DACII ŞI ROMANII S-AU LUPTAT LA BISTRIŢA

Prin organizarea de către Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa - Năsăud, în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj - Napoca, Asociaţia “Terra Dacica Aeterna” şi Editura “Tact”, sâmbătă 26 martie 2011 a avut loc, la Bistriţa, o “Întâlnire cu lumea romană” dar şi cu cea a dacilor.

A fost lansată cartea “Arcobadara (Ilişua)”, apărută în Editura Mega Publishing House, Cluj – Napoca, 2011, sub semnăturile lui Cristian Găzdac, Corneliu Gaiu şi Elena Marchiş. Această carte reprezintă cel de al VI-lea volum dintr-o prestigioasă serie, întitulată “Monede din siturile româneşti şi colecţii de monede romane din România”. Lucrarea cuprinde rezultatul cercetărilor, din situl arheologic de la Ilişua, începute încă de acum 150 de ani de către Karoly Torma, reluate în ultimul pătrar al veacului trecut de către cercetătorii muzeului bistriţean şi continuate de alţi specialişti, între care amintim pe I. Dănilă, Gh. Marinescu, Corneliu Gaiu, Cristian Găzdac şi, nu în ultimul rând, pe acad. Dumitru Protase, dar şi mulţi alţii. În urma cercetărilor, castrul roman de la Ilişua a fost identificat cu antica Arcobadara.

A fost lansat şi volumul III al cărţii „Orizonturi daco – romane”, apărut la Editura Napoca Star, Cluj – Napoca, 2011, sub semnătura academicianului Dumitru Protase, prezent la manifestare, care a vorbit despre istoria daco – romanilor, prezentând şi cartea „Arcobadara”. A mai fost prezentată lucrarea istoricului francez Paul Veyne, “Când lumea noastră a devenit creştină (312 - 394)”, în traducerea dr. Claudiu Gaiu, care a vorbit detaliat despre carte.

La întâlnirea cu dacii şi romanii, desfăşurată la muzeu, au participat dr. Silvius Ovidiu Chiş - directorul Complexului Muzeal Judeţean, dr. Corneliu Gaiu, acad. Dumitru Protase, dr. Cristian Găzdac, reprezentanţi ai asociaţiilor organizatoare, precum şi numeroşi specialişti şi bistriţeni pasionaţi de istorie.

La întâlnirea bistriţenilor cu lumea daco – romană a participat activ şi Asociaţia “Terra Dacica Aeterna”, prin tineri daci şi romani, în costume şi echipamente de luptă autentice, care s-au luptat „pe viaţă şi pe moarte”, dar până la un punct, în care au rămas doar doi supravieţuitori, un dac şi un roman, care sugerează, parcă, ideea că acum două mii de ani cele două neamuri s-au împăcat, contopindu-se într-unul singur.

Spectacolul oferit bistriţenilor, în grădina primitoare a muzeului judeţean, invadată nu numai de daci şi romani, dar şi de foarte mulţi copii, a fost o adevărată lecţie de istorie, aş spune obligatoriu de a fi învăţată, de către toţi românii, pentru a nu rămâne repetenţi la istoria neamului nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5