De ziua lui Coşbuc

Joi 20 septembrie 2012, în ziua de naştere a poetului George Coşbuc, la ora 18 a avut loc, în Galeria „Arcade 24” a Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Bistriţa-Cluj, un eveniment editorial demn de marele nostru bard, constând în lansarea volumului al patrulea al ediţiei „George Coşbuc - Opere”, în completarea ediţiei de lux realizate de Editura Eikon Cluj-Napoca, în baza unui mai vechi proiect al Bibliotecii Judeţene, iniţiat de Olimpia Pop şi continuat de Oliv Mircea, finalizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Cel de al patrulea volum al ediţiei „George Coşbuc - Opere”, 2011, conţine Scrieri în proză, o ediţie critică şi o prefaţă, semnate de Petru Poantă şi un Cuvânt însoţitor de Oliv Mircea.
Opera în proză a marelui scriitor, originar din zona noastră, a fost prezentată, în lipsa apreciatului critic Petru Poantă, reţinut la Cluj pe motive de sănătate, de către conf. univ. dr. Călin Teutişan, prof. Nicolae Bosbiciu de la Colegiul “George Coşbuc” din Năsăud, scriitorul George Vasile Dâncu, directorul Editurii Eikon , Cluj-Napoca şi criticul de artă Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene.
Primele trei volume din opera lui George Coşbuc, apărute la Editura Eikon, au fost lansate la Bistriţa în 6 decembrie 2010 şi cuprind: Opere,Vol.I, Balade şi idile, Opere, vol.II, Fire de tort şi Opere, vol.III, Ziarul unui pierde-vară. Cîntece de vitejie. Toate cele trei volume sunt o ediţie critică îngrijită de Petru Poantă, având fiecare o notă asupra ediţiei semnată de Olimpia Pop.
Despre cel de al patrulea volum al lui Coşbuc, criticul literar Petru Poantă notează: „Competenţa lui Coşbuc nu se limitează la cultura populară. Există proverbe care îşi au originea în mediul urban. Un exemplu ar fi Altă căciulă, a cărui explicaţie o descoperă Al. Odobescu şi în cronici din timpul domniilor fanariote. El s-ar fi născut dintr-o scamatorie pe care o făceau la diverse serbări populare comedianţii turci: dintr-o căciulă aruncată la pământ ieşeau, ca prin minune, alte căciuli cu totul diferite. Altă căciulă înseamnă, prin urmare, schimbarea unei stări de lucru. Mă opresc la aceste exemple, cu precizarea că limbajul metaforic al proverbelor constituie o frecvenţă semnificativă atât în poezia lui Coşbuc, cât şi în scrierile sale în proză. În cele din urmă însă, expresiile sentenţioase nu sunt neapărat nişte mărci stilistice, aşa ca la Ion Creangă, ci mai degrabă operatori analitici. Altminteri, sintagmele stilului oral par mai curând un răsfăţ, limbajul său din articole fiind preponderent intelectual şi reflexiv.”
Punerea la un loc a celor patru volume, editate de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, ultimul fiind lansat la Bistriţa tocmai de ziua poetului, este un omagiu postum adus acestuia, prin realizarea unei apreciate şi utile integrale coşbuciene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5