Deputatul Cristina Iurişniţi: Semnaţi petiţia Revoluţia copiilor - dreptul la terapie şi servicii sociale!

Deputatul bistriţean Cristina Iurişniţi îi îndeamnă pe bistriţeni să susţină petiţia online Revoluţia copiilor - dreptul la terapie şi servicii sociale, iniţiată de Ana Dragu - președinte AAE (Asociaţia Autism Europa),  Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița, Gabriela Plopeanu – președinte FEDRA (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Autism), Carmen Gherca ANCAAR Iași şi Ramona Florea, părinte.

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În România nu există date exacte despre numărul celor care suferă de tulburări de spectru autist - estimările sunt între 37 000 și 74 000 de persoane, inclusiv copii. Acești copii au dreptul la un viitor și o viață decentă, iar asta presupune terapii decontate de stat și asistența asociațiilor și fundațiilor care oferă servicii sociale.
Ca președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, susțin necesitatea investiţiilor în serviciile sociale pentru creștarea calităţii vieţii persoanelor cu tulburări de spectru autist!

Semnați și voi petiția! 
https://www.petitieonline.com/revolutia_copiilor_-_dreptul_la_terapie_si_servicii_sociale
, transmite deputatul Iurişniţi.

*** 

Sustinem viitorul copiilor care au nevoie de terapii psihologice și al adulților cu tulburări de neurodezvoltare.

Impreună, putem sa ii ajutăm sa aiba acces la terapii decontate de stat și la suportul asociațiilor și fundațiilor care oferă servicii sociale. Propunem cateva masuri care, pentru acesti copii și tineri inseamna diferenta dintre o viata independenta si una plină de umilințe și lipsită de speranță. 

Pentru parinti, aceste masuri inseamna un ajutor real pentru a face fata cheltuielilor cu terapia. Lipsa investiţiilor în serviciile sociale duce la scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate.

Semnaturile vor fi depuse la Parlament, Guvern si la sediul partidelor din România.

APEL - 7 MĂSURI ESENȚIALE pentru crearea unor condiții suportive pentru dezvoltarea serviciilor sociale oferite categoriilor vulnerabile de către ONG-urile acreditate și pentru asigurarea accesului GRATUIT la terapii de recuperare pentru persoanele cu tulburări de spectru autist și copiii cu tulburări psihice din România.

1. DECONTARE REALĂ A SERVICIILOR PSIHOLOGICE - Medicul psihiatru pediatru și/sau neurolog pediatru pune diagnosticul și, pe lângă rețeta cu medicamente, completează un formular pe care prescrie ședințele de terapie/psihopterapie recomandate lunar pacientului cu tulburări de spectru autist (copii și adulți) și alte tulburări psihice la copii (minim 5h/săptămână, maxim 20h pe săptămână). Aparținătorul merge cu formularul cu recomandări de terapie la orice psiholog sau psihopedagog acreditat de COPSI, din cabinet privat sau ONG, psihologul prestează orele, aparținătorul semnează formularul și acesta este predat ulterior la CJAS pentru decont, așa cum procedează farmaciile. Așa cum CJAS decontează rețetele cu medicamente gratuite către farmacii, va deconta terapia recomandată de medic către psihologi.

2. ONG-urile care prestează servicii sociale să fie exceptate de la obligativitatea de a plăti cote la nivelul salariului minim cu normă întreagă, deși au angajați part time (obligativitate introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 4/2017). Efectiv NU ne permitem, nu avem profit și prestăm servicii de protecție socială. În momentul de față, aceste taxe se plătesc din BANII părinților copiilor cu dizabilități.

3. ONG-urile care prestează servicii sociale să fie scutite de la plata cotelor angajatorului, pentru că prestăm servicii sociale în locul statului, NU avem profit, aducem de multe ori bani de acasă pentru taxele pe salarii și NU prestăm activități comerciale.

4. Să simplifice procedura de depunere a formularelor 230, să permită în continuare să fie depuse și cu borderou de ONG-urile care le colectează. Și contribuabilii să poată direcționa la 3,5% din impozitul pe venit pentru un ONG (deoarece sumele colectate prin formularul 230 s-au redus ca urmare a scăderii impozitului pe salarii de la 16% la 10%).

5. Să permită microîntreprinderilor să direcționeze un procent din impozitul pe venit către ONG-uri, cu deducerea aferentă așa cum direcționau din impozitul pe profit înainte de revoluția fiscală.Această măsură a destabilizat sever bugetele ONG-urilor din domeniul social care se bazau în mare parte pe sponsorizări de la firme mici și mijlocii.

6. ONG-urile din social care sunt acreditate și licențiate pentru oferirea de servicii sociale (centre de copii, adulți, vârstnici) să primească automat statut de utilitate publică cu toate drepturile aferente. În prezent se lucrează la un proiect de lege privind organizațiile asociative fără scop lucrativ, măsura ar putea fi introdusă acolo.

7. Consiliile județene să aibă un termen de 1 an de zile pentru subcontractarea serviciilor sociale către ONG-urile licențiate. Există legislație care permite autorităților județene să subcontracteze serviciile sociale către ONG-uri, dar aceasta se implementează haotic și neunitar. Ex. CJ Mureș subcontractează încă de anul trecut serviciile sociale către ONG-uri în baza unui regulament adoptat prin HCJ.

 

Ana Dragu - președinte AAE (Asociatia Autism Europa),  Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița

Gabriela Plopeanu – președinte FEDRA (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Autism)

Carmen Gherca ANCAAR Iași

Ramona Florea, părinte

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5