De la castan, la tulipan…

Castanii de pe strada Alexandru Odobescu, înlocuiţi cu tulipani. Edilul Ovidiu Creţu precizează că s-a recurs la această soluţie, înlocuirea totală a vegetaţiei în acea zonă, deoarece ,,şi-a depăşit norma de viaţă, suprapusă şi peste o boală a castanului, care este în întreaga Europă”.

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Am început să replantăm strada Alexandru Odobescu, am înlocuit o bună parte din arborii care lipseau şi care au fost uscaţi. În continuare, vom merge, în acea zonă, pe înlocuirea totală a vegetaţiei care şi-a depăşit norma de viaţă suprapusă şi peste o boală a castanului, care este în întreaga Europă. Am înlocuit o bună parte din cei 51 de arbori care urmează să fie plantaţi pe strada respectivă. E vorba de o specie mai puţin utilizată la noi – Liriodendron Tulipifera - Tulipanul. Un asemenea arbore avem şi în Parcul Municipal. Provenienţa lor este din Italia. Tulipanul a costat în jur de 270 de euro bucata, preţ similar şi cu Ginkgo biloba. Iniţial ne gândeam să cumpărăm Ginkgo biloba. Am dorit să venim cu specii, pe de o parte rezistente şi potrivite pentru acea stradă foarte largă, dar pe de altă parte, şi specii mai deosebite.

Tulipanul este un arbore cu flori asemănătoare lalelelor şi cu frunze în formă de liră, cunoscut şi sub denumirea de ,,Arborele lalea”. Tulipanul face parte din Familia Magnoliaceae, şi este unul dintre cei mai deosebiţi arbori în ceea ce priveşte dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul şi culoarea frunzelor şi a florilor. Rezistent la condiţiile de mediu, are o creştere rapidă şi continuă, în regiunile originare atingând şi 40 de metri.

,,De asemenea, pe Bulevardul Republicii am început să completăm copacii care au fost uscaţi, circa 27 de tei vor fi plantaţi acolo”, a declarat primarul Ovidiu Creţ în cadrul unei conferinţe de presă.

Comentarii

13/11/13 08:11
Vizitator

Dupa dezastrul de “toaletare scandaloasa” a copacilor care pana la urma s-au uscat in mare parte, primarul isi corecteaza prostia pe banii publici.Intr-un fel nu-i rau ca i-a venit mintea la cap. Numai ca vorba proverbului: “Cu o floare nu se face primavara”. Mai e mult pana la corectarea răului facut. Si totusi, pe cand replantarea copacilor defrisati cu totul din Piata Unirii si Petru Rares, unde cele cateva bănci stau vara in bătaia soarelui, fără a putea fi folosite de cei care ar avea nevoie de putină odihnă la umbră. Ca sa nu mai vorbim de Parcul Tineretului care mai curand poate fi numit “Parcul fara copaci”. Poate niste exemplare de Magnolia grandiflora, ar da farmec si culoare parcurilor respective.

13/11/13 15:16
Vizitator

Raul facut prin asa-zisa toaletare cu drujba a arborilor ornamentali din oras este mult mare decat plantarea catorva exemplare in locul celor care s-au uscat in urma acestui “tratament” barbar. De fapt aproape toti copacii din oras au fost lasati fara ramuri incat arata ca niste stafii. Cel mai rau au fost mutilati teii de pe Bulevardul Republicii, care inainte de nebunia lui Cretu pe langa umbra binefacatoare din zilele toride de vara mai umpleau atmosfera cu parfumul florilor. Ca sa nu mai vorbim de adevarate defrisari in Piata Unirii sau in Piata Petru Rares unde au fost inlaturati cu totul pomii din interiorul parculetelor respective, lasand cateva trunchiuri doar pe margini. Si asta e nimic fata de planurile diabolice de defrisare a catorva hectare din padurea Codrisor pentru a pune in loc “parfumul” gazelor de esapament, care ar urma sa invadeze si zona parcului proaspat reabilitat. Unde nu-i cap….

14/11/13 09:49
Un cetatean din...

Sunteti culmea ! Daca sunt lasati copacii sa imbatraneasca si sa cada peste oameni ori peste masini ori case, nu este bine, daca sunt taiati si ajustati, ori inlocuitzi cu altii "noi"... iar nu e bine... ! Eu cred ca in Bistrita asta... n-ar trebui facut nimic si lasate treburile sa decurga asa... in "dorul Lelii"... ! Ce ziceti... ? Asa era ok ?!
Domnule primar, nu sunt fan al dvs, dar va rog ceea ce trebuie facut, face-ti si nu mai apelcati urechea la nimeni si la nimic, pentru ca suntem un popor mult prea "Gica Contra" la orice... sa dati "in capat" cu noi . Niciodata n-o sa multumiti pe toata lumea si intre "pozitie" si "opozitie"... este mai ceva decat un razboi nuclear pentru Romania. Pagubele create de aceasta lupta mizerabila, sunt mai mari decat daca cineva ar arunca o astfel de bomba peste noi !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5