă în el nestemate ale acestor locuri.

Valentin Mureşan: - Aşa este, însă vreau să vă spun că proiectul cu muzeele este mai vechi. În fiecare an, am inaugurat câte un muzeu. În satul Leleşti avem muzeu de tinichigerie, la Corabia un muzeu dedicat Cetăţii Ciceului, pe care sperăm să-l extindem. De asemenea, găzduim o expoziţie de sculptură a cunoscutului artist Ioan Haitonic. Această sală arată foarte bine, îmbinând trecutul cu modernismul, toate sculpturile având teme istorice (Decebal, daci, romani).

Rep.: - Inaugurarea Muzeului de la Ciceu Mihăieşti presupune o altă influenţă culturală asupra vieţii comunităţii.

V.M.: - Trebuie să menţionăm faptul că amenajarea acestui muzeu s-a făcut cu sprijinul cetăţenilor din comună, punând fiecare umărul fără nicio pretenţie materială la inaugurarea edificiului. Muzeul este găzduit de Căminul Cultural şi cuprinde zece săli, structurate pe domenii. De la meşteşugurile noastre tradiţionale, amintind aici prelucrarea cânepii, cu toate operaţiunile, până la războiul de ţesut, sunt prezente fiecare parte de industrie cu instrumentele respective (meliţă, urzoi, răscitor etc.) pentru ca generaţiile actuale să cunoască munca depusă în trecut de înaintaşii lor. Avem, de asemenea, o cameră ţărănească, o casă dinainte, cum era la noi, cu ladă de zestre, masă pe care se întind bucate, dulap, prosoape etc. Sala lemnarului găzduieşte uneltele cu care strămoşii noştri înălţau case. O secţie aparte în muzeul nostru este dedicată vinului, găzduind două teascuri superbe, un mojalău de vin, butoaie, toate amintindu-ne că la Ciceu Mihăieşti a fost întotdeauna o zonă viticolă. Sala religioasă, cu candelabrele Bisericii Ortodoxe din jurul anului 1900, feloanele pentru preoţi, îmbrăcăminte din anul 1920, potirul, credelniţa, icoanele de patrimoniu, Cartea de Aur a Bisericii Ortodoxe, toate ne amintesc că zona Ciceului este o zonă plină de credinţă. Încă de la intrarea în muzeu te întâmpină un car vechi şi un plug de lemn care ne arată că oamenii de aici au trudit cu drag pământul.

Rep.: - Cetatea Ciceului este unul dintre cele mai importante repere ale istoriei. Mai sunt oamenii interesaţi de trecutul lor?

V.M.: - Spre bucuria noastră, răspunsul este afirmativ. Sperăm ca în cel mai scurt timp şi infrastructura să fie alta până la baza cetăţii. Ne apropiem cu asfaltul de satul Leleşti şi avem un amplu proiect pentru consolidarea Cetăţii Ciceului. La săpăturile de anul acesta s-au găsit vestigii importante pentru istoria noastră. De anul acesta, prin Măsura 313, vom avea un punct de orientare turistică. Vom amenaja o construcţie cu parter şi etaj, dotat cu calculatoare, iar doi oameni se vor ocupa permanent de informarea asupra importanţei turismului în această zonă.

Rep.: - De anul acesta, comuna beneficiază şi de o monografie intitulată „Dor de casă”. Cum a fost munca pentru acest proiect?

V.M.: - Lucrarea este o dorinţă mai veche prin care am încercat să demonstrez că pe aceste meleaguri românii au continuat să trăiască din vremuri îndepărtate până în zilele noastre. Este o încercare de studiu monografic asupra istoriei social-politice, economice şi culturale a satului Ciceu Mihăieşti. Trebuie să recunosc că este prima monografie despre sat şi am avut dorinţa de a o edita şi a lucra ani de zile pentru acest proiect, ca un gest de recunoştinţă pentru strămoşi, de a face cunoscută locuirea şi vremuirea lor în această lume. Cetatea Ciceului se află la 8 km de dealul de la Bobâlna, de unde a pornit marea răscoală ţărănească de la 1437 şi la 25 km de cele două case romane de la Căşei şi Ilişua. Am cules informaţii, unele chiar inedite, pentru a scoate la lumină mărturii concrete ale existenţei noastre în diferite momente istorice pentru a reda aspecte despre ocupaţiile locuitorilor, evoluţia demografică, evoluţia credinţei, rolul religios, moral şi cultural-artistic al bisericii, rolul formativ şi educativ al şcolii, obiceiuri strămoşeşti. Monografia este doar un început, cercetările arheologice efectuate în ultima perioadă descoperind alte taine ale istoriei.

Rep.: - Vă mulţumim pentru gândurile dumneavoastră şi pentru strădania de a readuce istoria în sufletele generaţiilor actuale. Vă urăm mult succes în munca pe care o aveţi zi de zi, ca edilul al comunităţii, şi ne întâlnim pe străvechea vatră a Cetăţii Ciceului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5