Deputat Cristina Iurişniţi: Președintele României trebuie să retrimită la Parlament legea modificată de către PSD privind educația sanitară în școli

În calitate de președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților și de inițiatoare a Legii 45/2020 privind modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, am solicitat președintelui României să retrimită la Parlament proiectul de lege modificat de către PSD, în vederea reexaminării.

            Nu doar în calitate de parlamentar, ci și de cadru didactic, am susținut mereu necesitatea introducerii educației pentru sănătate în programa școlară, cu componenta educației sexuale adaptate vârstei, dar și în oferta activităților extracurriculare. Aceste noțiuni importante ale educației sanitare pentru minori trebuie explicate într-o manieră obiectivă, corectă, cu informații controlate și avizate, în acord cu nivelul acestora de înțelegere.

            Din păcate, România continuă să fie țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, potrivit Institutului Național de Statistică doar anul trecut 18.000 de copii au fost născuți de mame cu vârsta sub 18 ani. Și mai îngrijorător este faptul că vârsta medie a minorelor cu copii a scăzut cu aproximativ 2 ani, fiind în prezent de 15 ani și patru luni.

            Legea 45/2020, promulgată inițial de către Președinție,, se dorea a fi un instrument juridic eficace prin intermediul cărora, cel puțin o dată pe semestru, elevii să beneficieze de  informații din surse sigure  legate de protejarea sănătății, igienă, educație nutritională, sexualitate, cu accent pe  prevenirea, combaterea abuzurilor și agresiunilor sexuale, gestionarea corectă a unor astfel de situații. Profitând însă de Proiectul de Lege al Guvernului 457/2019, Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a adus o serie de limitări excesive ale legii 45/2020 (link aici: http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2020/ri457_19.pdf), eludând rațiunea care a stat la baza acestui act normativ.

            La rândul lor, trei asociații ale tinerilor din România, printre care și Consiliul Național al Elevilor, consideră că predarea unei astfel de materii nu trebuie să fie condiționată de niciun fel, așa cum a făcut recent Curtea Constituțională, respingând sesizarea din partea instituției prezidențiale.

            Având în vedere aceste motive, am solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulgae actuala propunere modiicată de lege care a fost votată de Parlament în data de 3 iunie 2020 și să retrimită spre reexaminare Parlamentului actul normativ.

 

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

 

Bistrița, 1 octombrie 2020

 

Comentarii

02/10/20 11:11
cititor

Felicitari doamna draga. Nu sunt adeptul domniei tale si nu-mi place politica pe care o duci ( fara sa te pricepi deloc la ea ) DAR ACUM AI DREPTATE SI ESTE IMPERIOS NECESARA EDUCATIA COPIILOR PENTRU VIATZA, SANITAR, VETERINARA... SAU CUM DR.ACU-I VA ZICE si EGAL DACA PARINTII VOR SAU BA .

02/10/20 12:55
Andrei

În condițiile actuale, trebuie ales cu grijă ce ore includem în curriculum. Educația „sanitar-veterinară”, cum zice preopinentul, lăsați-o.Nu-i transformați în animale, fiind bine așa cum sunt. Aveți o idee fixă, la ale cărei efecte gândiți prea puțin. Cine le va preda competent?Nu e vremea de ore pentru completări de catedre.

03/10/20 09:29
THEO

Cristina, ai apărut din nou cu inepții?

03/10/20 10:08
cititor

Mai " Andrei"... acuma tu ti cu " ursul "... , sau esti cine stiE ce pocait din asta care sta cabotin cu capul intre " urechi " si-si lasa fetele la " produs "... ca doar asa a zid " Domnul... "... " inmulti-ti-va ... ! "
Ma fara suparare, lasa " catedrele " ... ca orice profesoara ( FEMEIE MATURA ) poate face aceasta educatie . Bine-nteles ca bine ar fi sa fie o " gasca " de asistenti medicali macar "... dar... de unde , NU VEDETI CA NICI SPITALELE N-AU ?
Nu mai fiti cabotini si pricepeti ca mai ales fetele tinere, incepand de la varsta de 11... 12 ani in sus, au ciclu si sunt apte de procreere oricand. Ce sa facem daca Bunul Dumnezeu, noua rasei umane ne-a dat mai intai hormoni si dorinte si plecari sexuale si minte BA ? Bine era daca toti copiii nostri aveau mai intai acreiere dezvoltate si MINTE CAT CURPINDE ... iar evolutia sexuala sa fi fost acolo dpa varsta de 25 de ani... dupa ce mai intai copiii nostri isi termina scolile, au o calificare si isi gasesc un loc de munca... si abia apoi sa-i faca si copii... dar... NU PUTEM NOI JUDECA PE DUMNEZEU DE CE ASA SI NU ALTFEL , ca tot nu modificam nimic, ci putem sa pregatim tanara generatie cel mult ... cu minimul de cunostinte preventive . DE CE ESTI 'MATA GICA CONTRA ? CINE ESTI SI CE INTERESE MESCHINE AI DE FAPT ?

03/10/20 20:05
Andrei

Șefu „cititor”! Întâi trebuie să poți scrie corect, apoi să faci teorie. Dacă nu poți scrie, ai dreptul doar să vorbești. Trei-patru ore ținute într-un an de profesorul conducător de clasă, sunt de ajuns. Nu risipim orele didactice pe orice trăznăi, mai ales în vremea de acum.

04/10/20 10:59
cititor

Mai " Andrei"... io-s un prostalau fara scoala, dar cu multa minte pozitiva , nu ca tine . Pare-se ca tu esti exact invers si doamne feri de astfel de persoane ! Intr-adevar, n-am fost atent la modul cum reactioneaza tastatura la computer... da... ma rog... du-te si te consulta medical te rog, ca iti este foarte virusat " microcipul " de la creier !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5