Deputat Cristina Iurişniţi: Stop vânzării sau oferirii de băuturi alcoolice minorilor. Proiect USR cu raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaților

            Educația pentru sănătate și siguranța tinerilor trebuie să devină o prioritate constantă a autorităților române. Copiii și tinerii au nevoie de un acces permanent la educație pentru sănătate și prevenție în privința efectelor nocive ale consumului de băuturi alcoolice.

            Încă din 31 octombrie 2019, am avut o poziție publică referitoare la propunerea de modificare a Legii nr. 61/1991, ce are drept scop reducerea accesibilității produselor de alcool în rândul minorilor în sensul stabilirii drept contravenţie a comercializării sau oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice către minori.

            Potrivit datelor publicate de Institutul National de Sănătate Publică, 80% dintre adolescenții români (14-19 ani) au consumat alcool cel puțin o dată în viață, îngrijorător fiind faptul că 50% dintre adolescenți au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani, aceasta deoarece alcoolul este accesibil adolescenților, procurarea băuturilor alcoolice fiind relativ facilă.

            Aceasta modificare legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaților și vizează pe de o parte îmbunătățirea cadrului legislativ, iar pe de altă parte instituirea de noi sancțiuni care să descurajeze aceste practici, cu amenzi între 500 si 1500, inclusiv retragerea dreptului de funcționare a punctului comercial. Astfel noua inițiativă legislativă (pl-x 219/2020) va reprezenta acel instrument juridic care să contribuie la protecția minorilor de potențialele efecte negative ce ar putea fi provocate de accesul liber al acestora la băuturile  alcoolice.

            Adoptarea acestui raport este dovada faptului că parteneriatele dintre autorități și sectorul privat sunt cele care pot produce schimbări reale de atitudine și mentalitate acolo unde este nevoie. În acest sens, voi  continua  promovarea  unui comportament responsabil vizavi de consumul de alcool, prin propunerea și susținerea de proiecte legislative, dar și prin acțiuni de informare si educare, derulate cu sprijinul partenerilor instituționali cum sunt Ministerul Educației Naționale, Poliția Română.

            Ideea aceastei inițiative pe care am introdus-o în circuitul legislativ a venit din partea   Asociației „Berarii României” care, iată, în mod responsabil depune alături de parlamentari eforturi permanente de educare și informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor, prin campaniile derulate începând cu anul 2006, în parteneriat cu autoritățile publice competente la nivel central si local, precum Consiliul National al Audiovizualului, Poliția Română, Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare.

            Consider că o societate sănătoasă, responsabilă și  puternică se construiește doar prin dialog real și colaborare permanentă a reprezentanților cetățenilor din Parlament cu actorii mediului socio-economic și  asociativ.

            Numai așa putem genera implicare pentru schimbarea în bine pe care ne-o dorim!

 

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

 

 

Comentarii

30/05/20 10:46
cititor

Da unde, cum si prin ce lege stimata doamna este permisa vanzarea alcoolului la minori ? Iara dai cu bota-n balta !
Ai dumneata si idei bune, nu zice nimeni ba, dar tot timpul vrei sa iesi in fatza cu astfel de populisme, pentru reglementari care ele exista deja , doar ca sunt foarte greu de aplicat .
Comerciantii nu stau toata ziua la tejghele ori la usile magazinelor sa controleze buletinele de identitate ale celor care intra intr-un magazin ori cumpara ceva ... in timp ce pe rafturile de la marele magazine, " autoservirea " cu bauturile alcoolice este libera .
Daca nu stiai, spre stiintza dumitale , nici acuma nu este permisa servirea minorilor cu alcool , nu-i poti obliga sa umble cu certificatul de astere ori cu buletinul de identitate dupa ei si nici nu poti lega la gatul minorului o tabla pe are sa scrie ce varsta are . Tot asa, nu poti interzice ca un minor sa cumpere pentru familia sa daca este trimis de parinti , printre altele ... si bauturi alcoolice . Dupa ce iese din magazin, cine sa stea cu " bota ori cu joarda " dupa el, ori sa-l traga de urechi daca desface sticla si consuma ceea ce a cumparat , daca parintii acestuia sunt nepasatori si nu-i intereseaza de asta ? Asta-i valabil si cu consumul de tutun, care-i la fel .
Fara sa va suparati, sa stiti ca nu sunt idei " comunistoide ", dar va rugam faceti propuneri pertinente, pentru ceea ce nu exista reglementat si pentru ceea ce nu este absurd ori imposibil de aplicat .
Noi romanii am vrut capitalism si democratie ( capitalista ) ... nopoi asta are si fatza inumana ... si ceea ce vrei si propui dumneata, suna a dictatura maidegraba .
Lasati-i pe juristi sa faca astfel de propuneri , dumneata ocupa-te de domeniul pe care-l sti , ai calificare si il pricepi , ca ai dumneata si propuneri bune , nu zice nimeni ba !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5