”Cununa de pe Someș” şi ”Appassionata” au excelat la Festivalul Internațional de Interpretare a Cântecului Popular ”Petre Săbădeanu” din Târgu Mureș!

Doris Cosma Nedelea

Cele două formații artistice ale Palatului Culturii Bistrița au fost prezente la Târgu Mureș în cadrul Festivalului internațional de interpretare a cântecului popular ”Petre Săbădeanu”.
Acțiunea organizată de Fundația ”Șoptereanu” în colaborare cu Palatul Culturii Bistrița s-a bucurat de un real succes în rândul publicului mureșan.
Pentru prima dată în România organizatorii s-au gândit și la cei trecuți la cele veșnice. Mari interpreți ai cântecului popular românesc au fost comemorați într-o slujbă de pomenire oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei la Catedrala Ortodoxă ”Înălțarea Domnului” din centrul municipiului Tg. Mureș. În cadrul slujbei de pomenire au fost comemorați artiștii : Petre Săbădeanu, Dumitru Fărcaș, Emilia Bubulac, Valeria Peter Predescu, Mariana Drăghicescu, Natalia Gliga, Lucreția Sînmihăian, Ramona Fabian, Ion Cristoreanu, Dumitru Sopon, Vasile Conțiu, Iosif Crișan.
Corul de cameră ”Appassionata”, grupul vocal ”Dor” al Școlii de artă Tg. Mureș și ansamblul ”Coronița” din Solovăstru au dat o ținută deosebită acestui moment unic din Tg. Mureș.
ÎPS dr. Irineu i-a felicitat în mod special pe coriștii bistrițeni și a întreținut discuții cu directorul Palatului Culturii din Bistrița, dirijorul Francisc Mureșan, președintele Mircea Chira și artiștii prezenți.
De la Catedrala Ortodoxă s-a trecut la statuia lui Avram Iancu unde artiștii coriști au susținut câteva momente de muzică patriotică.
Cea de-a doua zi a festivalului a cuprins concursul de interpretare și recitalurile invitaților. În cadrul concursului s-au prezentat intepreți din diferite zone folclorice ale țării, iar trofeul festivalului a plecat de această dată la Gorj, premiul cel mare revenindu-i intepretei Constantina Cornelia Orleanu. De remarcat evoluția deosebită a reprezentantei județului nostru, Florina Bălan, care a obținut locul I, la doar câteva zecimi de Marele Premiu.
Invitații din Franța, Israel și Ucraina au dat o coloratură aparte manifestării, oferind publicului mureșan posibilitatea de a admira și prețui folclorulul mondial.
”Cununa de pe Someș” - ansamblul profesionist etalon al județului Bistrița-Năsăud a susținut un spectacol de excepție, impresionând atât prin acompaniamentul întregului festival (concurenți, invitați) cât și prin evoluția dansatorilor și a soliștilor Petre Petruse, Teodora Simionca, Marian Predescu și Mărioara Sigheartău, care a realizat și prezentarea întregii manifestări. Coordonarea muzicală a aparținut în totalitate maestrului Alexandru Demeter, iar coregrafia maestrului coregraf Teodor Pușcaș. Menționăm aici și întreaga echipă tehnică de la Palatul Culturii Bistrița, condusă de Adrian Pușcaș, care pe parcursul celor două zile a asigurat transmisia live a întregului eveniment.
Organizatorul festivalului - Nelu Șopterean - a mulțumit public tuturor artiștilor bistrițeni, care pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureș au fost din nou la mare înălțime.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5