Deputatul Cristina Iurişniţi a sesizat Avocatul Poporului cu privire la discriminarea cadrelor didactice care aparțin minorităților naționale

Deputatul USR, Cristina Iurișniți a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările abuzive ale drepturilor și libertăților fundamentate ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale.

În luna august, prin Ordonanța Guvernului 9/2018, Guvernul a interzis învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română. Prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv.

Aceste dispoziții ale Ordonanței 9/2018 afectează în mod direct activitatea didactică a școlilor, bulversând, cu 3 săptămâni înainte de începutul anului școlar,  zeci de unități de învățământ cu predare în limba maternă.

Totodată, modul ales de Coaliția PSD-ALDE de a legifera este profund neconstituțional prin  încălcarea în repetate rânduri a procedurii parlamentare de sesizare a Camerelor și prin   nerespectarea atribuțiilor Guvernului în ceea ce privește legiferarea în domeniul organic. Ordonanța simplă 9/2018, conform art. 115, alin. (1) nu poate aduce modificări Legii Educației, aceasta din urmă fiind o lege organică. Și în ceea ce privește respectarea procedurii parlamentare, Guvernul a confundat Senatul cu Camera Deputaților, fapt care încă o dată evidențiază slaba pregătire și competență a actualei guvernări, dar și complicitatea și abuzurile Puterii.

,,Am decis să sesizez Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările drepturilor constituționale ale minorităților naționale, adresându-i acestuia rugămintea de a trimite Ordonanța 9/2018 la Curtea Constituțională. Nu pot fi de acord cu discriminarea cadrelor didactice care aparțin minorităților naționale și nu pot permite Guvernului să bulverseze învățământul românesc la începutul noului an școlar”, declară deputatul Cristina Iurișniți.

Comentarii

27/09/18 08:19
ronin

te ai dus in harghita si covasna sa vezi cine sunt minoritari, bai desteapto.

27/09/18 09:43
Cititor

Ma... ceva nu-mi suna bine la ureche. Cum sa interzica cineva predarea limbii romane in scoala , indiferent ce minoritate nationala ar invatza in ea ? Eu stiu ca "politica nationala " este exact invers, adica toata lumea sa invete limba si literatura romana, altfel o sa ajungem sa nu ne mai intelegem intre noi cu aceste minoritati...
Oare nu cumva altceva ati vrut sa spuneti , sau... sunt eu cu " microcipul supraaglomerat " ... ca " ie multi, da ... nu pricepe " ?!

28/09/18 10:39
Cititor

No abia acuma am priceput, adica minoritatile, n-au voie sa mai predea orele de limba romana, chipurile ca n-ar avea autoritatea, calificarea si competenta morala s-o faca... ??? Ma... sunteti normali la cap ? Ce legatura are culoarea pielii, nationalitatea , rasa, sexul... cu " microcipul " de la " PC " ... ? Pai sa fiti voi sanatosi, cati albi predau limbile nationale in Africa, sau cati negrii , hispanici, arabi sau asiatici ... predau limba engleza in America... ( sau aiurea oriunde ) etc. etc. etc.

24/12/19 17:05
BULĂ

Nu prea contează cine predă limba română la unguri că tot nu o învață.Câte o unguroaică zice că îi este greață de limba română.Q.e.d.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5