Datoriile spitalelor, achitate până în august

Deşi oficialii din Ministerul Sănătăţii promiteau că datoriile spitalelor vor fi achitate înainte ca acestea să fie transferate autorităţilor locale, acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai nou, ministrul Sănătăţii a anunţat Direcţiile de Sănătate Publică că restanţele înregistrate de spitale vor fi achitate cel mai probabil în luna august, la prima rectificare bugetară.

,,Ne asumăm obligaţia ca, prin lege, aceste datorii să fie plătite în 90 de zile. Aşa este corect faţă de autorităţile locale, să acoperim datoriile peste termenul de scadenţă, deci cele care au termenele expirate din contracte şi nu s-au plătit la timp. Mă uimeşte faptul că sunt datorii ce datează din 2005. La prima rectificare bugetară, suma va fi transmisă prin Ministerul Sănătăţii către casele de asigurări de sănătate pentru că ele plătesc sumele respective”, a promis ministrul Cseke Attila.

Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) arată că la 31 martie 2010 datoriile spitalelor din judeţul nostru cumulau 1.530.635 lei.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 1.424.635 lei este în sarcina Spitalului Judeţean. Spitalul Orăşenesc ,,Dr. George Trifon” din Năsăud avea datorii de 82.135 lei, Preventoriul TBC din Ilişua- 23.865 lei, iar Spitalul Orăşenesc din Beclean şi Centrul de sănătate din Teaca figurau în baza de date a DSP, fără datorii la 31 martie 2010.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, cele 5 spitale au trecut în subordinea autorităţilor locale. De Spitalul Judeţean se ocupă Consiliul Judeţean spitalele din Năsăud şi Beclean sunt administrate de consiliile locale din cele două oraşe, Preventoriul TBC din Ilişua se află în administrarea Consiliului Local Uriu, iar Centrul de sănătate din Teaca, în subordinea Consiliului Local Teaca.

Astfel, autorităţile judeţene sau locale vor avea în administrare logistica, financiară şi umană tot ceea ce înseamnă unitate sanitară publică.

De asemenea, managerii din aceste unităţi au încheiat contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu Ministerul Sănătăţii, cum se întâmpla până la data transferului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5