De Crăciun, de unde vom tăia porcul: de pe listă sau din Ungaria?

www.indraznestesacrezi.ro

Dacă te-a fericit viața să fii ”blochist” și nu ai neamuri pe la țară, în fiecare an înainte de Crăciun ai o mare dilemă: de unde tai porcul? De pe listă sau din Ungaria? Aceeași problemă o au și oamenii care trăiesc prin satele din Bistrița-Năsăud care preferă să nu-și crească porci în propria bătătură, ci să-i cumpere din târg cu câteva săptămâni sau zile înainte de Ignat.

Aproape că nu este gospodărie în satele de pe la noi în care, înainte de Crăciun, să nu se audă guițatul porcilor sacrificați și să nu se simtă mirosul de șorici pârjolit. Iar cine nu stă la țară sau nu are neamuri pe acolo e clar că nu poate concepe masa de sărbătorile de iarnă fără un cârnat, așa că se dă de-a rostogolul să cumpere de-a gata bunătatea dorită, din magazinele de profil, ori câte o bucată zdravănă de carne de porc din care să și-l prepare în casă. Bine bine, dar de unde porcul? Din ce în ce mai rar e cel crescut de tine sau bunicii tăi în curtea de la țară și, de regulă în ultimii ani, de pe piață, adus de la vecinii din Ungaria.

Ei bine, PSD și-a propus să schimbe regula! Cum? Susținând producția autohtonă! În Programul de guvernare 2016-2020, PSD a inclus acordarea unui sprijin financiar constant, pe termen de opt ani, în valoare de 10000 de euro anual, celor care au sau dezvoltă ferme de porci cu peste 200 de capete. PSD vrea să înceapă acest program din 2017, astfel încât să nu mai fim nevoiți mult timp să cumpărăm porcii crescuți de vecinii noștri din Ungaria și să mâncăm carne de porc din producția autohtonă.

De spijin de la stat vor avea parte nu numai investitorii care au sau înființează ferme de porci. Pentru a proteja producția românească în fața invaziei de pe piețele străine, PSD va derula un program de susținere și a legumicultorilor. În prima etapă, din 2017, vor putea beneficia de ajutor de la stat cultivatorii de roșii, ținând cont că această legumă este importată în cantități industriale, în detrimentul celei produse pe plan intern. Ajutorul propus de PSD este de 3000 de euro anual, timp de opt ani, pentru fiecare fermier care înființează peste 1000 de metri pătrați de solarii pentru producția de roșii. În fiecare an, pe lista produselor românești deficitare care vor fi protejate și susținute financiar de stat, prin programul inițiat de PSD, vor fi adăugate câte două produse agro-alimentare cu potențial de valorificare atât pe piața internă, cât și pe cea externă, după carnea de porc și roșii cu care se începe în 2017. Programul propus de PSD are ca scop precis reducerea importurilor și creșterea consumului pe piața internă a produselor autohtone. Clar că acestea vor determina creșterea veniturilor din zootehnie/agricultură și vor stimula crearea de noi locuri de muncă în mediul rural.

De asemenea, oamenii care vor să-și deschidă o afacere fie în zootehnie, fie în agricultură, vor putea beneficia, conform Programului de guvernare PSD pentru 2016-2020, de credite garantate de stat în proporție de 80% și dobândă de maxim 3%.

 

Comentarii

20/11/16 18:05
ecologistul

Propun sa il taiem pe toches laszlo.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5