USR a depus un proiect de lege de modificare a Codurilor penale privind confiscarea extinsă!

Deputat Cristina Iurişniţi: Nu mai vrem baroni locali sau naționali care își păstrează averile din afacerile ilegale cu statul

Uniunea Salvați România depune un proiect de lege de modificare a Codurilor penale în sensul transpunerii complete și corecte a Directivei europene din 2014 privind confiscarea extinsă, directivă care, prin grija PSD și a aliaților săi, a fost transpusă deficitar, în beneficiul infractorilor dornici să scape de răspundere penală și să rămână și cu averile dobândite ilicit.

            La inițiativa juriștilor din USR, am semnat alături de toți colegii mei parlamentari USR, proiectul pe care România îl merita demult, de când trebuia aplicată Directiva europeană 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014, privind confiscarea extinsă a averilor ilicite.

            Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că ar fi afectat unele interese, drept pentru care Comisia Europeană s-a văzut nevoită să declanșeze procedura de infringement împotriva României, ceea ce înseamnă că țara noastră riscă sancțiuni însemnate, care pot ajunge și la 115.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

            Puținele modificări legislative făcute de către autoritățile de la București în sensul transpunerii Directivei europene s-au concretizat, mai degrabă, în piedici în calea confiscării extinse, introducându-se în Codurile penale prevederi care restrâng nejustificat aria de aplicare a confiscării extinse (să poată fi confiscate doar bunurile achiziționate cu cel mult cinci ani înainte sau după săvârșirea infracțiunii și numai dacă au fost comise anumite infracțiuni, valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată să depășească vădit veniturile obținute în mod licit, etc.).

            În acest context, Uniunea Salvați România consideră că se impune transpunerea de urgență și în integralitate a prevederilor Directivei 2014/42/UE în legislația internă.

            Proiectul USR propune modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală astfel încât să se extindă aria infracțiunilor în legătură cu care să poată fi dispusă confiscarea extinsă.

            De asemenea, proiectul elimină limita de cinci ani pentru dobândirea bunurilor ce pot fi confiscate și introduce un criteriu de apreciere constând în diferența dintre venituri și „standardul de viață” al persoanei condamnate, putându-se include aici și averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influență.

            Nu mai vrem baroni locali sau naționali care își păstrează averile din afacerile ilegale cu statul după cei câțiva ani de privare de libertate, cum sunt cazurile Năstase, Voiculescu sau Dragnea!

 

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

 

 

Comentarii

24/05/20 18:39
BULĂ

Cristina, ai glume proaste în program!

24/05/20 18:40
BULĂ

Imamul vostru lua bani și-i dădea croitoreselor.

25/05/20 10:00
cititor

Stimata doamna... glumesti si se vede ca habar nu ai de sistemul judiciar din Romania si iti dai si dumneata cu parerea. Nu prea pricepem noi ce cauti dumneata in politica si nu-ti vezi de " scoala " ... acolo unde ai calificare si unde eventual te pricepi .
Pai, n-a reusit el Ceausescu sa confiste toate averile dobandite " cu contract de simulatie " - aceasta gaselnitza prin care, cineva in secret, tarnsmite "cuiva " ( tot in secret, dar cu un contract simulat ) o proprietate , chipurile ca-i a aluia, dar in realitate prin contract se prevede ca este doar o simulare si cel care primeste aceasta transmitere, o face doar ca sa para public ca el este proprietar, desi in fapt si in drept, recunoaste ca nu este . Ma rog, greu de priceput ptr cine nu are studii juridice , dar in linii mari, CAM ASTA ESTE .
Astfel, toti care au furat si jacmanit statul roman si inainte si dupa Revolutie... si-au pus proprietatile dobandite ( mai mult sau mai putin LEGALE/ilegale ) la "scuteala " trecandu-le ( transcriindu-le fictiv doar ) pe altcineva ( ALTI MEMBRII DE FAMILIE, RUDE, PRIETENI ETC ).
In atare situatie, daca nu descoperi acest contract fictiv de " simulatie judiciara " ... ( CARE DE FAPT ESTE O MINCIUNA LEGALA ) prinde orbul si scoate-i ochii. PROPRIETATILE CUIVA NU POT FI CONFISCATE CA ASA VREA SAU DORESTE O "DOAMNA DEPUTAT " ... ca i se pare ei ca nu-i legal ... SI VREA EA " CONFISCARE EXTINSA " ... ( la ce anume... numai dumneaei stie si pricepe ), pentru ca nici o confiscare nu poate fi aplicata pe bunurile altuia , indiferent ca-i din familia celui vizat ori tertza persoana !
Repet, n-a reusit el Ceausescu pe vremea comunistilor sa faca asta si imediat o sa reuseasca aceasta Uniune Salvati Romania ... si maiales aceasta doamna " stie tot " si care o sa puna si ea " coada la macar O PRUNA " !
Hai sa fim seriosi ! Daca nu i se poate documenta activitatea infractionala cuiva anume... nici o confiscare extinsa nu poate avea loc, desi public toata lumea " intuieste " ca " ceva pute rau si nu miroase tocmai frumos " ! Pana atunci... sa fim noi sanatosi si sa ne vedem " mustile , barnele si paiele din ochii nostri " !
Stimata doamna, " confiscarea extinsa " in legile romanesti exista deja ... si se aplica, acolo unde este posibil si acolo unde ( foarte greoi si anevoios ) s-a dovedit cuiva o activitate infractionala . In rest... povestim... POVESTI !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5