Dar cu poarta de la Cripta-Chiraleş ce-aţi avut?

          A dispărut poarta de la intrarea în Cripta de la Chiraleş. A rezistat hoţilor vreo trei ani, după care a fost furată. Cripta de la Chiraleş, un posibil şi interesant punct turistic, este vizitată de cei care circulă pe DJ 151. Sus, deasupra intrării, înfiptă în stâncă, am pus o placă pe care sunt trecute câteva date interesante din trecutul acestei zone. Şi un număr de telefon – 0742.043736. Am fost solicitat de mai multe ori de grupuri de studenţi şi elevi, de oameni mai în vârstă, în trecere pe aici, care doreau date suplimentare. Şi sunt multe de povestit despre Criptă, despre bătălia din anul 1068, ori despre voievodul Osul, Chiraleşul fiind în acea perioadă capitală.

          Cripta, fără pereche în Europa acelei vremi, este sub forma unui tunel cu 32 de braţe, săpat în stâncă, la care meşterul de atunci a lucrat doi ani şi jumătate. Şi acum poate fi vizitată, este mereu deschisă, poarta furată fiind fără lacăt tocmai pentru a putea intra oricine doreşte. Să mai amintim că în urmă cu câţiva ani, în faţa Criptei, pe marginea şoselei, a fost amplasată o masă uriaşă din stejar, lucrare efectuată de ing. Gheorghe Gherman, care a rezistat hoţilor doar şapte zile.

          Nu ne rămâne de făcut decât să solicităm din nou primarului Romeo Florian din Lechinţa să ne ajute cu material lemnos, iar meşterul Andrei Lar să confecţioneze o altă poartă care cred că va rezista mai multă vreme.


 

Comentarii

11/02/22 11:29
Balan Marius- Horea

Nu ne ramane decat sa cerem Primariei instalarea unei camere de supraveghere si sa fie si functionala, altfel nimic in zona nu rezista.
Neam prost domnule !

12/02/22 10:22
Gica contra

La romanii nostri exista principiul ... " daca n-o fur eu, ... o fura altu' ... " ! Dora-i buna la un cotetz... ori gradinutza ... La fel e si cu stalpii de la indicatoarele de circulatie .

12/02/22 18:15
M. P.

Păi stalpii de la indicatoarele de circulatie sunt usor de gassit, pe la beneficiari pe acasa. Ce-or fi facand cu ei?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5