De 20 de ani, fraţii de dincolo de Prut ne cunosc Acasă la noi

Zilele acestea, aproape 50 de copii din Republica Moldova, raion Floreşti, sunt prezenţi în judeţul nostru în cadrul celei de-a 20-a Tabere Internaţionale „Acasă la noi”, organizată de Asociaţia ASTRA, Despărţământ Năsăud, alături de Consiliul Judeţean.
Marţi, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a avut loc deschiderea oficială în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean – Alexandru Pugna, a directorului Bibliotecii – Ioan Pintea, a preşedintelui Despărţământ uluiAstra Năsăud – Ioan Seni, a preşedintelui Consorţiului România pentru o Dezvoltare Durabilă – Ioan Neagoş şi a preşedintelui Asociaţiei Mesagerii ProNatura – Luiza Iliescu, prof. Mărioara Buzilă. De asemenea, la eveniment a participat şi scriitorul Cornel Cotuţiu, colaborator vechi cu proiecte culturale iniţiate pentru românii din Moldova.
În discursul său, Ioan Pintea a vorbit despre importanţa păstrării legăturii între fraţi, amintind de parteneriatele pe care le avem cu Capitala Republicii Moldova, acolo unde Biblioteca Judeţeană are şi o filială numită sugestiv „Liviu Rebreanu”.
La rândul lui, preşedintele ASTRA, Ioan Seni a vorbit despre cei 20 de ani în care românii din Moldova vin în judeţul nostru, în ediţiile de până acum făcând cunoştinţă cu cultura de pe meleagurile bistriţene mii de elevi.
Vicepreşedintele Alexandru Pugna a subliniat faptul că românii de dincolo de Prut nu pot fi despărţiţi de ţara mamă prin graniţe nedrepte, pentru că facem parte din acelaşi neam şi avem aceeaşi limbă.
Interesant şi emoţionant a fost programul pregătit de copiii din Moldova, aplaudaţi la scenă deschisă de bistriţeni. Pe agenda zilei de marţi a fost şi vizitarea oraşului reşedinţă de judeţ, iar miercuri dimineaţa elevii sunt aşteptaţi la Consiliul Judeţean, unde vor fi primiţi de preşedintele Radu Moldovan. În programul ce se va încheia duminică, sunt cuprinse vizitarea Muzeului Mineritului Rodna, a Muzeului etnografic „G. Nechiti” Feldru, a Muzeelor „Nechita Bumbu şi Leon Catarig”, a Muzeului Grăniceresc Năsăud, a Muzeului de Artă Comparată Sângeorz-Băi şi a Muzeului „Cuibul Visurilor” din Maieru, a Colegiilor Naţionale „George Coşbuc”, „Liviu Rebreanu” şi „Petru Rareş”, primirea de către primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, vizitarea mănăstirilor Salva şi Ilva Mare, a Centrului de creaţie populară Virginia Linul. Nu va lipsi din program primirea de către primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan şi vizitarea Hergheliei şi a Băilor Figa. Iată că, de 20 de ani, fraţii noştri cunosc mai bine România şi meleagurile noastre, printr-un proiect iniţiat de Ioan Seni şi colegii de la ASTRA Năsăud. S-ar putea scrie o carte care să cuprindă emoţiile şi trăirile care le-au avut elevii şi profesorii basarabeni prezenţi în judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5