De citit ! SARA GRUEN – Apă pentru elefanți

Suzana Deac

Circul își arată întotdeauna fața plină de strălucire, faimă, curaj, îndemânare și împlinire! Nu mi-am imaginat niciodată că viața de circar poate fi atât de dificilă, imprevizibilă, chiar plină de atâtea peripeții și pericole.
Cartea ”Apă pentru elefanți” deschide noi orizonturi privind percepția acestui mod de viață. Să călătorești încontinuu cu trenul, să-ți petreci, poate, mai mult timp în vagoane decât pe pământ stabil, vagoane cu destinații foarte clare: animale de toate felurile, îngrijitorii de animale, muncitorii de montaj, bucătarii, artiștii și directorul cu alaiul lui administrativ, de servire și lingușire. Nimeni nu are voie să treacă peste regulile snoabe de conviețuire a unei trupe de circ în America Marii Crize din anii /30, dar oricine încalcă regulile în mare secret.
Personajul principal este un doctor veterinar fără diplomă, dar apreciat și solicitat la rangul ce i se cuvine, se bucură de o descriere fantastică într-o povestire incitantă. Datorită măiestriei scriitoarei, reușești să îndrăgești acest personaj, indiferent că are 23 de ani, la începutul povestirii, sau 93, la sfârșitul ei. Lăcrimezi laolaltă cu el la sfârșitul cărții când dorește în continuare, nu mai să scape o vreme de azilul de bătrâni, să călătorească cu o trupă de circ. De ce? Nu suportă monotonia, sentimentul de inutilitate resimțit în azil și spune foarte simplu și foarte sincer: ”încă nu sunt o ființă neputincioasă, întradevăr am nevoie de ajutor în anumite sensuri dar știu cine sunt și ce aș dori. Restul va rezolva vârsta”.
De ce dorește la această vârstă înaintată mersul cu trenul și magia implicit? Ca să-și aducă bine aminte de experiența vieții sale cu bune și rele, de farmecul dragostei, de frumusețea așteptărilor, de curajul cu care înfruntă pericolele și el și ea, soția de mai târziu, pe care tot în această lume, plină de strălucire și sălbăticie, a cunoscut-o.
Cu cât cobori pe ierarhia socială sau într-o lume artistică, ancorată într-o concurență acerbă, unde artiștii zi de zi se călesc cu greutățile vieții, întâmpini tot mai consistent scene inedite, cu încărcătură emoțională, tensiuni și agresiuni imprevizibile. Toate conturile se reglează mai devreme sau mai târziu.
Este o carte care te acaparează. Te invit s-o citești. Sau să urmărești măcar filmul, cu actori renumiți în distribuție. Nu l-am văzut încă, este recomandabil să citești mai întâi cartea că pe urmă, savurezi filmul mult mai bogat în informații și emoții.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5