"Mă simt un om împlinit şi trăiesc această bucurie, alături de familia mea !’’

De vorbă cu managerul Ioan Scurtu, la 15 ani de DIMEX 2000 COMPANY SRL REBRIŞOARA

Aproape de vărsarea râului Rebra în Someşul Mare, lângă şoseaua care duce spre  oraşul Sângeorz- Băi, se profilează un vast şantier de producerea materialelor de construcţii. Numeroase utilaje şi instalaţii specifice acestui domeniu se află într-un flux continuu, iar maşinile de transport stau la rând pentru a onora comenzile zilei. Încă de la intrare, totul este bine rânduit, materia primă aşezată pe sortimente se face vizibilă de la mare distanţă, iar personalul întregii companii se află în plină desfăşurare a activităţii.

     Este o zi frumoasă de octombrie, când stau de vorbă cu Ioan Scurtu, managerul firmei Dimex 2000 SRL Rebrişoara. Un om echilibrat, cu vorba aleasă şi convingătoare, dar mereu neliniştit pentru bunul mers al şantierului pe care-l conduce. Niciodată nu îl găseşti într-un singur loc, pentru că are multe probleme pe agenda de lucru. Aleargă întruna, caută soluţii, se zbate pentru punerea în valoare a numeroase proiecte. Firma domniei sale a creat în ultima vreme un număr însemnat de locuri de muncă pentru oamenii din această zonă şi se află într-o continuă creştere. Poate, ca nimeni altul a atras mulţi tineri, i-a stimulat şi i-a încurajat în muncă. Pe cei calificaţi i-a pus pe posturile corespunzătoare, iar pe alţii i-a format la faţa locului. Într-un moment de răgaz printre multele sale preocupări, mi-am cerut permisiunea să stăm de vorbă :

       -  Pentru început, Domnule Scurtu, am vrea să ne  explicaţi, care este rostul numărului 2000  inclus în denumirea firmei  d-voastră ?

      -  Este vorba de anul când a fost deschisă această firmă,  pentru care eu am pus mult suflet, am investit nu numai bani, ci şi multă încredere, iar dacă am avut curaj să fac acest lucru, este o dovadă că nu vreau să trec prin viaţă fără să las ceva în urma mea. Nu-mi este ruşine s-o spun că provin dintr-o familie cu posibilităţi materiale modeste. Mama şi tata fiind agricultori şi crescători de animale, m-au deprins încă de mic cu aceste îndeletniciri, iar după ce am terminat cursurile Şcolii din Parva, unde am avut profesori minunaţi, am ales orientarea practică, după care m-a luat valul vieţii care n-a fost atât de blând cu mine. Am învăţat totul din mers devenind responsabil pentru ceea ce fac. Niciodată n-am dat înapoi, chiar dacă uneori nu a mers totul ca pe roate. Apoi, grija familiei a venit ca o altă mare responsabilitate a vieţii. Am avut încredere în mine şi am văzut că pot face ceva mai mult pentru familia mea. să nu ducă lipsă din punct de vedere material şi mai ales să-i îndemn pe copii să se pregătească în domeniul construcţiilor, ca apoi să-mi fie de ajutor în această afacere.

     -  Apropo de copii, ce ne puteţi spune despre ei ?  V-au ascultat îndemnul ?

     -  Îmi face o plăcere deosebită să vorbesc  despre ei, pentru că  e tot ce am mai scump pe lume şi sunt mândru că au reuşit să se realizeze în viaţă. Am patru copii, trei băieţi şi o fată : Ioan – inginer construcţii civile, Dan- inginer construcţii de drumuri şi poduri, Macedon inginer construcţii de drumuri şi poduri şi Neluţa economistă. Toţi patru lucrează în această firmă şi se dovedesc buni profesionişti, sunt oameni pe care te poţi baza oricând şi în orice situaţie pentru că au o pregătire corespunzătoare şi o fac cu plăcere. Sunt copiii mei , dar în acelaşi timp partenerii mei în afaceri. Este minunat să ai o asemenea şansă, mai ales în condiţiile de astăzi, când tineretul aleargă spre alte orizonturi, au alte preocupări decât cele  ale părinţilor. Ei au găsit în mine un stâlp de sprijin, dar mai mult decât atât, au luat viaţa în braţe  şi au răspunderile lor. Sunt împăcat că am copii care se implică în muncă, şi ca părinte , mă gândesc că acolo unde eu nu mai pot face ceva, fac ei  în locul meu, cu tinereţea şi entuziasmul pe care îl au. De pildă, Neluţa duce tot greul firmei, fiind contabilă, se descurcă minunat şi sunt tare mândru de ea.  Băieţii sunt şi ei mereu în alertă, au un adevărat cult pentru muncă, respectă şi sunt respectaţi în acest colectiv. Niciodată nu s-au plâns că le este greu, ci dimpotrivă sunt în căutare de noi soluţii care să crească rentabilitatea firmei.  

 -  Ce ne puteţi spune despre firma pe care o conduceţi ?

   -   Trebuie  să menţionez faptul că, am pornit de la ideea  valorificării materiei prime care ne-o oferă această zonă, şi mă refer  la depunerile de nisip şi pietriş din albia râului Someş,  dar şi terenurile neproductive  care au fost cândva albia acestui râu, cum ar fi de pildă cele situate pe hotarul Neposului. Pentru toate  aceste demersuri am obţinut aprobările necesare şi se bazează pe un studiu de evaluare adecvată în vederea exploatării, fără de care nu s-ar fi aprobat deschiderea acestei firme.

         Orice început este greu, dar odată pornit, dacă este bine orientat, el poate deveni un bun câştigat. Am plecat de la lucruri mai simple şi apoi am  reuşit să diversific procesul de producţie  Astăzi, firma pe care o conduc  oferă o gamă variată de servicii şi produse în construcţia şi întreţinerea de drumuri şi poduri, construcţii civile şi instalaţii, producerea betoanelor industriale şi rutiere, producerea mixturilor asfaltice, închirierea utilajelor de construcţii şi comercializarea materialelor de construcţii. Societatea dispune de o gamă variată de utilaje şi echipamente performante pentru o execuţie de calitate a lucrărilor, iar produsele distribuite şi serviciile prestate corespund normelor, standardelor şi prescripţiilor tehnice internaţionale şi româneşti.

-Care sunt produsele pe care le puteţi oferi clienţilor d-voastră ?

      -Aşa cum spuneam şi mai înainte, produsele noastre sunt destul de diversificate. Ele se referă la :-agregate de balastieră, agregate de carieră, betoane industriale, mixturi asfaltice, elemente prefabricate din beton armat,  oţel beton armat, materiale de construcţii. La toate acestea, trebuie să adaug faptul că, asigurăm calitatea betonului printr-un sistem complet automatizat, cu un înalt grad de calificare ce supraveghează permanent procesul de producţie cu respectarea strictă a reţelei programate, indiferent de anotimp. Avem în dotare un parc de maşini, utilaje şi echipamente performante pentru o execuţie de calitate a lucrărilor.

       - Ca să vă menţineţi  în topul firmelor cu rezultate deosebite, aveţi nevoie şi de personal calificat. Care sunt resursele umane ?

     - Am început cu un număr restrâns de oameni, dar treptat, numărul lor a crescut, astfel  că , din 2011 când aveam 113  salariaţi, la ora actuală am ajuns la peste 200, din care 26 sunt ingineri, specialişti angajaţi la firmă ,bine pregătiţi profesional, care ştiu să găsească soluţiile tehnice cele mai potrivite şi de aceea mă mândresc cu ei. După ce fiecare copil şi-a terminat studiile, a avut o idee splendidă,  de a-şi atrage prietenii, colegii de facultate pentru a lucra în această firmă. Ei sunt muţumiţi că au găsit un asemenea loc de muncă şi îşi fac pe deplin datoria. Cu această echipă am câştigat  experienţă în domeniu, concretizată în cantitatea şi calitatea lucrărilor realizate. Ca o recunoaştere a rezultatelor pozitive obţinute în activitatea organizatorică şi de producţie, am obţinut Certificarea Sistemului  de Management al Calităţii de la organismele de certificare SRAC şi IQNET. Eu consider că, din acest punct de vedere mă simt realizat şi în acelaşi timp mulţumit de beneficiul pe care  l-am obţinut până acum.

        - Am urmărit evoluţia firmei d-voastră şi printre multe alte aspecte care vă avantajează şi vă asigură credibilitatea necesară sunt şi cele trei diplome pe care le-aţi obţinut în anul acesta, conform bilanţului pe anul 2014 : ,, Locul I în Topul ,, Cea mai mare firmă din România’’, Locul I în Top Profit România, 2015 şi ,,Top pentru Jud Bistriţa-Năsăud, domeniul 42 . Ce ne puteţi spune în acest sens ? 

      -  N-am fugit niciodată după laude, dar dacă mi s-au adus,  le-am primit cu dragă inimă şi le-am pus într-un colt al sufletului meu. Nici de critică nu m-am speriat, că doar numai cine nu munceşte nu greşeşte. Când sunt chemat la şedinţă sau la vreo întâlnire cu oamenii de afaceri, nu mă aşez în primele rânduri, dar nici în ultimele, ca să mă ascund de ochii lumii, pentru că n-am de ce, rezultatele mă onorează, fapt pentru care, de multe ori am fost invitat în faţă să explic şi altora secretul acestor realizări. De fapt nu este un secret, totul se bazează pe muncă, pe efortul colectiv, pe modul cum ştim să ne organizîm procesul de producţie şi nu în ultimul rând pe initiativă şi competenţă.

      -  Cine sunt clienţii d-voastră ?

      - Ei provin , atât din zona privată, cât şi cea de stat. Cele mai multe lucrări le contractăm cu primăriile din zonă, ale căror proiecte se bazează pe banii publici. Pentru oricare dintre aceştia dovedim respect, seriozitate, promptitudine şi nu în ultimul rând calitate . Avem în vedere ca şi preţurile să fie avantajoase pentru clienţi. Ţin foarte mult la faptul ca beneficiarul să fie mulţumit de lucrările executate de firmă, atât calitativ cât şi cantitativ. Fiecare receptie încheiată, reprezintă pentru mine un imbold în muncă, un nou demers în acest exerciţiu de afaceri. Ultima recepţie a fost făcută, nu demult , privind asfaltarea drumului care leagă comuna Zagra de Suplai, pe un tronson de circa 10,3 km, despre care primarul comunei şi oficialităţile judeţene spuneau că ,,Dimexul a făcut o demonstraţie de forţă, realizând o lucrare de foarte bună calitate.’’

    - Se împlinesc acum 15 ani de la înfiinţarea firmei d-voastră şi aveţi motive serioase să vă mândriţi cu tot ceea ce aţi făcut. Experienţa care aţi câştigat-o se datorează şi unui şir întreg de lucrări executate în această perioadă.  Vă rugăm să le prezentaţi pe cele mai importante, atât prin locaţia lor , cât şi prin gradul de complexitate  !

       -    Da, este o etapă importantă din activitatea noastră şi mă bucur că am ajuns până aici.Voi continua să privesc lucrurile în perspectiva obţinerii unui profit care să ne angajeze şi mai mult în muncă, să dau satisfacţie întregului colectiv că tot ceea ce facem este benefic atât pentru noi cât şi pentru beneficiari. Fiecare lucrare  executată este o părticică din mine . Fac totul cu plăcere şi ajut pe oricine, atât cât se poate. N-am refuzat pe nimeni şi dacă a fost posibil am făcut şi mai mult decât cele prevăzute în contracte. Numărul lucrărilor este mare şi dacă aş încerca să le prezint, ar trebui să folosesc un spaţiu tipografic destul de larg. Mă voi rezuma doar la cele mai importante:

           Reabilitare drum forestier Strâmba- SAPAR, Reabilitare DC42+100+7+100 – BICHIGIU, Reabilitare DC38 D KM 0+000.5+000 – AGRIEŞ- M, Pietruire DC31 KM 0+000.2+000 – BLĂJENII DE JO, Refacere după calamităţi DJ172B Rebra km 6+05.14+30 şi refacere pod km 9+05 REBRA, Reparaţii după calamităţi DJ172B- apărări de maluri şi anrocamente piatră brută, Amenajare şi asfaltare drumuri de interes local în comuna Parva,  Asfaltare străzi în oraşul Borşa,  Construire poduri de beton armat peste râul Ilva, Construire poduri de beton armat peste Valea Caselor în oraşul Năsăud, Construire poduri peste râul Bârgău (Tureac, Tiha Bârgăului, Mureşenii Bârgăului ), Amenajare cu spaţii verzi şi locuri de joacă Runcul Salvei, Construcţie de primire şi reabilitare bolnavi Alzheimer în Bistriţa, Construcţie de blocuri de locuinţe în oraşul Năsăud,  Costrucţie post poliţie Telciu,  Amenajare centru de primire şi cazare ,,copiii străzii’’, Refacere şarpantă şi înlocuire învelitoare la clădire internat şi ateliere, ŞcoalA de Arte şi Meserii,, Sf. Maria’’ din oraşul Bistriţa, Lucrări de deszăpeziri drumuri judeţene,  Lucrări de reabilitare a ambulatorului de specialitate din cadrul Spitalului năsăudean,, George Trifon’’ din Năsăud, Primăria Rebra – servicii pentru asistenţă tehnică, Primăria Romuli – Lucrări pentru reţeaua de  apă şi canalizare şi reabilitare de drumuri forestiere,  Reabilitarea sediului CETIN Bistriţa, etc.

         -  Sunt sigur că lista lucrărilor ar putea continua. Care este investiţia de ultimă oră în firma d-voastră ?

         - O nouă instalaţie de prepararea asfaltului adusă din Germania, având o capacitate de circa 240 tone la oră, ultramodernă şi complet computerizată. Ea va recicla şi materialele rezultate din reparaţiile şoselelor.Este amplasată în apropiere de râul Someş , la circa 2 km de la Şantierul de bază., în aval de satul Nepos.

-   Ce ne puteţi spune despre omul Ioan Scurtu  ?

        -   În primul rând  vreau să subliniez faptul că îmi iubesc  familia.  Pentru mine ea nu este numai o obligaţie morală, ci mai ales o responsabilitate socială. Mă bucur nespus de mult că fiii mei sunt alături de mine, muncesc în această firmă, se implică cu toată puterea şi priceperea lor şi fără de care nu exista Dimexul şi nu putea ajunge la nivelul de dezvoltare de astăzi. Ca oricare om îmi doresc mai întâi să fiu sănătos, să pot continua munca. Mă simt un om împlinit şi trăiesc această bucurie alături de familia mea. Sunt convins că oamenii din jurul meu ţin la mine, pentru că îi ajut, îi  apreciez şi le acord toată atenţia. Încerc întotdeauna să fiu cât se poate de apropiat de ei şi să port un dialog agreabil.

       -  Care ar fi dorinţa d-voastră  ?

      -  Pentru că avem o evoluţie ascendentă şi o experienţă pe măsură, mă gândesc  că într-un viitor apropiat, cu această firmă aş putea executa lucrări şi mai îndrăzneţe : de pildă lucrări pe anumite segmente de autostradă la care Dimexul s-ar descurca onorabil.

     - Eu vă doresc împlinirea acestui vis, urându-vă în acelaşi timp, multă sănătate, dumneavoastră şi întregii familii.

    - Mulţumesc !

Comentarii

07/11/15 14:28
A ni Nicolae

Domnul să vă binecuvânteze ! Tot respectul pentru Nelu tatăl vostru care va crescut ăşa de bine. Don ajută !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5