Deputatul Stelian Dolha: Alegerea primarilor în două tururi ar putea deveni o certitudine

Deputatul Stelian Dolha susţine că alegerea primarilor în două tururi de scrutin poate deveni o ceritudine în 2016, după ce Comisia juridică din Senat a dat un aviz favorabil. Potrivit acestuia, astfel s-ar reveni la normalitate, la reprezentativitatea funcţiei.

         „Revenirea la două tururi de scrutin în alegerea primarilor, unul din punctele susţinute intens de societatea civilă, s-ar putea să devină o certitudine.

Săptămâna aceasta, s-a înregistrat un prim succes, în Comisia juridică din Senat, unde o iniţiativă a PNL, la care sunt şi eu co-iniţiator, de modificare a art. 101 din Legea 115/2015 – Legea alegerilor locale, a trecut. Jumătate drumul e parcurs, pentru că este comisie raportoare şi că raportul este favorabil. Urmează votul în plen în Senat şi, bineînţeles în Camera Deputaţilor, cameră decizională”, a precizat deputatul Dolha.

         Potrivit acestuia, această iniţiativă ar trebui adoptată pentru că toate partidele, mai puţin PSD, ar fi favorizate. „Alegerea primarilor în două tururi de scrutin îi favorizează în alegerile locale din 2016, iar lucrurile astea trebuie spuse pe nume. Avem aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, urmează avizul din partea Guvernului actual, care s-a pronunţat şi a spus că o prioritate este alegerea primarilor în două tururi”, a adăugat liderul liberal.

         În opinia sa, singurul impediment ar fi recomandarea Comisiei de la Veneţia care spune că înainte cu un an de la alegerile locale nu pot interveni modificări legislative. „Paradoxal, ceea ce facem noi e tocmai pentru a consolida democraţia în România pentru a reveni la normalitate, la acea reprezentativitate a primarilor pe care am avut-o şi înainte. Cred că acest deziderat ar trebui să aibă un final fericit”, a concluzionat deputatul Stelian Dolha.

         De cealaltă parte, social-democraţii, prin vocea deputatului Suciu, au precizat că o astfel de modificare nu mai este posibilă pentru alegerile locale din 2016 şi că, în aceste condiţii, ar trebui luată în calcul şi alegerea preşedinteluzi CJ în urma votului uninominal.

Comentarii

27/11/15 15:18
Vizitator

Punct si de la capat. Dupa toate excrocheriile PSD-iste prin care democratia era amenintata sa fie pusa intre paranteze, incepand cu „ordonanta traseistilor” de anul trecut care a scandalizat cancelariile lumii si pana la alegerea primarilor dintr-un singur tur adoptata in primavara acestui an, iata ca se incearca o revenire la normalitate. Revenirea la alegerea primarilor din doua tururi de scrutin chiar cu mai putin de un an inaintea scrutinului nu incalca recomandarile Comisiei de la Veneția, care spune că preferabil ar fi să nu se modifice legislația cu un an înainte pentru a proteja democrația. Dimpotriva, tocmai mentinerea masurii nedemocratice de alegere a primarilor dintr-un singur tur ameninta democratia.

27/11/15 22:16
visatorul

Asta ar fi dorit Partidul Comunist Social Democrat si anul trecut la prezidentiale....ni l-ar fi bagat pe lasul de ponta, care se ascunde dupa fustele Ecaterinei Andronescu, pe gat. Ati vazut ce s-a intamplat in ograda lor cu alegerea lui dragnea.
Doar lasii, jigodiile, nemernicii, scursurile, incompetentii se tem, evita o competitie fair-play. Cel mai bun, sa castige!

02/12/15 12:55
Cititor

Daca vreti depolitizarea administratiei publice, atunci introduceti si primarii in categoria " functionarilor publici cu statut special " precum magistratii, militarii, politistii... etc. etc. ) interziceti-le inscrierea in partide politice si ocuparea functiilor sa fie pe criteriul strict tehnocrato-profesional, cu examene de competenta administrativa si nu politica prin alegeri, deoacere primarii prin absolut nici o lege nu au atributiuni politice , ci exclusiv administrative .
Daca totusi doriti ca ei sa fie "alesi " ... atunci lasati intr-un singur tur si nu mai cheltuiti banii publici aiurea. Cine are procentul cel mai ridicat, sa fie primarul, iar in ordine descarescanda, sa fie viceprimarii ... indiferent din ce partide fac parte si fondurile alocate, sa fie repartizate de catre Parlament, la propunerea guvernului, in baza unor indicatori tehnico-economici si sociali prestabiliti .
Cum vreti depolitizarea administratiei publice si sistemului puterii judecatoresti, daca toate persoanele de conducere, sunt "numite " pe criterii politice si sunt schimbati la fiecare legislatura ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5