De la Şcoala Generală Patru Fraţi

16 septembrie 1965, prima zi de şcoală ca profesor de matematică la Şcoala Generală Patru Fraţi din raionul Urziceni, regiunea Bucureşti, şcoală cu clasele I-VIII, situată în apropiere de râul Prahova.
Directorul, profesorul Andrei Cazan, un metodist care zilnic urmărea procesul de învăţământ, verifica planurile de lecţie, mi-a format o părere foarte bună despre necesitatea educării elevilor.
20 februarie 1966, profesor la Şcoala Generală „Gheorghe Lazăr”, raionul Slobozia, regiunea Bucureşti.
Şcoala, cu clasele I-VIII, era situată în Bărăgan, aproape de râul Ialomiţa. Directorul, profesor de biologie, Nicolae Eremia, era adeptul educaţiei prin convingere a fiecărui elev din şcoală.
În 1 septembrie 1969 am ajuns la Şcoala Generală Adâncata din judeţul Ilfov, cu clasele I-VIII, având în total 16 clase de elevi. Ca profesor de matematică, am mobilizat elevii în competiţie la olimpiada de matematică, rezolvări de probleme la „Gazeta Matematică”, încât în 1970 am obţinut locul 5 pe ţară, iar în 1971 locul 11 pe ţară ca rezolvatori de probleme din „Gazeta Matematică”.
Directorul, profesorul de limba română, cu gradul didactic I, Şeremet Alexandru, ştia foarte bine să coordoneze colectivul didactic din şcoală la toate activităţile ce se desfăşurau; concursuri, spectacole, competiţii sportive, excursii etc.
Aici m-am format cu toate calităţile unui profesor de matematică, fiind deja apreciat de inspectorul de matematică Keyl Eugen, de la Inspectoratul Judeţean Ilfov.
10 ianuarie 1973, profesor de matematică la Şcoala Generală de 10 ani, cartier Unirea. Directorul, profesorul de geografie Skrabel Oscar, mi-a încredinţat, ca diriginte, clasa a VI-a, situată pe ultimul loc din şcoală ca pregătire. Prin muncă asiduă, preocupare zilnică, la plecare, clasa a VI-a era deja situată pe locul I la învăţătură şi disciplină.
23 aprilie 1973, eram profesor de matematică la Şcoala Generală Dipşa, din comuna Galaţii Bistriţei. Aici, directorul şcolii era profesorul de limba română, Blaga Vasile, care era de o vocaţie didactică deosebită.
1 septembrie 1973, am început să predau matematică la liceu, în cadrul Şcolii profesionale de Construcţii Bistriţa. Directorul, profesor de matematică Herţanu Petru, originar din zona Iaşului, ne-a organizat un schimb de experienţă la Liceul Economic Suceava, plus alte unităţi şcolare din Moldova. Am vizitat şi mănăstirile: Putna, Voroneţ, Arbore, Umor, Dragomirna etc. Aveam în catedră două clase de liceu an I, o clasă de liceu an II - construcţii civile şi o clasă de liceu seral de anul II.
În 1 septembrie 1974, eram deja martor ocular la deschiderea festivă a Liceului Electrotehnic de pe lângă „Acumulatorul” Bucureşti. Directorul, inginerul Iacob Alexandru a pus bazele liceului care a funcţionat cu nouă clase de liceu. Am mers în schimb de experienţă la Uzinele Tractorul din Braşov şi Electroprecizia Săcele. Ca profesor de matematică şi diriginte la clasa a IX-a G, antrenam elevii la rezolvări de probleme cu grad de dificultate sporit din manual, culegeri şi Gazeta Matematică. Am organizat excursie la Cluj-Napoca, seri de dans cu elevii, concursuri şcolare, echipă de dansuri etc.
Şi, totuşi, la 1 septembrie 1975, păşeam pentru prima dată la Liceul „Liviu Rebreanu” Bistriţa. Directorul, profesor de matematică Olteanu Ion, mi-a repartizat să predau matematică la clase de liceu zi şi seral.
Eram un foarte bun metodist, pentru care am fost apreciat cu calificativul „foarte bine”. Dacă până în acest moment am fost profesor de matematică suplinitor, a venit momentul iulie 1977 când m-am prezentat la concurs pentru titularizare. Am fost 5 concurenţi pe trei catedre vacante, obţinând locul I cu 10 puncte.
Mi-am ales Grupul Şcolar IUTMCR Bistriţa. Din 01.09.1977 am început activitatea ca profesor de matematică titular la Liceul Industrial nr.1 Bistriţa. Director era inginer Pleşa Adriana Crina, care mi-a încredinţat şi dirigenţie la clasa a IX-a G. Era o foarte bună organizatoare, a pus bazele celui care va fi mai târziu Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”. Aici am funcţionat 13 ani, unde mi-am definitivat pregătirea cu obţinerea gradului didactic I în învăţământ.
01.02.1980. Am fost transferat la Şcoala Generală nr.2 Bistriţa ca director, în interesul învăţământului, unde într-un interval scurt de timp am rezolvat multe probleme organizatorice. Răspundeam şi de Şcoala de Muzică şi Şcoala de Arte Plastice.
La 01.09.1980, revin la Grupul Şcolar nr. 1 CICM Bistriţa, unde am îndurat multe: practică agricolă, muncă patriotică, criticat în consiliul profesoral şi diverse şedinţe de analize. Aici a sosit momentul revoluţiei din decembrie 1989, când mi-am revenit la valoarea de profesor de matematică performant.
01.09.1990, revin la Liceul „Liviu Rebreanu” ca profesor de matematică titular şi cu gradul didactic I. Aici, directorul, profesor de fizică Rus Constantin, mi-a încredinţat clase de zi şi seral, la gimnaziu şi liceu; diriginte la clasa a XI-a E, unde, din nou, am avut elevi la concursuri de matematică, la fazele: locale, municipale, judeţene şi naţională. Participam, alături de elevi, la tabăra de matematică, Anuarul matematic, comunicări ştiinţifice, Olimpiada Naţională de Matematică din 2005 etc.
A sosit ziua de 1 iulie 2007, când a trebuit să mă pensionez la limită de vârstă.
01.09.2007, am continuat activitatea ca profesor de matematică la Şcoala de Arte şi Meserii Budacu de Sus, director, profesor de educaţie fizică Zăpârţan Nicolae, un foarte bun antrenor de box, cu renume naţional şi internaţional, se preocupa permanent de întreaga activitate din şcoală.
01.09.2008, profesor de matematică suplinitor la Şcoala Generală Tărpiu, din comuna Dumitriţa. Aici, elevii erau foarte bine educaţi de întregul colectiv didactic. La clasele V-VIII era un total de 43 elevi, director fiind învăţătoarea Leanca Cristina, care a ştiut să reabiliteze şcoala cu fonduri Phare, încât clădirea este o bijuterie a învăţământului actual.
01.09.2009, profesor de matematică la Grupul Şcolar „Henri Coandă” Beclean, director, profesorul de biologie Magdea Florin, ţinea la unitatea de învăţământ, colaborând foarte mult cu întregul colectiv didactic de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean.
01.09.2010, am păşit în ultima unitate de învăţământ ca profesor de matematică la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa, cu învăţământ zi şi seral, având 22 de clase, care a aniversat 140 de ani de existenţă. Directoarea, profesoara de fizică Belea Simona, urmărea cu maximă seriozitate întregul proces de învăţământ constituit din teorie şi practică, la zi şi seral. Era o ambianţă plăcută, dar la 22.12.2010 a fost ultima mea zi de muncă în învăţământ. După 46 ani lucraţi şi consemnaţi în Carnet de muncă, frumos structurat şi bine gândit de înaintaşi, cuprinzând capitolele I-XII. La capitolul IX: date privitoare la activitatea în muncă, cred că deţin un record de 130 rubrici completate. Lăsăm şi tinerilor loc de muncă şi le dorim succes deplin în activitatea zilnică.
Anghel A. Petre,
profesor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5