Curtea Muzeului Judeţean, revitalizată. Preşedintele CJ: Sunt lucrări pentru următoarea jumătate de secol

Lucrările din cadrul proiectului  „Concept de organizare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi  curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud” sunt în plină derulare, stadiul contractual depăşind 30 de procente. Practic, curtea Muzeului e un furnicar, profitându-se de vremea încă favorabilă.  

Unul dintre proiectele importante pe care am reuşit să le promovăm împreună cu managementul Complexului Muzeal Judeţean este această reabilitare importantă de la sediul central, care va schimba în bine, integral, faţa clădirii. Este un proiect finanţat prin granturi norvegiene, gestionat de Ministerul Culturii, în valoare de 1,5 milioane euro, care va trebui finalizat la finalul lunii aprilie-începutil lunii mai 2016. Mă bucur că am reuşit să promovăm acest proiect, pentru că am vorbit de un Master Plan de dezvoltare a turismului în judeţul Bistriţa- Năsăud, iar acest proiect se va integra foarte bine în acel program.

Ultima dată, o astfel de intervenţie a avut loc în 1970, câns s-a constituit Complexul Muzeal. Eu cred că lucrările de acum vor dura pentru cel puţin următorii 50 ani”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovam, în cadrul unei vizite pe şantier.

Şeful administraţiei judeţene a menţionat că astfel de vizite la obiectivele de investiţii au rolul de a arăta cetăţenilor judeţului că, „indiferent de câţi detractori spun că nu se întâmplă nimic, că nu se face nimic, lucrurile stau cu totul altfel”. „Vreau să mulţumesc atât colegilor mei din Consiliul Judeţean şi din instituţiile subordonate, cât şi Guvernului României, care a sprijinit judeţul Bistriţa-Năsăud în proiecte de dezvoltare aşa cum nu s-a întâmplat niciodată”, a adăugat Radu Moldovan.

***

De cealaltă parte, managerul Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, a explicat că proiectul prevede amenajarea urbanistică a unei grădini, care până acum era doar un fel de parc natural. Curtea interioară va fi împărţită în patru zone – piaţă urbană, zona de grădină urbană, zona rurală şi cea a pieţie volante. Investiţiile propuse vizează şi subsolul clădirii (unde se va amenaja o sală multifuncţională), faţadele interioare, partea de învelitoare a clădirii şi secţia de istorie naturală.

Complexul Muzeal este administrator al clădirii monument istoric „Cazarma Regimentului 63 Infanterie” .

***

Granturile SEE oferă finanţare pentru 16 state membre UE din Europa Centrală, de Est şi de Sud. Obiectivele generale ale Mecanismelor Financiare 2009-2014 sunt de a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul SEE şi de a consolida relaţiile bilaterale între Statul Donator şi Statul Beneficiar.

Pentru a asigura implementarea Mecanismului Financiar SEE a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Regatul Norvegiei, Republica Islanda, Principatul Liechtenstein și Guvernul României pentru perioada 2009 – 2014, care a intrat în vigoare în martie 2012.

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, deține calitatea de Operator al Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014.

 

 

Comentarii

22/10/15 13:57
Vizitator

Odata cu demararea proiectului de reamenajare, şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judetean poate face mai mult pentru ca Muzeul sa devina mai atractiv si mai integrat in viata bistritenilor prin amenajarea unor spatii speciale destinate organizarii de evenimente traditionale precum „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”. De asemenea, prin demolarea centralei termice de pe str. Bistricioarei, s-ar putea deschide o artera de circulatie cu intrare prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu. In lungul acestei alei care ar putea fi numita chiar “Strada Muzeului” sau ” Aleea Muzeului” ar putea fi deocamdata amenajate parcari de suprafata care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Totodata, s-ar putea incepe sistematizarea zonei din jurul Muzeului Judetean, unde sa fie amenajate spatii care sa permita organizarea la scara mare a unor evenimente sau targuri si inafara incintei muzeului, dupa modelul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti. Astfel ar putea fi pusa in valoare si poarta de la intrarea de nord in curtea muzeului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5