VOICHIŢA PĂLĂCEAN –VEREŞ

DE SUB VĂLUL DE NEGURĂ

Volumul de proză scurtă,,De sub vălul de negură’’, apărut în Editura,,Grinta’’, Cluj-Napoca, 2015, aduce în faţa cititorului cea mai actuală frescă a zbuciumului cotidian. Subiectele acestor povestiri sunt luate din realitate, dar şi dintr-o pură imaginaţie, având o largă conotaţie psihologică.
Personajele aparţin , în general, mediului urban şi sunt bine conturate, datorită spiritului evocator al autoarei, a experienţei sale scriitoriceşti, având în vedere că excelează de câtva timp şi în domeniul romanului. Cele 21 de povestiri cuprinse în acest volum, sunt secvenţe de viaţă, sunt ,, clişee’’ din marile noastre frământări cotidiene, sunt nişte,,videoclipuri’’în cuvinte despre felul în care trăim şi simţim. Voichiţa Pălăcean-Vereş scrie frumos şi curat, are un stil bine aşezat şi plăcut. Construieşte o frază limpede, curgătoare şi plină de farmec. Verbul său vibrează în comunicare se mulează pe sufletul cititorului.
Prin limbajul elevat şi cu o aleasă structură morfo-sintactică, aceste povestiri sunt adevărate bijuterii artistice. Stăpânind cu pricepere şi măiestrie arta povestirii, dar şi a dialogului, autoarea îşi creează o lume a sa, în care întâmplările poartă o încărcătură emoţională, iar personajele trec prin experienţe inedite. Titlurile fiecărei povestiri sunt metafore de o rară sensibilitate : ,,Ieşirea din zi’’, La adăpostul nopţii’’, ,,Fanta de lumină’’, ,,Capcana dimineţii’’ sau ,, Dincolo de vălul de negură’’ etc, care concentrează în mod sugestiv reflecţii existenţiale. Arta scrierii sale ne duce cu gândul la opera lui Camil Petrescu sau Pavel Dan.
Este de remarcat faptul că fiecare povestire se încheie cu o vorbă sau o expresie cu tâlc şi chiar cu un strop de umor :,,Mă tem că o să mor’’ spune unul dintre personaje - Apoi, bade, dacă trebe, trebe !’’ sau ,, Buni Dedi, tanti Chitina a murit ! A murit că era bătrână ! No ,acuma tu urmezi !’’şi exemplele ar putea continua.
Cartea Voichiţei Pălăcean-Vereş este oglinda originalităţii sale în care se reflectă puterea creatoare a unei prozatoare de mare vocaţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5