Declaraţii puţine pe celebra Ordonanţă de Urgenţă 58

Haosul ordonanţei contribuţiilor din activităţi independente i-a bulversat pe bistriţeni, care nu s-au prea înghesuit la ghişee să depună declaraţiile privind veniturile din DDA.

Doar 752 de declaraţii s-au înregistrat la Casa Judeţeană de Pensii şi au fost colectate 53.000 de lei ca şi contribuţii, dintr-o valoare totală de 94.000 de lei.

Începând de luni, 13 septembrie, însă, beneficiarii veniturilor din drepturi de autor nu vor mai trebui sa colinde ghişeele instituţiilor în fiecare lună. Asta pentru că angajatorii vor fi cei care vor reţine, declara şi calcula contribuţiile la pensii şi şomaj ale beneficiarilor.

Modificările din Ordonanţa 58 au fost prezentate, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezenţi directorii executivi adjuncţi ai CJP, Teodor Chiciudean şi Terente Ciui, directorul CJAS Szekely Vilhelm şi directorul AJOFM Doris Moldovan.

Aceştia au precizat că angajatorii au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate.

Prima situaţie este aceea în care un angajat primeşte un salariu în mod constatat şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor. În acest caz, el nu plăteşte contribuţii pentru asigurări sociale.

Daca angajatul nu are o relaţie contractuala şi realizează venituri ocazional, acesta va plăti contribuţii de 10,5% la sistemul de pensii, 5,5% la sănătate şi 0,5% la şomaj.

De asemenea, daca un angajat are activitate desfăşurată cu regularitate şi are şi salariu, va plăti contribuţiile. Nici cei care deţin drepturi de autor în mod exclusiv şi în mod repetitiv nu vor scăpa de plata contribuţiilor.

Singurii angajaţi care nu vor plăti contribuţiile sunt cei care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor.

În ceea ce priveşte plata asigurărilor de sănătate, acestea se vor plăti şi în continuare în conformitate cu Legea 95/2006.

,,Suntem într-o situaţie fericită faţă de O.G. 58. La sănătate nu s-au modificat clasificările. Astfel, dacă o persoană este angajată cu carte de muncă, dar are şi venituri constante din drepturi de autor, nu mai plăteşte cotizaţii şi la sănătate. Dacă are venituri numai din drepturi de autor, va trebui să depună o declaraţie trimestrială pe baza datelor de la Finanţe şi să îşi achite contribuţia”, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

În felul acesta, cei care au şi carte de muncă şi drepturi de autor au scăpat, cel puţin pentru moment, de cotizaţia de 5,5% aferentă drepturilor de proprietate intelectuală.

Din punctul de vedere al celor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), liber-profesioniştii au obligaţia de a depune declaraţii de asigurare în sistemul pentru şomaj.

,,Cota contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj este 0,5%, iar baza de calcul a contribuţiilor individuale este venitul net lunar realizat, pentru veniturile de natură profesională cu caracter repetitiv, respectiv venitul net anual realizat pentru veniturile de natură profesională realizate în mod ocazional. Baza de calcul, pentru ambele situaţii, este limitată la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie”, precizează reprezentanţii AJOFM.

Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi beneficiază la nevoie de indemnizaţie de şomaj în condiţiile Legii 76/2002.

În iulie, în statisticile ONRC figurau 3.865 de persoane fizice autorizate (PFA) în judeţ şi 212 întreprinderi individuale. În ceea ce priveşte întreprinderile familiale, numărul acestora se ridică la 68 în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5