De Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului,

Deputatul Iurişniţi a depus o iniţiativă legislativă pentru obligativitatea introducerii programului de educaţie pentru sănătate

           Deputatul Cristina Iurişniţi (USR) a depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, chiar de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. De altfel, parlamentarul bistriţean a anunţat acest „proiect de suflet” şi la Administraţia Prezidenţială, unde a fost marcată acestă zi, precizând că iniţiativa va permite accesul la educație pentru sănătate si educație pentru sănătate sexuală potrivit vârstelor.

„Unul dintre drepturile esenţiale ale copilului, aşa cum sunt ele enunţate în Convenţie, este reprezentat de dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge. Pentru a realiza acest deziderat statul, prin organele sale administrative, are obligaţia de a derula în unităţile şcolare programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor. Cu toate acestea, ţara noastră este deficitară la acest capitol, confruntându-ne cu o rată ridicată de morbiditate şi mortalitate în rândul tinerilor cauzată de lipsa informaţiilor necesare pentru un comportament alimentar optim. Mai mult decât atât, 10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Suntem pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite, însă nu putem rămâne pasivi în faţa unei realităţi care nu ne face cinste la nivel european”, argumentează acest demers deputatul Iurişniţi.

Potrivit parlamentarului bistriţean, scopul acestui demers legislativ vine în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confruntă părinţii şi elevii, corelând prevederile aduse Legii Educaţiei cu cele ale Legii 272/2004 în sensul atribuirii responsabilităţii informării şi autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi oricărei alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, de a derula sistematic în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă, de educaţie sexuală pentru copii, dar şi programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale.

„Consider că prin acest demers putem contura programe menite să vină în sprijinul elevilor şi al tinerilor în sensul informării corecte, obiective, corelate cu gradul de înţelegere şi cu nivelul de vârstă al acestora, familiarizând totodată populaţia tânără cu privire la un stil de viaţă sănătos, familie, relaţii interumane, norme sanitare, sexualitate şi moralitatea sexualităţii”, susţine deputatul USR BN, prof. Cristina Iurișniți.

 

 

Comentarii

24/11/18 11:09
Comentator

Pai, ar trebui cate un progam scolar pentru :
1/. A-i invatza pe copii normele minime de igiena si sanatate publica ;
2/. Probleme de conduita scolara , sociala si familiala ;
3/. Constitutia tzarii, cu drepturile si libertatile cetatenesti si normelor minime de ordine publica ;
4/. Norme minime de conduita si circulatie rutiera , ptr ca nu stiu folosi drumurile si caile de circulatie publica si zilnic crapa in accidente de circulatie, nu neaparat din vina soferilor ... ;
5/. Norme minime de paza si protectie impotriva incendiilor ;
6/. Norme minime de comertz ;
7/. Norme minime de organizarea si functionarea institutiilor publice si ale normelor de munca ;
8/. Norme minime de organizarea si functionarea autoritatilor publice ...
9/. Si cate altele, ca sa stie sa se comporte , sa se descurce in aceasta societate si sa respecte normele generale de comportare, igiena, drepturi, libertati, ordine si securitate... fara de care degeaba isi fac licentze , mastere si doctorate... daca nu le stiu aplica si nu le sunt de nici un folos .
Cam... de toate stimata domnuca ... dar poate ca vom crea un " copil robot " si atunci o sa-i introducem doar " microcipul " ... in ... " fanta "... si va fi gata instruit , educat si scolarizat... si permanent ptr orice .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5