De Ziua Naţională, Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul a binecuvântat Monumentul Eroilor, la Târlişua

De ziua Națională a României, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Târlișua. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat o slujbă de Te Deum și a binecuvântat un monument ridicat în amintirea bravilor eroi locali căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și al Doilea Război Mondial.
Monumentul a fost amplasat în fața clădirii care adăpostește Biblioteca comunală „Liviu Rebreanu” și Căminul Cultural din Târlișua, locul de naștere al scriitorului Liviu Rebreanu.
Cinstirea eroilor vine din respect, iar glasul neamului cere să ne plecăm fruntea în fața celor care au dus greul războaielor și și-au asumat misiunea de a lupta pentru fiecare palmă de pământ Românesc.
"În semn de prețuire, la Târlișua, în locul de naștere al scriitorului Liviu Rebreanu, s-a ridicat un nou Monument al eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și al Doilea Război Mondial.
Pe lângă cele două simboluri importante, Stema României și soldatul anonim, deasupra monumentului, stă de veghe o cruce. Să nu uităm esența, credința și pentru a ne aminti de un vers important al imnului nostru: "Preoți, cu crucea-n frunte! Căci oastea e creștină/Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.” Felicitări, domnule primar Vlăduț Purja, pentru că v-ați îngrijit și de acest aspect, iar acum, frumosul monument stă de strajă, pentru a ne aminti că înaintașii noștri au luptat, ca să trăim noi în pace. Memorie eternă tuturor eroilor care și-au dat viața pentru ca națiunea română să rămână puternică și demnă! La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți!", a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

"Comuna noastră a îmbrăcat haine de sărbătoare și împreună cu importante personalități din județul nostru am celebrat împlinirea a 102 ani de la realizarea celui mai minunat vis al nostru ca țară și națiune - înfăptuirea Marii Uniri, prin alipirea Transilvaniei la Țara Românească. Dacă ar fi să îl citez pe marele Iuliu Maniu, la data de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, strămoșii noștri au luptat și au plătit cu prețul vieții "pentru a întemeia pe vecie România unită şi mare şi a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democraţie şi deplină dreptate socială''. Pe lângă aceasta, am comemorat de asemenea, și jerta eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru întemeierea României și stabilitatea poporului român ca națiune. Pentru că la acea vreme războiul și lupta nu erau opționale, numeroși localnici ai acestei comune au plătit libertatea noastră, a tuturor, cu propria lor viață. Dorința nutrită în urmă cu trei ani, în biserica din Târlișua, alături de o parte dintre dumneavoastră, domnul Alexandru Uiuiu și domnul Alexandru Câțcăuan a devenit realitate. S-a reușit edificarea unui Monument al Eroilor, realizat conform reglementărilor și standardelor legale, în vigoare. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru faptul că am reușit să îndeplinesc angajamentul luat față de dumneavoastră în prima parte a acestui an, acela că monumentul va fi finalizat până la data de 1 decembrie. Doresc să mulțumesc pentru participare: dumneavoastră dragi cetățeni ai comunei, oaspeților din județ, domnului președinte al Consiliului Județean - Emil Radu Moldovan - cel care este alături de noi la fiecare eveniment important din comuna noastră, Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, soborului de preoți, comandantului garnizoanei Bistrița, precum și sculptorului Lucian Popa", a spus primarul Vlăduţ Purja.

Comentarii

02/12/20 15:44
Toni

Treabă românească făcută de mântuială. Intr-o postare pe Facebook, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Bistrița-Năsăud, prin vocea Vicepreședintelui prof. Cristina Rusu, critică, modul superficial în care a fost refăcut Monumentul Eroilor de la Târlișua, care a fost dezvelit de 1 Decembrie, 2020 în condițiile în care unele nume sunt scrise greșit, altele sunt scrise de două ori, în timp ce altele lipsesc cu desăvârșire.

02/12/20 17:53
Andrei

Pe când va fi refăcut și monumentul eroilor din localitatea Cristur-Șieu, căruia proaspeții veniți sectari i-au distrus CRUCEA, acum câțiva ani buni?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5