Deputatul Iurişniţi cere prefectului să reamplaseze Troiţa în Piaţa Petru Rareş

Deputatul Cristina Iurişniţi a transmis o adresă Instituţiei Prefectului prin care a solicitat ca Troiţa ridicată în memoria martirilor Revoluţiei Române din decembrie 1989 să fie reamplasată în Piaţa Petru Rareş.

          „Am solicitat prefectului Dolha să readucă Troiţa care a fost dusă în cimitir. Această solicitare de revernire la locul iniţial are un fundament în lupta împotriva comunismului, în lupta pentru drepturile fundamentale ale omului. Piaţa Petru Rareş este locul protestelor din 1989, locul protestelor de la OUG 13, este simbolul libertăţii de expresie. Locul Troiţei este în Piaţa Petru Rareş. Dacă fostul prefect a mutat-o în cimitir, cer actualului prefect să facă acest demers şi să aducă Troiţa la locul ei, pentru că este un simbol al luptei pentru drepturile fundamentale ale omului”, a declarat deputatul Iurişniţi.

          În context, aceasta a anunţat că a transmis mai multe interpelări autorităţilor locale, şi anume la DSP B-N pe tema campanilor de prevenţie în şcoli, la primării pe tema asigurării containerelor pentru colectarea selectivă în şcoli, iar la Spitalul Judeţean pe tema respectării protocolului cu Colegiul Medicilor Dentişti, Asociaţia „Micul Prinţ” în tratamentul stomatologic al copiilor cu autism.

Comentarii

06/03/20 14:23
Aurel

Demersul doamnei deputat Cristina Iurișniți, ca troița închinată eroilor Revoluției să fie adusă înapoi, în Piața Petru Rareș locul unde ea a fost amplasată initial, este demn de luat in serios de către autoritătile locale. Revoluția Română din Decembrie 1989, reprezintă un eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti. Este vorba de ignoranta din capul prefectului, dat fiind faptul ca troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Asadar, prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita.Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Române din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri si marcând momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. De aceea, este necesar ca troita sa fie adusa inapoi, in Piața Petru Rareș, asa cum solicita cetatenii indignati de nesabuinta mutarii ei in cimitir. Pe de alta parte, inainte de 1989 comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii din Piata Unirii, pentru că Nicolae Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea. Anul trecut, in decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, in locul troitei din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un PIETROI ascuns între boschetii din fata Prefecturii, care nu poate inlocui CRUCEA. De aceea, “boschetarii” administratiei locale trebuie sa aducă înapoi troita în fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă un semn că Revolutia Română a biruit în primul rând cu ajutorul crucii.

06/03/20 15:25
Vizitator

În Piata Petru Rares trebuie făcută ordine. Aici kitchiul e la el acasă. Totul a inceput in primul mandat al primarului Cretu, pe care l-a apucat boala mutării statuilor. Mai exact, in anul 2009 Cretu a demolat bustul lui Petru Rares, pentru a face loc controversatului monument sub formă de sulă , cel pe care bistritenii l-au asociat in sintagma “Sula si Prefectura”.
Nota redacţiei: Nu mai puneţi link-uri de la alte ziare, nu le vom publica ! Nu avem acordul colegilor.
A urmat apoi fantana arteziana din fata prefecturii care din 2016 a fost „decorata” cu o monstruozitate cromatica numita “floarea de crin” si care arată execrabil. In cealalta parte a pietei era până anul trecut troita revolutiei din 1989. Culmea este ca tocmai troita care reprezintă singurul monument ce are legatură cu un eveniment concret si anume, Revolutia din decembrie 1989 de la Bistrita, a fost mutata total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, starnind o reactie de indignare din partea bistritenilor. Ei solicita ca troita sa fie adusa inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei.
In schimb, la sfarsitul lunii decembrie, 2018, in Piața Petru Rareș a aparut din nou statuia domnitorului moldovean , de data asta plasata ca nuca in perete intre fantana arteziana si troita revolutiei, dand pietei un aspect execrabil de bazar oriental. Niciunul dintre aceste monumente nu sunt în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, este distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur. De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutarii munumentului "LUMANAREA" din piata Petru Rares, in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, iar in locul lui sa revina statuia domnitorului moldovean, care da si numele pietei. De asemenea si “Floarea de crin” ar trebui mutara pe strada Crinilor langa blocurile colorate in mov dupa gusturile primarului Cretu. Evident TROITA trebuie readusa din cimitir in locul sau initial din fata prefecturii.
Vezi: https://timponline.ro/cu-o-floare-nu-se-face-piata-mai-frumoasa-dimpotriva/

06/03/20 19:38
BULĂ

Mare sculă ,, Sulă-Prefectură,, mai ești ,,vizitatorule!,,Ai atâtea idei bizare, semeni cu mutul din deal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5