A debutat al doilea sezon al proiectului ”Grădinița de lilieci din Lușca!

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud anunță debutul celui de-al doilea sezon al proiectului ”Grădinița de lilieci din Lușca”.

Odată cu încălzirea vremii și formarea coloniei de maternitate, a fost reluat proiectul ”Grădinița de lileci din Lușca”, cu implementarea orelor de ecologie la Liceul Silvic ”Transilvania” din Năsăud, în colaborare cu profesor Iuga Anca.

Desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și cu Primăria orașului Năsăud, proiectul ”Grădinița de lilieci din Lușca” are în centrul atenției o colonie de aproximativ 20 de femele din specia Rhinolophus hipposideros (liliacul mic cu potcoavă), care se adună pentru nașterea, creșterea și emanciparea unei noi generații de lilieci. Colonia este monitorizată cu aparatură video infraroșu, inertă din punct de vedere ecologic și al impactului de mediu.

Care sunt obiectivele proiectului?

  1. Obiectivul ecologic: conservarea habitatului liliecilor, protejarea lor, corespunzătoare cu legislația europeană și românească de mediu;
  2. Obiectivul educativ: observarea acestei colonii în spațiu natural și în timp real, de către profesori de biologie și științe conexe (geografie, protecția mediului, etc.), în vederea susținerii procesului de învățământ prin digitalizarea acestuia, a creșterii conștientizării tinerei generații pentru protecția mediului și a biotopului;
  3. Obiectivul științific: platforma online oferă posibilitatea observațiilor științifice în intimitatea coloniei de maternitate, respectând toate precauțiile conservaționiste, în conformitate cu metodologia științifică din domeniul chiropterologiei.

Cui se adresează acest proiect?

  1. Tuturor profesorilor de biologie, geografie, protecția mediului, ecologie și alte științe conexe, din orice formă de învățământ, care pot organiza, în colaborare cu muzeograful cu atribuții, ore online și în format fizic, având ca temă liliecii, rolul acestora în ecosistem, cunoașterea lor pe criterii științifice și importanța lor pentru viața armonioasă a omului contemporan. De notificat că nu există limită legată de vârsta elevilor, beneficiile acestor ore fiind evidente chiar și pentru elevii din clasele primare, extrem de receptivi la cunoașterea liliecilor și observarea acestora în timp real;
  2. Cercetătorilor științifici care doresc monitorizarea unei colonii de maternitate în vederea obținerii unor date cuantificabile.

Cum funcționează proiectul?

Persoana de contact pentru organizarea orelor online și în format fizic:

Crin-Triandafil Theodorescu, muzeograf, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud,

Email [email protected]/ tel. 0745.795.795

Menționăm că data de aplicare a proiectului este fluctuantă, depinzând de condițiile de hibernare anuală. Colonia de maternitate se formează în aprilie-mai a fiecărui an, puii sunt născuți în luna iulie, iar după emanciparea acestora liliecii se risipesc în teritoriul de vânătoare și colonia se autodesființează. Perioada pentru observarea acesteia și folosirea imaginilor în procesul educativ este iunie-iulie.

 

 

         Manager,

    Alexandru Gavrilaș

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5