De sărbători, vin împărătesc marca LECVIN Lechinţa

          Datorită microclimatului cu totul special şi în acelaşi timp unic, vinul ce poartă marca Lecvin Lechinţa, cu rădăcini de secole, a fost numit, nu fără temei, vinul împăratului, fiindcă această licoare dătătoare de viaţă lungă era preferata casei imperiale austriece. Şi tradiţia s-a menţinut, argumentând prin faptul că în anul 1976, din podgoria Lechinţa, 170 de vagoane de vin au luat drumul Vienei.

          Lechvin este de mult un brand foarte bine cunoscut şi apreciat, iar moto-ul sub care acum îşi desfăşoară activitatea este cât se poate de sugestiv: Moştenire, Tradiţie, Renume. Într-o hartă cadastrală veche de mai bine de un secol sunt înserate zonele Lechinţei, unde se cultiva viţa-de-vie. Zona în care via s-a bucurat de microclimatul necesar obţinerii unui vin de calitate, ne spunea cu vădită mândrie administratorul firmei, Ferencz Alexandru senior, este şi astăzi cultivată cu viţă-de-vie nobilă. Aici natura face adevărate minuni şi, parafrazând, pot spune că în podgoria Vermeş-Lechinţa torni în vie apă şi izvorăşte vin. Administratorul firmei, domnul Ferencz, îmi spune că se păstrează tradiţia familiei lechinţenilor pe care şi acum o înnobilează numeroşi fermieri care duc mai departe faima acestei zone. Vinul bun nu curge cât ai bate din palme ci e nevoie de multă muncă, chiar de pasiune, de cheltuieli financiare, iar bucuria unui vin limpede, ca şi cristalul, este imensă, îmi spunea acesta. „O masă fără vin este ca o zi fără soare, se spune pe la noi. Bunicii mei din Ţigău, îmi spunea Ferencz junior,  au „crescut” în vie, cu vinul păstrat în butoaiele de stejar din beci. Chiar dacă colectivizarea i-a distrus în bună parte, a rămas pasiunea care n-a putut fi învinsă de nicio oprelişte”. Şi acum Ferencz Alexandru senior are, la Ţigău, o suprafaţă de vie de pe care obţine un vin de bună calitate, iar „juniorul” la Vermeş.

          În zona Vermeş, pe o suprafaţă de câteva hectare, strugurii nobili au devenit materia primă pentru vinurile albe, roşii şi roze, dulci şi demiseci. Vinurile din soiurile Pinot Noar, Muscat Ottonel, Fetească Regală sunt expresia soiului de struguri, a solului în care este plantaţia şi, bineînţeles, a condiţiilor climaterice. Uneori, nu sunt favorabile, dar prin măiestria viticultorilor totdeauna „curge un vin de calitate”.

          În Bistriţa, în spaţiul din vecinătatea Bisericii Evanghelice, este amplasată căsuţa cu vinuri alese – Lecvin. Vinul roşu are o culoare rubinie, cel alb este de culoare verde vivace, semn că este foarte sănătos, cum spun specialiştii în domeniu. Ca să vă convingeţi, treceţi pragul Cramei Lecvin Lechinţa sau, în această perioadă vizitaţi căsuţa cu vinuri alese. Poposind aici, vă puteţi convinge că un celebru francez a avut dreptate când spunea că „O sticlă de vin conţine mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume”. Aşadar, de sărbători, pe masa fiecăruia un vin marca Lecvin Lechinţa vă poate face mult mai fericiţi şi generoşi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5